Clubes i jugadores de bàsquet signen en el CSD l'acord sobre el contingut del nou Conveni Col·lectiu de la Lliga Femenina

Pilar Alegría: “És una primera pedra amb la qual fem un pas clar en la professionalització i en la millora de les condicions laborals de les jugadores"

Víctor Francs: “Aquest acord és un compromís valent, ambiciós i generós i contribueix a consolidar la influència creixent de l'esport femení en la nostra societat”

 

Madrid, 30 de novembre de 2023.- L'Associació de Clubs de la Lliga Femenina Endesa i l'Associació de Jugadores de Bàsquet han signat aquest dijous, en el Consell Superior d'Esports (CSD), l'acord sobre el contingut del Conveni Col·lectiu de la competició, amb el qual comencen els tràmits legals per al seu registre.

La presidenta de l'Associació de Clubs, Carmen Muguruza, i la presidenta de l'Associació de Jugadores de Bàsquet (AJUB), Lucila Pasqua, han estat els qui han signat l'acord en un acte en el qual han estat presentis la ministra d'Educació, Formació Professional i Esports, Pilar Alegria; el president del CSD, Víctor Francs; i la presidenta de la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB), Elisa Aguilar.

“Vull reconèixer-vos, felicitar-vos i agrair-vos perquè després d'aquestes converses es pot signar aquest important acord. És una primera pedra amb la qual fem un pas clar en la professionalització i en la millora de les condicions laborals de les nostres esportistes i és un camí pel qual cal seguir transitant”, ha assegurat la ministra d'Educació, Formació Professional i Esports, Pilar Alegria.

La ministra ha recordat que des del Govern “es va a seguir treballant amb federacions i clubs per millorar la presència de la dona en totes les disciplines esportives i en tots els àmbits de l'esport”.

“Aquesta és la filosofia que hem volgut plasmar en la nova Llei de l'Esport”, ha recordat.

Per la seva banda, el president del CSD, Víctor Francs, ha manifestat que “aquest acord és un compromís valent, ambiciós i generós”.

“El seu contingut suposa una etapa més en el camí cap a la plena igualtat d'oportunitats i impulsa la professionalització de les estructures dels clubs femenins amb l'horitzó d'un conveni col·lectiu que garanteixi unes condicions laborals òptimes per a les esportistes. A més, contribueix a consolidar la influència creixent de l'esport femení en la nostra societat”, ha afegit.

 

Millora en les condicions laborals

L'acord sobre el contingut del Conveni Col·lectiu estableix un salari mínim per a les jugadores de 16.000 euros bruts anuals i jornada completa. En ell també s'inclouen qüestions relatives al model de contracte que usaran clubs i jugadores i s'estableixen majors garanties en matèria de vacances, descansos, reglament disciplinari o prevenció de l'assetjament.

Lucila Pasqua ha destacat que “aquest acord suposa la primera pedra per a la professionalització i la igualtat real entre homes i dones en el bàsquet”.

“Amb ell es garanteix un marc estable per a les jugadores. És un dia per agrair a totes les persones que ens han recolzat, acompanyat i que seguiran fent-ho perquè aquest no és el final, és un principi de treball conjunt”, ha indicat.

Per a Carmen Muguruza, “aquest acord ratifica el treball intens i conjunt que venen fent clubs i jugadores durant anys”. “No tindria cap sentit que això fos el final del trajecte; és solament la primera parada. Estic il·lusionada que el bàsquet femení segueixi creixent i representant els valors que ens han portat fins a aquí: respecte, capacitat d'arribar a acords i ambició per aconseguir una societat millor”, ha assenyalat.

“El pas que avui donem és imprescindible i probablement un dels més importants que anem a donar”, ha apuntat la presidenta de la FEB, Elisa Aguilar, qui ha destacat que “la signatura de l'acord sobre el contingut del Conveni Col·lectiu suposa una fita transcendental per al desenvolupament del bàsquet femení a Espanya”.

“Un nou conveni que ve a millorar les condicions d'aquell que de forma pionera va tenir el nostre esport fa alguns anys, però que ara arriba integrat en una estratègia de consolidació del bàsquet femení que ja no té marxa enrere”, ha assegurat.

Segons Elisa Aguilar, que ha agraït al CSD el seu suport i la seva aposta per l'esport femení, la Lliga Femenina Endesa és “cada vegada més forta, més competitiva i millor a tots els nivells, i amb aquesta nova eina, transcendental per a la regulació de les relacions laborals entre les jugadores i els clubs, va a continuar creixent exponencialment”.

 

Enllaç de descàrrega de fotografies: https://www.flickr.com/photos/149228308@N03/with/53366106303/