Décalogo de recomanacions per a esportistes professionals i federats

Guia per a la incorporació a la nova normalitat.

El desentrenamiento, d'una manera o una altra, ha afectat a esportistes professionals i federats/as com a conseqüència del confinament. El nou escenari permet la seua reincorporació als entrenaments. CSD i Consell COLEF posen a la seua disposició una sèrie de recomanacions per a facilitar-los el retorn a la seua labor professional i oferir-los el suport de les dos institucions.

Per als/as esportistes professionals, encara entrenant en les seues cases i seguint estrictament els programes dels seus preparadors/as físics/as i entrenadors/as, ha resultat complex mantindre la intensitat i el volum d'entrenament necessaris, principalment com a conseqüència de la falta de control i l'avaluació de les càrregues adequades, i més encara amb una planificació els cicles de la qual no podien adaptar-se a cap període de competició previst. En esports de competició institucionalitzats són necessaris espais i equipaments que habitualment no estan disponibles en els domicilis, per la qual cosa els/as esportistes, tant professionals com a amateur, s'han vist afectats/as per l'absència d'entrenaments específics amb una transferència adequada a les condicions de competició. El rendiment, per tant, pugues haver-se vist afectat, podent haver patit cert grau de desentrenamiento específic en determinades capacitats físiques, la qual cosa pot comportar un augment del risc de lesió a l'hora de tornar a la pràctica esportiva anterior al confinament (Jukic et al., 2020).

Per tot açò, i davant la posada en marxa de la fase 0 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat, a través de l'Orde SND/388/2020, de 3 demaig , en la qual es reprenen entrenaments individuals d'esportistes professionals i federats/as i els entrenaments bàsics de lligues professionals (veure Annex II), el Consell Superior d'Esports (CSD) i el Consell General de l'Educació Física i Esportiva (Consell COLEF) han elaborat una sèrie de recomanacions per a esportistes, complementàries a les ja publicades per les dos institucions en dies previs (pràctica físic-esportiva a l'aire lliure per a població general).

 

1.    Complix les normes. Porta sempre la teua acreditació, no isques del municipi, si eres federat/a, o de la província, si eres professional, i actua amb responsabilitat.
2.    Tín paciència. Encara que hages estat entrenant en el teu domicili, probablement no s'haja pogut complir el principi d'especificitat. Per això, tín paciència amb les respostes i adaptacions que requerix el teu cos per a tornar a l'estat previ al confinament. El retorn a la nova normalitat pot arribar a assemblar-se a una pretemporada.
3.    Confia en els/as professionals. El teu preparador/a físic/a i el teu entrenador/a estan desenvolupant, en coordinació amb el servici mèdic (si ho hi haguera), la millor planificació perquè recuperes el teu rendiment anterior, al mateix temps que protegixen la teua salut.
4.    Disminuïx el risc de lesió. Compartix les teues sensacions amb el teu preparador/a físic/a i el teu entrenador/a perquè, en coordinació amb el servici mèdic (si ho hi haguera), puguen adaptar el teu entrenament, fent-ho el més efectiu possible i disminuint el risc de lesió, protegint la teua salut. No vols tornar a parar, veritat?
5.    Dossifica els teus guanyes. Seguix les indicacions del teu preparador/a físic/a i el teu entrenador/a en relació amb la freqüència, intensitat i volum de l'entrenament. El sobreentrenamiento pot tornar a parar-te i també et fa més vulnerable davant un possible contagi.
6.    Descansa. Dorm almenys 7 hores al dia. Açò, a més de ser important per al teu rendiment, també és necessari per a mantindre el teu sistema immune en condicions òptimes.
7.    Cuida la teua alimentació. Recorda que la teua alimentació ha d'adaptar-se al teu entrenament. El teu dietista-nutricionista és un/a aliat/a per a fer més efectiva i eficaç la recuperació de la teua forma física i/o marques.
8.    Demana ajuda. No tingues por de demanar ajuda a un/a psicòleg/a per a afrontar les conseqüències que haja pogut tindre el confinament en les teues emocions, la teua motivació esportiva, les teues pors en relació amb el rendiment en competició, etc.
9.    Sé previngut/a. Segons es vaja recuperant la nova normalitat, és possible que es descuren les mesures preventives d'higiene i seguretat. Per això, incorpora-les des del principi com a nous hàbits dins de la teua rutina: distància social, llavat de mans, possible ús de mascarilla, etc. Tín especial cura amb les superfícies de contacte compartides.
10.    Evita contagis. Davant qualsevol signe o símptoma de malestar que puga ser sospitós d'un possible contagi, avisa al teu entrenador/a, i al servici mèdic (si ho hi haguera), perquè es prenguen les mesures necessàries protegint la teua salut i la de la resta d'esportistes i personal del club que hagen pogut estar en contacte amb tu. No poses en perill la teua salut ni la dels altres pels teus guanyes de seguir entrenant.

 

Orde SND/388/2020, de 3 de maig, per la qual s'establixen les condicions per a l'obertura al públic de determinats comerços i servicis, i l'obertura d'arxius, així com per a la pràctica de l'esport professional i federat

PLA PER A la TRANSICIÓ CAP A UNA NOVA NORMALITAT, DEL 28 D'ABRIL DE 2020. MINISTERI DE SANITAT
Annex II.- Previsió orientativa per a l'alçament de les limitacions d'àmbit nacional establides en l'Estat d'Alarma, en funció de les fases de transició a una nova normalitat