CSD i SEOM signen un conveni marco per conscienciar sobre la importància de l'exercici físic enfront del càncer

Ambdues institucions impulsen una nova Beca SEOM per a projectes de recerca sobre exercici físic i càncer
  • “Avui fem un pas dt.́s en la nostra carrera de fons de la mà de la SEOM perquè sabem que la práctica de l'activitat física de forma regular és una vaig veuréa efectiva de prevención del cáncer i que l'esport és un gran aliat durant el tractament i el procés de curación d'aquesta malaltia”, destaca el president del CSD, José Manuel Franco.

  •  “Promoure i aconseguir una alta adherència a un estil de vida saludable podría reduir l'impacte del cáncer en la nostra societat, evitant milers de cánceres anuals”, subratlla la presidenta de SEOM, Dra. Enriqueta Felip.

  • “El exercici ajuda a prevenir el cáncer, disminueix el risc de progresión de la malaltia, fa dt.́s suportables els tractaments contra el cáncer, i millora la qualitat de vida dels pacients”, destaca el coordinador del Grup de Treball d'Ejercicio i Cáncer de SEOM, Dr. Miguel Ángel Seguí.

  •  “És important cuidar-se, fer exercici físico i no tenir hábitos tóxicos per millorar la qualitat de vida en tots els sentits”, indica Marcelo Ruz, secretari d'AMOH.

 

Madrid, 7 de febrer de 2023.- El president del Consell Superior d'Esports (CSD), José Manuel Franco, i la presidenta de la Societat Españona d'Oncología Eḿdica (SEOM), Dr.. Enriqueta Felip, en el marc del Vaig donaŕa Mundial Contra el Cáncer que se celebró aquest sábado, 4 de febrer, han signat un conveni marco de colaboración per conscienciar a población i pacients sobre la importància de la realización d'exercici físico abans, durant i después del cáncer. Així mateix, han anunciat l'impuls d'una nova Beca SEOM per a projectes d'investigación sobre exercici físico i cáncer.

El president del CSD, José Manuel Franco, ha señalado que amb la signatura d'aquest acord “avui fem un pas dt.́s en la nostra carrera de fons de la mà de la SEOM perquè sabem que la práctica de l'activitat física de forma regular és una vaig veuréa efectiva de prevención del cáncer i que l'esport és un gran aliat durant el tractament i el procés de curación d'aquesta malaltia”.

En el seu intervención, José Manuel Franco ha remarcat la importància de l'esport “com a instrument clau de promoción i prevención de la salut i d'estalvi en costos soci-sanitaris” i ha recordat que “cada euro invertit en activitat física evita fins a 15 euros de despesa sanitària”.

“És per això que hem de considerar l'esport com la millor inversión en salut. No tinguíis dubte que, en l'objectiu d'impulsar la salut a través de l'esport, sempre trobéśis el suport i la lleialtat d'aquest Consell Superior d'Esports”, ha assegurat el secretari d'Estat.

Per la seva banda, la presidenta de SEOM, Dra. Enriqueta Felip, ha subratllat la importància de la prevención primària enfront del cáncer. “Sabem que un terç de les morts per cáncer es deuen a factors de risc evitables, com el tabaquisme, consum d'alcohol, sobrepès i obesitat, dietes inadequades, amb un consum insuficient de fruita i verdures, infeccions i radiación UV”, ha advertit la Dra. Felip. Per tot això, ha instat a prendre aquestes dades com una oportunitat per l'acción, ja que, según assegura, “promovent i aconseguint una alta adherència a un estil de vida saludable podríamos reduir l'impacte del cáncer en la nostra societat, evitant milers de cánceres anuals”.

Després de la signatura del conveni, s'ha celebrat una taula rodona sobre la importància de l'exercici físico enfront del cáncer en la qual han participat el Dr. Miguel Ángel Seguí, coordinador del Grup de Treball d'Exercici i Cáncer de SEOM, i Marcelo Ruz, secretari de l'Asociación Cáncer de Mama i Ovario Hereditario (AMOH).

“L'exercici pot ajudar a prevenir el cáncer, disminuir el risc de progresión de la malaltia, fer dt.́s suportables els tractaments antineoplásicos, i millorar el funcionament físico i els resultats psicosocials dels pacients”, ha destacat el Dr. Seguí. Per SEOM, la promoción d'exercici físico és una cuestión molt important. “SEOM porta añus treballant i generant evidència científica sobre els beneficis que l'exercici físico aporta als pacients amb cáncer. Hem fet una proposta de cómo aconseguir que l'activitat física formi part del vaig donaŕa a vaig donaŕa de pacients i eḿdicos, instant a aquests óltimos al seu prescripción. En aquest sentit, realitzem un posicionament de SEOM que inclou una taula d'exercicis per a pacients amb cáncer amb recomanacions específicas del tipus d'exercici, la seva intensitat i duración”, explica el Dr. Seguí.

Según les seves paraules, “l'exercici en pacients oncológicos és factible, segur i efectiu, independentment de la fase de la malaltia en què ens trobem, però cal destacar que l'assessorament especialitzat és necessari en moltes de les fases de la malaltia, i és important implementar programes de colaboración entre oncólogos eḿdicos i uns altres especialistes –fisioterapeutes, fisiólogos de l'exercici, graduats en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport– per poder millorar la qualitat de vida física i emocional. Aquesta necessitat de colaboración s'acentúa quan els equips eḿdicos desconeixen aquestes millores i cómo ha de ser recomanat aquest exercici”.

SEOM aquestá tornant a analitzar l'evidència científica en tots els tipus de tumors i en totes les situacions de la malaltia per renovar les seves recomanacions. “La tendència nacional i internacional en aquest camp cada vegada deixa dt.́s clara la necessitat d'individualitzar la prescripción d'exercici en función de múltiples factors de cada pacient: situación de la malaltia, tractament, edat, experiència personals en exercici, etc.”, ha conclòs el Dr. Seguí.

Per la seva banda, Marcelo Ruz ha incidit en “la importància de cuidar-se, de fer exercici físico i de no tenir hábitos tóxicos per millorar la qualitat de vida en tots els sentits”. Según les seves paraules, “tothom sap el que s'ha de fer, però no s'interioritza”.

 

Exercici i cáncer, prioritat per SEOM

SEOM creó el Grup de Treball d'Exercici i Cáncer al març de 2017 amb l'objectiu d'escriure un artícul de posicionament revisant la literatura científica disponible en relación a l'exercici i el risc de cáncer, el risc de recaídona després del diagnóstico i la reducción de síntomas associats a teràpia antitumoral.

Cumplido aquest objectiu, SEOM va voler fer un pas dt.́s, i al febrer de 2022, renovó el Grup de treball per continuar generant evidència dels beneficis de l'exercici físico i transmetre-la de forma senzilla tant als oncólogos com a la población, pacients i supervivents de cáncer. Des d'aquest Grup s'elaboréśn diversos materials de difusión per prescriure exercici físico de manera habitual en les consultes d'Oncología.

L'objectiu común és, d'una banda, generar coneixement entre el col·lectiu dels oncólogos sobre la importància de l'exercici físico i la necessitat que es prescrigui d'una forma guiada per professionals i sota la seva supervisión i, per un altre, convèncer i facilitar al pacient la forma de realitzar-ho.

La Societat Españona d'Oncología Eḿdica (SEOM) és una societat científica de ámbito nacional, sense ánimo de lucre, constituïda per dt.́s de 3.000 professionals de l'ámbito de l'Oncología, amb l'objectiu de millorar la prevención, el diagnóstico, el tractament i el seguiment del cáncer amb un enfocament multidisciplinari. Per a això promou estudis, activitats formatives i d'investigación, divulgación i información dirigits als seus socis, els pacients i la societat en general.

SEOM és el referent d'opinión sobre l'Oncología en España i és garant de la defensa i promoción de la qualitat, l'equitat i l'accés a l'atención del pacient oncológico. Els valors que la defineixen són: rigor científico, excel·lència professional, innovación, integritat, compromís, independència, colaboración i transparència.