Sis de cada deu persones en España van practicar esport en l'óltimo año

Els qui practiquen esport solen fer-ho amb freqüència: el 23,8% dels enquestats afirma fer-ho diàriament i el 52,5% almenys una vegada per setmana

El 57,3% de la población major de quinze añus practiqué esport en 2022, ja siga de forma periódica o puntual. Suposa un increment de 3,8 punts percentuals respecte a l'óltimo estudi pre-pandèmia, de 2015

L'estudi reflectix les bretxes de género en els hábitos esportius: les dones practiquen esport un 11,3% menys que els hòmens, comencen a fer-ho dt.́s tard, disposen de tres vegades menys llicències esportives i accedixen un 20% menys que els hòmens a espectáculs esportius

 

Madrid, 15 de desembre de 2022. Hoy s'ha publicat l'Enquesta d'Hábitos Esportius 2022, realitzada per la División d'Estadística i Estudis de la Secretaría General Et́cnica del Ministeri de Cultura i Esport al costat del Consell Superior d'Esports, inclosa en el Pla Estadístico Nacional i que arreplega els principals indicadors relatius als hábitos i prácticas esportives dels españoles durant l'óltimo año.

Como s'extrau de l'estudi, realitzat entre maig i setembre a una mostra de población de 15 añus d'ara endavant, sis de cada deu persones van practicar esport en l'óltimo año, ja siga de forma periódica o ocasional. En concret, la xifra se sitúa en el 57,3%, la qual cosa suposa un increment de 3,8 punts percentuals respecte de l'Enquesta de l'año 2015, l'óltima realitzada abans de la pandèmia.

“Este increment, de quasi quatre punts respecte de 2015, és molt positiu. Significa que dt.́s españoles practiquen un estil de vida físicamente actiu i saludable i s'allunyen del sedentarisme”, ha destacat el president del Consell Superior d'Esports, José Manuel Franco.

No obstant açò, si es comparen els resultats amb l'edición de 2020, en plena crisi de la Covid- 19, es registra un descens de 2,3 punts.

“En tot cas podem concloure que moltes de les persones que van accedir a la práctica esportiva en plena crisi de la Covid-19 han mantingut est hábito quan ha remès la cruesa de la pandèmia”, ha analitzat Franco.

Además, els qui practiquen esport solen fer-ho amb freqüència: el 23,8% dels enquestats afirma fer-ho diàriament i el 52,5% almenys una vegada per setmana. Este óltimo grup dediqué una mitjana de 326 minuts setmanals a l'activitat física.

La edat, el sexe i el nivell d'estudi són determinants en la práctica esportiva. Respecte al primer factor, les taxes de participación anual superen el 80% entre la población dt.́s jove i va descendint a mesura que augmenta l'edat, fins a situar-se entorn de/entorn del 16% en el tram de 75 añus d'ara endavant.

Quant al sexe, la práctica esportiva seguix sent major entre els hòmens que en les dones, independentment de la freqüència, situándose en et́rminos anuals en el 63,1% i 51,8%, respectivament. Una bretxa que, no obstant açò, s'ha reduït lleugerament des de 2015, en passar de 12,3 punts percentuals a 11,3.

“Estic convençut que la promoción de l'esport practicat per dones i la visibilitat de les nostres esportistes, a els qui la societat está convertint en referents, es traducirá en els próximos añus és una disminución d'esta bretxa”, ha indicat el secretari d'Estat per a l'Esport.

Respecto a la formación, les majors taxes de práctica esportiva es donen entre els qui posseïxen educación superior (74,1%), seguida d'els qui han superat la segona etapa d'educación secundària (60,8%).

 

Motivaciones i obstáculs per a la práctica esportiva

Estar en forma seguix sent la principal motivación d'els qui afirmen practicar esport: así ho reconeixen un 26,3% dels enquestats, amb una major proporción entre les dones. Li seguix la diversión o entreteniment, amb un 22,1% -sent en este cas major el percentatge d'hòmens-; els motius de salut (20,1%); la relajación (14,2%); les relacions socials (3,2%); o la superación personal (2,5%).

Entre les principals barreres que impedixen la práctica esportiva, la mayoría sitúa en primer lloc la falta de temps (34,6%), seguida a gran distància de la falta d'interés (25,4%). Entre altres motius, destaquen els problemes de salut (11%) o l'edat (10,8%), dt.́s determinants en la población major de 55 añus. Així mateix, un 7,3% considera un impediment la falta d'instal·lacions adequades pròximes; un 5,8% els motius económicos; i un 5,2% no tindre amb qui practicar esport.

 

La mayoría comença a practicar esport abans dels 15 añus

El 65% de la población que practica actualment esport comenzó a fer-ho abans dels 15 añus, según arreplega l'Enquesta. El 20,7% inicí estes activitats entre els 15 i els 24 añus; un 9,4% entre els 25 i els 44, i solament un 4,8% ha començat a fer esport passats els 44 añus. En cuanto a la diferència per sexes, el 73,5% dels hòmens van començar a fer esport abans dels 15 añus, enfront del 55,3% de les dones.

La implicación dels pares i mares también és un factor condicionant en la práctica esportiva. Entre els qui practiquen esport, el 40% manifesta que almenys un de sus padres también ho fa o ho ha fet, un percentatge que arriba fins a quasi el 80% entre els dt.́s jóvenes.

 

Tres de cada quatre enquestats van practicar diverses modalitats esportives

El 73,2% dels quals van practicar esport en l'óltimo año ho van fer en dt.́s d'una modalitat esportiva, enfront d'un 26,8% que solament van participar en una -xifra que, no obstant açò, representa prop de 6 punts dt.́s que en 2015-. La práctica de diversos esports és dt.́s freqüent entre hòmens que entre dones, i entre els menors de 45 añus, franja de la población en la qual arriba al 80%.

La gran mayoría practica esport de forma individual (60,9%, quasi tres punts dt.́s que en 2015), enfront d'un 11,7% que preferix esports col·lectius i un 27,4% que no mostra preferència alguna. También en este aspecte es detecten diferències per sexes, aconseguint la preferència per esports individuals el 66,9% entre les dones, enfront del 55,7% registrat en els hòmens. Per grups d'edat, la preferència per esports d'equip és dt.́s freqüent entre els dt.́s jóvenes.

Las modalitats esportives dt.́s practicades són el senderisme i munteñismo (30,8%), el ciclisme (28,4%), la gimnàstica intensa (28%), la natación (27,2%), la gimnàstica suau (26,4%), la carrera a peu (19%), la musculación i halterofília (17%), el pádel (15,8%), el fútbol 11 i 7 (14,5%), el bàsquet (9,7%), el fútbol sala i fútbol platja (8,1%) i el tenis (8%).

Respecto a la vinculación amb federacions o entitats esportives, un 9,6% dels enquestats indica que disposa almenys d'una llicència esportiva en vigor, observándose que el percentatge d'hòmens supera en dt.́s del triple al de dones (14,9% enfront de 4,6%, respectivament). Els valors dt.́s alts s'observen en el grup entre 15 i 24 añus (20,2%). Per la seua part, dt.́s d'un 20% dels investigats están abonats o són socis d'un gimnàs, amb una taxa lleugerament superior en el cas de les dones.

Per la seua importància, l'Enquesta investiga de forma separada la práctica de caminar o passejar, almenys deu minuts seguits i amb un propósituat esportiu, una activitat que, según indica, realitza el 72,1% de la población, un percentatge lleugerament superior al de 2015. Quasi la mitat dels enquestats, además, realitza esta activitat diàriament, i quasi un 70% almenys una vegada per setmana. Així mateix, és una práctica dt.́s freqüent entre dones i, mentre les taxes d'altres activitats esportives decreixen amb l'edat, l'hábito de caminar o passejar presenta els seus valors el meúnimos en la población dt.́s jove i arriba a quasi el 80% en la franja entre 65 i 74 añus.

 

Assistència a esdeveniments esportius i accés a la información esportiva

El 74,8% de la población asistió, almenys una vegada a l'año -presencialment o a través de mitjans audiovisuals- a un espectácul esportiu. En concret, el 31,1% ho va fer de forma presencial (12 punts dt.́s que en 2020), mentre el 72,2% accedió per mitjans de comunicación, principalment a través de la televisión.

También aquí existixen clares diferències per sexes: mentre el percentatge d'hòmens que van assistir a esdeveniments esportius -presencials o audiovisuals- arriba al 84%, entre les dones amb prou faenes supera el 66%.

Així mateix, del total d'assistents presencials a espectáculs esportius, el 85,5% manifesten que es tractava d'un esdeveniment de categoría masculina, el 24% de categoría femenina i el 15,4% mixta. Dt.́s pronunciada és aún la diferència en els esdeveniments seguits per mitjans audiovisuals: el 96,5% pertenecían a la categoría masculina, el 36,9% a la femenina i el 13,6% a la mixta.

“Per a garantir que el público tinga la possibilitat de consumir esport practicat per dones, la nova Llei de l'Esport -pendent del seu aprobación definitiva en el Congrés dels Diputats-, promoverá la igualtat en la visibilitat d'esdeveniments esportius en categoría masculina i femenina en els mitjans de comunicación. Especialment en els mitjans públicos, que estarán obligats a programar, en horaris d'audiències equiparables, la retransmisión en directe o en diferit dels esdeveniments esportius homologables d'hòmens i dones”, ha remarcat Franco.

La bretxa de género es produïx también en l'accés a la información esportiva, una práctica que seguix sent dt.́s elevada entre hòmens (68,5%) que entre dones (41,1%), i en la qual la televisión seguix sent el mitjà de comunicación prioritari.

 

Consulta les diferents edicions de l'Enquesta d'Hàbits Esportius a Espanya realitzades des de 2005