Franco: “Cal seguir donant passos per dignificar el paper de la dona en l'esport”
El secretari d'Estat per a l'Esport ha clausurat avui la primera jornada sobre “La Igualtat de Género en l'Esport”, que ha tingut lloc en el CSD, amb motiu de la celebración del Vaig donaŕa Internacional de la Mujer el próximo miércoles 8 de març
Durante el vaig donaŕa se ha celebrat una taula rodona sobre “Noves oportunitats per a la visibilitat de la dona en el deporet” is i han presentat dos estudis relacionats amb la presència de la dona esportista en els mitjans de comunicación: “La visibilitat de la dona esportista en la ràdio i la televisión” i el “Esport i biaixos del llenguatge”
Madrid, 6 de març de 2023.- El Consell Superior d'Esports (CSD) ha acollit aquest dilluns la primera jornada del cicle “La Igualtat de Género en l'esport” que, amb motiu del Vaig donaŕa Internacional de la Dona d'aquest miércoles 8 de març, s'ha celebrat a la seu de la institución amb l'objectiu de visibilitzar diferents realitats que afecten a les esportistes.
El secretari d'Estat per a l'Esport, José Manuel Franco, ha estat l'encarregat de clausurar aquest primer vaig donaŕa i ho ha fet destacant que “cal seguir donant passos per dignificar el paper de la dona en l'esport”. “Mentre hi hagi un tracte discriminatori, en totes les facetes de la vida i también en l'esport, ahí hem d'estar aquells que pensem que queda molt per recórrer. Per això/Per això, el Consell Superior d'Esports sempre estará i recolzéś aquesta causa”, ha dit. En aquest sentit, ha recordat que l'Executiu ha destinat aquest año un pressupost históric d'1,8 milions per promoure el paper de la dona en l'esport; i que al llarg de la legislatura, i provinents dels Fons de Recuperación i Resiliència de la UE, s'invertirán 80 milions per a aquesta fi.
Per la seva banda, i durant la inauguración de la jornada, la sotsdirectora general de Dona i Esport, Bárbara Forts, ha parlat sobre la importància de la sensibilización social i la visibilitat de la dona esportista que, assegura, són “les millors políticas per a la igualtat”.
Así, ha posat l'accent en la necessitat que existeixi “compromís, responsabilitat i colaboración de tots els agents esportius i de tota la societat” per seguir donant passos en aquesta dirección.
En aquest context, ha anunciat que, amb motiu de la Presidència Españona de la Unión Europea en el segon semestre de l'año, es va a celebrar una Conferència sobre “Igualtat de Género en l'Esport” amb la participación de representants de la pròpia UE, el Consell d'Europa, l'Agència Iberoamericana i la UNESCO, entre uns altres.
Al llarg de la mañana también s'ha celebrat una taula de debat sobre les “Noves oportunitats per a la visibilitat de la dona en l'esport”, en la qual han participat Carlota Castrejana, actual directora del Women's Sports Institute; Joanna Pardos, directora del documental “Alexia: Labor Omnia Vincit”; i Carolina Jiménez, responsable de comunicación digital d'OÉ OÉ Màrqueting i del Tour Univers Dona. El debat, que ha estat moderat per l'assessora del president del CSD, Judith Masià, ha posat l'accent en la importància que té conjugar la presència de la dona en espais comunicatius tradicionals i en els nous formats.
{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/i4T4AS3M-dY.jpg?itok=1rUF6JDl","video_url":"https://youtu.be/e4t4as3m-dy","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":1},"settings_summary":["Embedded Video (Adaptable, autoplaying)."]}
Estudios sobre visibilitat i llenguatge
Además, s'han presentat dos estudis relacionats amb la presència de les esportista en els mitjans de comunicación. Un sobre “Tractament de les dones en l'esport en radi i televisió”, i un altre sobre “Esport i biaixos del llenguatge”. El primer ha estat presentat per Heidy Ríus, investigadora de l'empresa Indexa Geodata, qui ha anat desgranant les conclusions a les quals s'han arribat después de l'análisi de gairebé 5.000 notícies publicades al llarg de 500 vaig donaŕas. Entre elles, el fet que les dones sotál'aquestán presents en un 8,2% de les notícies que apareixen en televisión, i en un 15,4% si ens referim a la ràdio. Quant a l'análisi del llenguatge, el canal en el qual es registra un major percentatge de biaix discursiu i asimetrías líxicas és la televisión, amb un percentatge del 79,8%. Quan s'analitzen quiénes posen la veu a les notícies, en televisión el 31% de les vegades van ser homes, enfront d'un 15% de dones; en la ràdio els percentatges se sitúan en un 79% els homes enfront d'un 18% de dones.
Con relación al segon estudi sobre biaix del llenguatge, l'encarregada de donar-ho a conèixer, Clara Sainz de Baranda, directora de l'Institut d'Estudis de Género de la Universitat Carlos III de Madrid, ha explicat que en un 44% de les informacions analitzades el tractament informatiu és asimétrico. Malgrat això, ha destacat que en els óltimos 10 añus hi ha una tendència a la desaparición d'aquestes asimetrías, la qual cosa apunta a un canvi en les redaccions i al fet que els esforços en la sensibilización i la formación aquestán donant els seus fruits. Quant als biaixos discursius, assegura que segueixen presents en casos com la comparación amb l'esport masculí, relacionar a les esportistes i les seves íxitos amb raons extraprofesionales, arribant fins i tot a apartar la información esportiva en el relat i destacar un altre tipus d'informacions que gens tenen a veure amb l'esport.
Aquest dimarts se celebréś la segona jornada sobre “La Igualtat de Género en l'Esport”, que alberguéś tres taules de debat. La primera sobre “El vaig donaŕa después de l'adiós”, amb la participación de la directora general d'ADO i exwaterpolista olímpica, Jennifer Pareja; la directora de competicions de la Federación Españona de Baloncesto (FEB) i exbaloncestista, Elisa Aguilar; i la capitana la selección españona MAPFRE de Tennis en la Billie Jean King Cup i extenista, Anabel Medina. Lucía Santiago, cap de premsa del CSD, será la moderadora d'aquesta aquesta xerrada.
A continuación, i sota la conducción del secretari d'Estat per a l'Esport, José Manuel Franco, tendrá lloc la taula “Cinc décadas, cinc veus”. En ella, intervendrán Isabel Rodríguez, una de les primeres pilotaris professionals españones; Mari Paz Corominas, la primera dona del nostre país a aconseguir arribar a una final olímpica; Conchi Bellorín, actual dirigent del CSD i exjudoca; Sara Hurtado, entrenadora de patinatge sobre gel i la millor españona en aquesta disciplina al llarg de la història; i Adriana Cerezo, taekwondista internacional que amb 17 añus consiguió una medalla de plata en els Jocs Olímpicos de Tòquio 2020. Per concloure, se celebréś la taula de debat sobre “Dona i discapacitat”. Lydia Sempere, piloto de cotxes amb sordesa bilateral profunda; Adi Iglesias, atleta paralímpica de velocitat que té sotál'un 10% de visión a causa de l'albinismo; i Desiréi Vila, también atleta paralímpica que competeix en la disciplina de salt de longitud i 100 metros amb una prótesi después que li amputéśn una cama. Moderéś la conversación, l'assessora del president del CSD, Nerea Huete. Susana Maig, sotsdirectora adjunta del departament “Dona i Esport” del CSD, expondrá les conclusions a l'et́rmino d'aquesta jornada.
La Setmana de la Dona del Consell Superior d'Esports comenzó ahir, diumenge, amb l'entrega a Dracs de Lavapiés d'un premi honorífico en reconeixement a la important labor de promoción de la igualtat de género que el club desenvolupa a través de l'esport. En un acte celebrat en el solar de la calli Ambaixadors on habitualment entrenen els niñus, niñas, dones i homes inscrits en íl, el secretari d'Estat per a l'Esport va fer entrega del reconeixement a l'entitat pel seu “enorme contribución” a la lluita per la igualtat.