El CSD engega un nou servei d'assessorament psicològic per ajudar als esportistes d'Alt Nivell davant la situació generada pel Covid-19
Madrid, 31 de març de 2020.- El Consell Superior d'Esports (CSD), en col·laboració amb l'Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l'Esport (AEPSAD) i a través de les línies de treball del Programa d'Atenció a l'Esportista d'Alt Nivell (PROAD), ha engegat un nou servei d'assessorament psicològic per ajudar als esportistes espanyols davant l'escenari generat per l'extensió a tot el món del Covid-19.
El objectiu d'aquesta iniciativa és ajudar als esportistes espanyols a afrontar la situació excepcional generada per l'emergència sanitària que ha obligat a suspendre les competicions nacionals i internacionals i a ajornar els Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio 2020.
El suport psicològic inclou una línia d'atenció personalitzada que comptarà amb un grup de professionals de l'AEPSAD, liderats pel psicòleg esportiu del Centre de Medicina de l'Esport de la citada Agència, Pablo del Riu.
A més, s'han elaborat unes guies i suports de treball per al seguiment de l'esportista que els aportaran pautes per afrontar la nova realitat a la qual s'enfronten després de la suspensió de campionats continentals i internacionals i l'ajornament de la cita olímpica, objectius pels quals han entrenat durant els últims anys.
Estos materials abordaran qüestions com: “La comprensió de la situació actual, i la resposta a la pregunta: per què a mi?”; pautes generals sobre “Lesi mocions, sentiments i reflexions oportunes”; claus per “Mantenir la ment sana, activa i treballant” o l'aplicació de “ Mètodes de respiració profunda i relaxació muscular”.
“La nostra prioritat és la salut dels esportistes”
Segons Pablo del Riu, l'objectiu d'aquest servei és “recolzar i orientar a l'esportista d'alt nivell oferint-li un servei personalitzat per afrontar aspectes personals i professionals relacionats amb la situació de crisi i les conseqüències que comporten en el desenvolupament del nostre treball com a esportistes d'alt nivell”.
Con la seva àmplia experiència professional dins de la psicologia esportiva i després de treballar amb un nodrit grup d'esportistes espanyols, del Riu considera que “les tècniques, habilitats/habilitats i estratègies dels programes d'entrenament psicològic es transfereixen també a la vida quotidiana sent unes bones eines per afrontar i resoldre les situacions adverses o difícils com la qual ens ocupa”.
Para Jennifer Pareja, ex-jugadora de waterpolo, millor jugadora el Món en 2013 i medalla de plata en els JJOO de Londres 2012 i assessora de la Presidència del CSD en l'actualitat, “aquest tipus d'ajuda és de gran valor per a l'esportista”.
“La situació actual genera molta incertesa. Crec que que aquesta ajuda psicològica serà molt útil i, a més, els servirà per sentir l'alè de les institucions, alguna cosa que sempre és important en aquests casos”, afegeix.
“La nostra prioritat és la salut dels esportistes”, assegura la presidenta del Consell Superior d'Esports, Irene Lozano. “Tots els esforços que realitza aquests dies el CSD estan encaminats a millorar el benestar dels esportistes, un dels col·lectius més afectats per la situació actual davant l'aturada de competicions esportives i per la pròpia sensació d'incertesa. En aquests moments difícils volem estar prop d'ells”.
Aquest nou servei d'acompanyament psicològic creada pel CSD se sumeixi al conjunt de mesures de suport econòmic en l'àmbit laboral, social i administratiu engegades pel Govern que afavoreixen directa o indirectament al món de l'esport davant la situació de crisi sanitària ocasionada pel Covid-19.