Rodríguez Uribes: “El programa CSD Team Espanya serà el projecte matriu dels propers anys”
-
El president del Consell Superior d'Esports (CSD), José Manuel Rodríguez Uribes, ha explicat en el Senat les línies generals d'actuació de l'organisme.
-
Tras la disputa dels Jocs Olímpics i Paralímpics de París, el CSD ja treballa en el disseny d'un pla estratègic per als propers anys, en els quals el programa CSD Team España serà el projecte matriu.
-
Rodríguez Uribes ha animat als grups parlamentaris a participar en el desenvolupament de les polítiques públiques en benefici de tot l'esport espanyol.
Madrid, 17 d'octubre de 2024.- El president del Consell Superior d'Esports (CSD), José Manuel Rodríguez Uribes, ha comparegut aquest dijous en la Comissió d'Educació, Formació Professional i Esports del Senat per explicar les línies generals d'actuació de l'organisme.
Després de la disputa dels Jocs de París 2024, marcats per la decisió del Govern d'equiparar per primera vegada els premis per medalla entre els esportistes olímpics i paralímpics, el CSD ja està immers en el disseny d'un pla estratègic per als propers anys, que incidirà en la professionalització de l'activitat federativa sota indicadors de prioritats i resultats.
El programa CSD Team España, segons ha explicat José Manuel Rodríguez Uribes, es convertirà en el projecte matriu. La consolidació i expansió d'aquest programa, al que el CSD ha destinat 50 milions d'euros durant el període 2022-2024, serà un dels objectius prioritaris amb vista als Jocs de Los Àngeles 2028, atès que ha permès des de la seva engegada atendre amb èxit les necessitats dels esportistes de manera personalitzada.
En aquesta legislatura, el CSD impulsarà també “l'elaboració de l'Estatut de l'Esportista, una carta de drets i deures destinada a incrementar la seva seguretat jurídica, fiscal i laboral”. “Un país gran com és España”, ha assegurat Rodríguez Uribes, “ha de cuidar i reconèixer als esportistes que li representen”. “I aquesta cura i reconeixement ha de ser integral: abans, durant i després de la seva carrera”, ha subratllat.
El secretari d'Estat per a l'Esport ha avançat que “la Subcomissió constituïda al Congrés va a abordar totes les qüestions de rellevància que els grups parlamentaris estimin necessàries”. “És una excel·lent oportunitat per consolidar i ampliar els drets d'aquests homes i dones que tant aporten a la nostra societat”, ha afirmat.
Ocurre que l'esport, a més de contribuir al prestigi i bon nom del nostre país, és un sector que té “una enorme rellevància social i econòmica, com a palanca de creixement i de generació d'ocupació”. Per això, segons ha comentat el president del CSD, les polítiques públiques desenvolupades des de 2018 s'orienten no només a l'èxit esportiu sinó també a la creació d'ocupació estable, a l'atenció de col·lectius vulnerables i a la ruptura de la bretxa social.
“La importància estratègica que des de 2018 el Govern de Pedro Sánchez atribueix a l'esport es demostra amb els fets. La dotació pressupostària del CSD ha anat creixent anualment. Estic parlant d'un pressupost sense precedents: més d'1.800 milions d'euros en aquests anys, entre 2018 i 2024. En 2023 gestionem el pressupost més alt de la història, amb 381 milions d'euros”, ha recordat Rodríguez Uribes.
Esport per fer territori
Aquesta gran inversió es recolza en la decisió d'incloure l'esport entre les deu palanques tractoras del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. España, de fet, ha estat l'únic país de la Unió Europea que ha fet tal aposta. “Sense l'acció proactiva d'aquest Govern, l'esport espanyol mai s'hauria vist beneficiat d'aquest suport extraordinari de recursos per millorar el nostre model. Aquesta decisió està permetent transformar, reestructurar i modernitzar el sector, adaptant-ho a la realitat socioeconòmica actual”, ha celebrat Rodríguez Uribes.
El CSD està contribuint de manera notable a “fer territori”, en considerar l'esport com un element de vertebració i cohesió. Así ho demostra la distribució des de 2021 de 117 milions d'euros a través dels acords de les Conferències Sectorials amb la finalitat de transformar i modernitzar el sector.
Otro dels aspectes clau d'aquest període ha estat la renovació del marc normatiu que datava de 1990. “La llei aprovada en 2022 dibuixa el model de l'esport espanyol, en el qual la igualtat i la inclusió són eixos centrals del sistema. És una llei que no és un punt d'arribada, sinó un punt de partida: senti les bases per al seu millor desenvolupament durant els propers anys”, ha afirmat Rodríguez Uribes.
En la perspectiva més propera es troba l'elaboració dels Reials decrets de Règim Sancionador i Disciplinari i d'Entitats Esportives, així com l'aprovació d'un Codi de Bon Govern que contribueixi “a l'adequat funcionament dels òrgans de govern i administració de federacions i lligues professionals, a fi de generar bones pràctiques, confiança i transparència en el conjunt de la societat”, ha indicat el secretari d'Estat per a l'Esport.
El CSD continuarà, a més, impulsant grans avanços en matèria d'inclusió i igualtat. Entre els seus compromisos figura mantenir el suport per a la integració de les persones amb discapacitat en federacions unideportivas i promocionar el desenvolupament de l'esport practicat per dones.
En aquest sentit, la inclusió de partits de la Lliga Femenina de futbol en La Quiniela és una iniciativa que ja ha abordat José Manuel Rodríguez Uribes en una reunió amb el president de Loteries i Apostes de l'Estat, Jesús Huerta, i els avanços del qual ha compartit recentment amb la Lliga F i amb els sindicats de futbolistes.
“Qualsevol expressió de violència ha de ser erradicada de l'esport”
Durante la seva compareixença en el Senat, José Manuel Rodríguez Uribes també ha abordat la problemàtica de la violència en el futbol.
Ha reclamat que els estadis siguin “espais de gaudi i convivència, en els quals prevalgui el joc net i el respecte a l'adversari, a les aficionis rivals i al col·lectiu arbitral”. “Diria més: també des de l'esport hem de contribuir a revertir determinats comportaments que no es corresponen amb el model de convivència d'una societat com la nostra. Des del Govern entenem que aquest problema exigeix ser abordat des de quatre enfocaments: la sanció, la prevenció, l'educació i la conscienciació. Hem de seguir fent molta pedagogia perquè és un problema seriós. Qualsevol expressió de violència ha de ser erradicada de l'esport”, ha emfatitzat.
Després de recordar les exemplificants propostes de sanció de la Comissió Antiviolencia, un òrgan que aquesta temporada presideix el CSD, Rodríguez Uribes ha anunciat que, “per conjuminar forces”, es reactivaran els treballs de l'Observatori contra el Racisme, la Xenofòbia i la Violència en l'Esport. “Les sancions han d'anar sempre acompanyades de formació en valors cívics i ciutadans”, ha reiterat.
España comparteix amb els països del seu entorn, segons ha manifestat el president del CSD, una enorme preocupació en relació amb els episodis de racisme que s'han produït en diferents competicions esportives de diferents categories.
“Com vaig assenyalar en la Conferència Internacional sobre el Combat del Discurs d'Odi en l'Esport, que organitzem al Congrés dels Diputats al costat del Consell d'Europa, es tracta d'un problema global, perquè traspassa fronteres, i d'un problema social, perquè excedeix l'àmbit esportiu. Per això/Per això és necessari treballar activament per combatre-ho. I és el que estem fent”, ha afegit.
Així ho ha reconegut, no obstant això, el passat 3 d'octubre l'Oficina de l'ONU per als Drets Humans en posar a España com a exemple en la lluita global contra el racisme en l'esport després de la condemna judicial a tres aficionats/aficionats per insults d'aquest tipus. “Espanya avança i l'esport també, però no ens conformem. Volem anar més enllà i ser capaços d'irradiar els valors de l'esport al conjunt de la societat. Seria una excel·lent manera de fer d'Espanya un país millor. És el que els ciutadans esperen de nosaltres”, ha conclòs José Manuel Rodríguez Uribes.
Más imatges per a ús editorial