María José Regna compareix en el Congrés dels Diputats
- La pròxima Llei de l'Esport i els plans d'igualtat seran prioritaris
- Abans de comparèixer davant els Diputats de la Comissió de Cultura i Esport, la Presidenta del Consell Superior d'Esports ha manifestat el seu més sentit condol als familiars i amics de la jugadora de golf Celia Barquín, assassinada a Estats Units.
Madrid, 18 de setembre de 2018.- La presidenta del Consell Superior d'Esports, María José Regna, ha comparegut avui a petició pròpia en el Congrés dels Diputats per a informar als portaveus de la Comissió de Cultura i Esport sobre les línies generals d'actuació del Govern.
Abans de començar la seua exposició, Regna ha manifestat la seua més sentit condol als familiars i amics de la jugadora de golf Celia Barquín, assassinada a Estats Units.
En la seua primera intervenció en la Comissió de Cultura i Esport del Congrés des que va prendre possessió del seu càrrec com a presidenta del CSD, el passat 22 de juny, Regna ha afirmat que el seu passat com a esportista d'elit, “en els quals he portat amb mi l'esforç, la perseverança i l'honestedat durant 22 anys de carrera esportiva”, seran els valors que va a incorporar en la seua gestió al capdavant de l'esport espanyol.
La secretària d'Estat per a l'Esport ha anat desgranant els objectius de l'organisme que presideix, destacant entre uns altres, “una nova regulació normativa de l'esport, el foment de l'activitat física i lluita contra el sedentarisme, l'impuls de les mesures dirigides a aconseguir la igualtat de gènere i d'oportunitats entre les persones amb i sense discapacitat, la millora de la transparència i governança de les organitzacions i del finançament de l'esport”.
Futura Llei de l'Esport
María José Regna ha afirmat que, tal com va assenyalar el ministre de Cultura i Esport, José Guirao, una de les primeres actuacions serà la futura Llei de l'Esport. “La constitució de la conferència sectorial el passat mes de juliol ha elevat el nivell d'interlocució amb les Comunitats Autònomes i es continuaran amb els treballs per a remetre a les Corts Generals un projecte de llei que responga a les necessitats d'una societat que està en profund canvi”.
“Aquesta futura llei ha rebut 83 propostes d'administracions autonòmiques, federacions esportives, associacions esportives, col·legis oficials, entitats privades i ciutadans particulars”, ha dit la Secretària d'Estat per a l'Esport, que també ha afegit que “aquesta mateixa setmana començaran les sessions en el CSD del grup d'experts, persones de reconegut prestigi en el món de l'esport, que elaboraran un esborrany que posteriorment iniciarà els tràmits corresponents per a aconseguir el seu estatus de norma legal”.
Bona governança i transparència
“Durant els pròxims mesos anem a impulsar el desenvolupament de protocols de bona governança i transparència, alineats amb les més recents i reeixides pràctiques en l'àmbit internacional, especialment les impulsades pel Consell d'Europa, que, estem convençuts, redundaran en benefici de les pròpies entitats i, fonamentalment, dels esportistes”, ha dit Regna.
Igualtat de gènere
“Una de les més clares prioritats d'aquest Govern és aconseguir la igualtat de gènere en totes les facetes i àmbits socials. I per a aconseguir aquest objectiu, estan jugant un paper molt important els extraordinaris resultats esportius assolits per les nostres esportistes. És imprescindible aprofundir en el desenvolupament de polítiques dirigides a incrementar la participació de les dones no solament en la pràctica esportiva sinó en quadres tècnics de gestió i direcció d'entitats esportives, i per descomptat, per a conciliar la vida personal, laboral i esportiva”, ha afirmat Regna.
“Impulsarem un pla d'actuació en matèria de gènere que aprofundisca en les mesures de promoció i foment de l'esport femení. Continuarem apostant pel programa Dona i Esport, tant a través de la seua consideració d'Esdeveniment d'Excepcional Interès Públic com mitjançant les ajudes que es concedeixen a les federacions esportives espanyoles per al desenvolupament de projectes”, ha afegit.
Igualtat d'oportunitats entre esportistes amb i sense discapacitat
Regna ha afirmat que “existeix una demanda, una necessitat i un dret per part de les persones amb discapacitat de fer activitat físic-esportiva, i per açò hi haurà un pla per a facilitar l'accés a l'esport a totes les persones amb discapacitat, amb programes específics en totes les etapes de la vida”. A més, ha comentat que “La Llei de pressupostos per a l'any 2018 declara Esdeveniment d'Excepcional Interès Públic el programa Deporte Inclusiu, que s'estendrà fins a finals de l'any 2011, per a fomentar la participació de la iniciativa privada i oferir així beneficis fiscals a les empreses, responent així a la demanda de polítiques de responsabilitat social”.
Polítiques de foment de l'Activitat Física
“Com a part de les polítiques de contingut social no podem oblidar-nos del foment de l'activitat física i la seua especial incidència com a element per a lluitar contra el sedentarisme i els seus clars beneficis per a la salut, a qualsevol edat i amb qualsevol nivell de pràctica. Hi haurà un Pla Nacional d'Acció d'Activitat Física Beneficiosa per a la Salut, que requerirà de la coordinació amb el Ministeri de Sanitat, l'Agència Espanyola de Consum i Seguretat Alimentària, amb els departaments de Salut i Esport de les Comunitats Autònomes i de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies”, ha explicat María José Regna.
Esport d'Alta Competició
“El principal senyal distintiu del Consell Superior d'Esports és el suport a l'esportista. Per açò, seguirem destinant el major percentatge dels nostres pressupostos a recolzar a les federacions esportives espanyoles en la preparació de les competicions internacionals d'alt nivell. A través de les convocatòries d'ajudes, es destinaran prop de 75 milions d'euros per a les Federacions, la qual cosa suposa un augment de quasi el 38% respecte a l'any 2017”, ha manifestat.
Sobre aquest respecte, María José Regna ha agregat: “Impulsarem els Centres d'Alt Rendiment i Tecnificació. Són 55 centres reconeguts que garanteixen la preparació dels esportistes d'alta competició”.
Insularitat
“Les ajudes a la insularitat s'incrementen més del doble pel que fa a l'any passat perquè els esportistes i clubs de les Illes Balears, Canàries i les ciutats de Ceuta i Melilla puguen fer front als costos de desplaçament a les competicions, tal com Va assenyalar el ministre Guirao, perquè tots els esportistes puguen participar en igualtat de condicions, sense que hi haja discriminació per motiu geogràfic”, ha dit.
Programes ADO i ADOP
“Estem treballant en l'elaboració d'una proposta de millora de tots dos programes, adaptant-los a les noves circumstàncies i condicionants que afecten a l'esport. Malgrat el complex d'aquest procés”, ha continuat Regna, “esperem poder aconseguir amb el Comitè Olímpic Español i amb els socis un nou model a no gaire llarg termini”.
Protecció social de l'esportista
“Apostarem i potenciarem el Programa d'Atenció a l'Esportista (PROAD), oferint suport social, formatiu i professional a través de tutors per a quan els esportistes acaben la seua carrera, facilitant així el procés de transició. A més, en els Pressupostos Generals de l'Estat 2018 s'acaba d'aprovar un nou Esdeveniment d'Excepcional Interès Públic, denominat “Noves Metes”, que complementa i reforça el PROAD”, s'ha referit María José Regna.
Agència Espanyola per a la Protecció de la Salut en l'Esport
“Des de l'AEPSAD continuarem treballant en la lluita contra el dopatge. Anem a aprofundir en el desenvolupament de noves eines de control antidopatge, com la implantació del passaport biològic, en l'aplicació del qual Espanya és referent internacional”, ha conclòs la presidenta del Consell Superior d'Esports en la seua compareixença, a petició pròpia, en la Comissió de Cultura i Esports del Congrés dels Diputats.