El CSD lliura la Medalla d'Or de la Real Ordre de l'Eḿritu Esportiu a Desiréi Vila
La atleta gallega, diverses vegades campiona d'España en salt de longitud i 100 metros, medalla de bronze europea i diploma en els Jocs Paralímpicos de Tòquio, s'ha convertit en tot un referent de superación, resiliència i inclusión de la discapacitat a través de l'esport
Con el reconeixement a Desi Vila se cimenten els tres pilars del primer año de l'estratègia #IgualesEnElDeporte, el projecte del CSD per projectar i enfortir a tres col·lectius que persegueixen la igualtat en l'esport com són les dones, les persones LGTBI i les persones amb discapacitat
Madrid, 2 de desembre de 2022. El president del Consell Superior d'Esports (CSD), José Manuel Franco, ha lliurat avui la Medalla de Oro de la Real Ordre de l'Eḿritu Esportiu a Desiréi Vila Bargiela, pels seus assoliments en l'atletisme paralímpico i per haver-se convertit en un referent de superación, resiliència i visibilización de la discapacitat en els óltimos añus.
Un reconeixement que es produeix en el marc de l'estratègia #IgualesEnElDeporte del CSD i del Vaig donaŕa Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra a tot el món mañana, 3 de desembre.
Nacida en Gondomar (Pontevedra) en 1998, Desiréi comenzó la seva carrera esportiva en 2012, año en el qual es proclamó campiona de Galícia gimnàstica acrobática. Tres añus dt.́s tard, a causa de les complicacions en una lesión produïda mentre entrenava, perdió una cama. No obstant això, el seu pasión per l'esport no cessó i, després de provar el tennis de cadira, el bàsquet i la natación, en 2017 comenzó a practicar atletisme i en 2018 s'alçó Campiona d'España en salt de longitud T63.
Desde llavors, gràcies al seu dedicación i treball al Centre d'Alt Rendiment de Madrid, s'ha convertit en una de les principals especialistes del món en aquesta modalitat, en la qual ha aconseguit, entre unes altres, la Medalla de Bronce en l'Europeu d'Atletisme IPC de Bydgoszcz (Polònia) en 2021; i el diploma en els Jocs Paralímpicos de Tòquio -gràcies a una meritòria sisena posición.
Además dels seus assoliments esportius, Vila contribueix de forma decisiva a la visibilización de la discapacitat. En 2018 publicó el llibre Lo ónico incurable són les guanyes de viure, llibre autobiográfico en el qual narra les seves vivències i cómo s'adaptó a la nova situación; i gràcies a la seva influència en xarxes socials arriba cada vaig donaŕa a milers de persones, especialment jóvenes.
“Aquesta vegada elevem la figura de Desiréi Vila, a qui considerem un referent esportiu i un exemple per a tota la societat” ha subratllat José Manuel Franco. “Amb aquesta medalla estem posant en valor el que aquestá fent per visibilitzar la discapacitat. Ella li va donar una segona oportunitat a l'esport después d'una lesión que li canvió la vida per sempre; permutant la gimnàstica per l'atletisme; personificant el valor de la resiliència; i demostrándonos a tots -com bé recull el tútulo del seu llibre- que “l'ónico incurable són les guanyes de viure”.
Per la seva banda, Desi Vila ha agraït el reconeixement i, en un emotiu discurs, ha recordat que “moltes vegades m'han dit que l'esport m'ha llevat una cama. I sí, és veritat, si mai hagués fet gimnàstica, quizás mai hagués hagut de passar per tot el que he passat. Però l'esport m'ha donat dt.́s que el que m'ha llevat. M'ha donat una família, uns valors, m'ha donat objectius, m'ha fet viure els millors moments de la meva vida”. I ha conclòs subratllant que “aquesta medalla va per a totes les persones que veuen la seva vida truncada en algún moment del camí, per a aquells que creuen que la seva discapacitat suposa una limitación a l'hora de complir les seves sueñus: hi ha esperança”.
Primer año de l'estratègia Iguales en l'Esport
Como ha recordat Franco, amb el reconeixement d'avui a Desi Vila es completen els tres pilars del primer año de l'estratègia #IgualesEnElDeporte que, además de l'entrega de Medallas de Oro de la ROMD ha inclòs taules rodones, exposicions i altres accions de comunicación impulsada pel CSD.
Una iniciativa que cerca enfortir i projectar a tres col·lectius históricament discriminats en l'ámbito de l'esport i que comparteixen l'anhel común d'una igualtat real i efectiva: el de les dones, el col·lectiu LGTBI i el de les persones amb discapacitat.
La primera Medalla d'Or, amb motiu del Vaig donaŕa de la Dona, la recibió Patricia Campos, expiloto de l'Armada i una de les primeres entradoras de fútbol professional que, actualment, lidera iniciatives per a l'apoderament de niñas i dones a través de l'esport. La segona, en el marc del Vaig donaŕa de l'Orgull LGTBI, es concedió a l'atleta Marc Tur, campejón d'España i d'Europa en 50km marxa, cuarto en els Jocs Olímpicos de Tòquio i un referent de visibilitat LGTBI en l'esport.