Pilar Alegría: “Es un verdadero honor que estas pistas lleven el nombre de una atleta pionera como Carmen Valero”
- La ministra d'Educació, Formació Professional i Esports ha presidit en el CAR de Madrid l'acte de denominació de les instal·lacions d'atletisme “Carmen Valero”, en reconeixement a la millor atleta espanyola del segle XX
- “Ens sentim honrats de poder reconèixer com es mereix la seva figura. Gràcies a la família per permetre'ns compartir el seu llegat”, ha dit la ministra d'Educació, Formació Professional i Esports
- Aquest tribut a Carmen Valero va ser anunciat el passat mes de gener i s'ha oficialitzat aquest dijous, coincidint amb la commemoració el 8 de març del Dia de la Dona
- “Des del CSD seguirem impulsant un model esportiu on cada nena que somia amb ser atleta senti que el camí està obert i que el seu esforç i el seu talent són les úniques mesures que determinen fins a on pot arribar”, ha explicat el president del CSD, José Manuel Rodríguez Uribes
Madrid, 7 de març de 2024.- El Centre d'Alt Rendiment de Madrid rendirà un homenatge permanent a Carmen Valero, qui des d'aquest dijous dona nom a les instal·lacions d'atletisme d'aquest complex esportiu, titularitat del Consell Superior d'Esports.
En un emotiu acte celebrat en el mòdul cobert d'atletisme, la ministra d'Educació, Formació Professional i Esports, Pilar Alegria, ha explicat el perquè d'aquest reconeixement a la millor atleta espanyola del segle XX. “Carmen Valero és un autèntic referent i una dona pionera”, ha dit Pilar Alegria.
“És un veritable honor que aquestes pistes portin el seu nom. Molts esportistes podran sentir la inspiració que va ser i és Carmen Valero”, ha assenyalat Pilar Alegria en l'acte celebrat aquesta tarda. “Ens sentim honrats de poder reconèixer com es mereix la seva figura. Gràcies a la família per permetre'ns compartir el seu llegat”, ha manifestat.
Per a la ministra, “Carmen Valero va poder complir els seus objectius. Al costat d'altres dones com Sagrario Aguado, va ser exemple per a moltes altres generacions d'esportistes que avui representen aquest èxit d'un país que aposta cada dia més per l'esport femení”.
“Des d'aquest Govern anem a treballar sempre en defensa de la igualtat i la inclusió en l'esport. Seguirem treballant per trencar totes les bretxes”, ha assegurat Pilar Alegria.
Morta el passat mes de gener als 68 anys, Carmen Valero deixa com llegat un palmarès plagat de mèrits esportius. Ella va ser la primera atleta olímpica espanyola i segueix sent l'única doble campiona del món en la història de l'atletisme espanyol, gràcies als títols de camp a través aconseguits en els anys 1976 i 1977.
“Carmen Valero va ser una atleta excepcional, única, pionera i referent. El seu nom està indubtablement vinculat a la lluita de les dones per la igualtat, també en l'esport. Aquest merescut homenatge honra la seva memòria i simbolitza al temps la visibilitat i el reconeixement a la dona esportista”, ha destacat el president del CSD, José Manuel Rodríguez Uribes.
A més, ha expressat “el total compromís d'aquest Govern per continuar treballant en l'erradicació de la discriminació, de les bretxes de gènere i la millor garantia dels drets de les dones”. En aquest sentit, Rodríguez Uribes ha assegurat que des del CSD “se seguirà impulsant un model esportiu on cada nena que somia amb ser atleta senti que el camí està obert i que el seu esforç i el seu talent són les úniques mesures que determinen fins a on pot arribar, amb igualtat real d'oportunitats”.
“Aquest acte d'homenatge i de reconeixement ha de servir de record que, encara que hem avançat molt la carrera per la igualtat no ha acabat. És una carrera que ens exigeix cada dia, en tots els àmbits”, ha afegit.
El president del CSD ha conclòs la seva intervenció amb el desig que “el nom de Carmen Valero en aquestes instal·lacions serveixi com un far que ens il·lumini sempre i com una trucada a l'acció del que ens queda per fer”.
De l'arxiu sonor de RNE s'han emès durant el desenvolupament de l'acte declaracions de la pròpia Carmen Valero, en les quals la turolense subratllava les dificultats que les dones van haver d'afrontar en aquells anys si volien practicar esport: “A les dones en aquella època ens costava bastant. Ni tan sols sabíem que es podia arribar a cert nivell. Però, en el meu cas, el meu pare a tot moment em va estar recolzant. Jo tenia tant amor per l'atletisme! Se'm veia tan feliç!”.
Coetània de Carmen Valero, l'exsaltadora Sagrario Aguado s'ha sumat a l'homenatge amb un bonic record cap a la seva companya de generació.
“Carmen era molt competitiva i tot cor. No va anar solament una gran atleta, també una gran persona, que és el que perdura a través dels anys”, ha indicat Aguado.
Irene Sánchez-Escribano, actual referent nacional de camp a través i 3000 obstacles, ha explicat què representa la figura de Carmen Valero per a les atletes que han seguit els seus passos. “Per a nosaltres ha estat molt més fàcil tot. Cal agrair a les atletes que ens van precedir que ens hagin aplanat el camí, perquè gràcies a dones com elles, el volum d'esportistes avui és major”, ha afirmat.
Per la seva banda, la velocista Adi Iglesias, medallista d'or i de plata en els Jocs Paralímpics de Tòquio, ha resumit el sentir dels esportistes que des d'aquest dijous entrenaran en les instal·lacions d'atletisme Carmen Valero del CAR de Madrid. “El fet de tenir el seu nom aquí significa molt per a nosaltres, jo vaig a intentar aprendre d'ella i intentar sumar el meu granit de sorra perquè el camí de les properes atletes sigui més fàcil”, ha subratllat.
La part més emotiva de l'acte ha coincidit amb la intervenció de Carmen Mellado Valero, filla de Carmen Valero, qui ha assistit acompanyada de les seves ties, Leonor i Rosa.
“Detrás de los logros de mi madre hubo un equipo incondicional de personas que siempre la apoyaron. Mis tías, mi padre, mis abuelos. Sacrificaron tiempo, recursos y comodidades para que mi madre pudiera perseguir su pasión, cumpliendo récords y pavimentando el camino de generaciones futuras”, ha recordado.
“Ens agradaria que no només es recordés a Carmen Valero com una atleta excepcional sinó com a exemple de força i caràcter de les dones. Una de les seves últimes frases va ser: corrent em sento lliure i espero que ho seguim sent”, ha conclòs les seves paraules, en les quals ha mostrat l'agraïment de tota la família per aquest homenatge.
Primera atleta olímpica espanyola
Nascuda en Castelserás (Terol) el 4 d'octubre de 1955, Carmen Valero es va traslladar de nena a Catalunya. El seu inici en l'atletisme va arribar en 1969, a Sabadell.
A nivell nacional, els primers resultats apreciables de Carmen Valero es registren en 1970 i 1971, quan guanya el Campionat d'Espanya Juvenil de camp a través. Però en 1972, encara amb 16 anys, ja apareix en el panorama absolut.
Aconsegueix el seu primer campionat nacional de 1500 metros, al que li seguirien altres sis consecutius més, aconseguint un monopoli que es va estendre des de 1972 fins a 1978. A ells es van afegir tres campionats de 800 en els anys 1974 a 1976 i quatre de 3000, des de 1974 a 1976, i en 1978.
Aquest domini aclaparant que va exercir Carmen Valero en l'escena espanyola es va traslladar al camp internacional. Va ser finalista en el Campionat d'Europa junior de Duisburgo en 1973 i a l'any següent va competir en l'Europeu absolut a Roma. Va establir el nou rècord nacional en l'eliminatòria. Ja en la final, va aconseguir el setè lloc. En 1975 va participar en els Jocs Mediterranis d'Alger, aconseguint una medalla de bronze en els 1500 metros.
En 1976 es va convertir en la primera atleta olímpica espanyola. En els Jocs de Mont-real va competir en les proves de 800 i 1500 metros, si ben el més notable de la seva activitat internacional es va produir en el camp a través. En 1976, en Chepstow, es va proclamar campiona del món. A l'any següent va repetir victòria en Düsseldorf, per davant de dues extraordinàries fondistes com Lyudmila Bragina i Giana Romanova.
Les espanyoles no han tornat al medallero des de llavors, la qual cosa dona compte de l'extraordinari dels resultats de Carmen Valero. Ocorre que, per sobre de tots aquests assoliments, cal destacar que ella va posar a l'atletisme femení al centre de l'activitat a Espanya. Va obrir el camí a totes les atletes que han continuat els seus passos.
Polítiques públiques per a la igualtat en l'esport
Los actos conmemorativos del Día Internacional de la Mujer continuarán este viernes, 8 de marzo, en el Consejo Superior de Deportes con la organización de una jornada sobre “Políticas públicas para la igualdad en el deporte”.
Se desarrollará de 11:00 a 13:00 horas en la Sala Samaranch y constará de dos mesas redondas moderadas por la jefa de prensa del CSD, Lucía Santiago.
En la primera d'elles s'explicaran les polítiques i iniciatives impulsades des del Consell Superior d'Esports per a la promoció de la igualtat d'oportunitats en l'esport.
Intervindran la sotsdirectora general de Dona i Esport, Bàrbara Fortes; l'assessora en el Gabinet de Presidència, Nerea Huete; la tècnica esportiva de la sotsdirecció general d'Alta Competició, Lola Boyé; i la responsable de projectes de la Fundació Deporti Jove, Marta Montaner.
En la segona taula rodona participaran la presidenta de la Fundació Blanca, Lola Fernández Ochoa; la vice-presidenta de l'America’s Cup Events Barcelona, Aurora Catà; la presidenta de l'Associació de Jugadores de Futbol Sala i d'EU Athletes, Natalia Orive; i la CEO i fundadora de Bepro, Ana Sales.
La jornada serà clausurada pel president del Consell Superior d'Esports, José Manuel Rodríguez Uribes.
Galeria d'imatges: https://www.flickr.com/photos/149228308@N03/albums/72177720315286857/