El CSD entrega la Medalla de Oro de la Real Orden del Mérito Deportivo a Marc Tur
- El atleta balear, campió d'Espanya i d'Europa en 50km marxa i cuarto en els Jocs Olímpics de Tòquio, s'ha convertit en un referent de la visibilitat LGTB al món de l'esport
- En el marco de la estrategia ‘Iguales en el Deporte’ y del mes del Orgullo LGTBI, el presidente del CSD, José Manuel Franco, ha puesto en valor el “testimonio y visibilidad” de Tur, que “nos permiten afianzar derechos y avances sociales”, especialmente entre la juventud
El president del Consell Superior d'Esports (CSD), José Manuel Franco, ha lliurat avui la Medalla d'Or de la Real Ordre del Mèrit Esportiu a Marc Tur, atleta marchador de l'equip espanyol d'atletisme i graduat en Medicina.
Un reconeixement que es produeix en el marc de l'estratègia ‘Iguals en l'Esport’ del CSD -que posa en valor la lluita per la igualtat de gènere, de les persones LGTBI i de les persones amb discapacitat en l'esport- i amb motiu de les celebracions del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI.
Nacido en Santa Eulària des Riu (Baleares) en 1994, comenzó su carrera deportiva en 2013 y desde el año 2016 milita en el Peña Santa Eulalia, donde ha logrado sus principales éxitos.
Entre el seu palmarès destaquen les medalles d'or aconseguides en els Campionats d'Espanya absoluts de 50km i 35km, la seva victòria en la prova de 50km marxa de la Copa d'Europa de Podebrady -on va aconseguir la desena millor marca de l'atletisme espanyol- i la seva quarta posició en els 50km marxa en els Jocs Olímpics de Tòquio, on va demostrar un gran nivell competitiu barallant fins als últims metros pel podi amb els millors marchadores del món. Així mateix, l'any 2021 Tur va ser guardonat amb el premi al Millor Atleta Español masculí per la Real Federació Espanyola d'Atletisme.
Després de la seva participació en els JJOO, Marc Tur va declarar obertament ser gai, convertint-se des de llavors en un dels referents de la visibilitat i la defensa dels drets de les persones LGTBI al món de l'esport a través de les xarxes socials i les seves intervencions en mitjans de comunicació. Com ell mateix reconeix, la seva motivació respon a la necessitat d'ajudar als altres com abans li van ajudar a ell.
“Avui volem posar en valor la teva valentia, i la valentia de d'altres esportistes que, com tu, heu fet el pas d'expressar-vos com sou. El teu testimoniatge i la teva visibilitat ens permeten afermar drets i avanços socials”, ha subratllat el president del CSD, José Manuel Franco, durant l'acte d'entrega. Franco ha recordat també que “l'esport ofereix un altaveu que, ben utilitzat, converteix als esportistes en referents”, motiu pel que espera que, amb aquest tipus de reconeixements, l'atleta es converteixi en un “punt de suport per a la nostra joventut”.
Per la seva banda, Marc Tur ha insistit que “visibilitzar és normalitzar” i en què la seva història “solament és una més en la lluita pels drets LGTBI”, en la qual “cada granit explica”. "En la societat i en l'esport hi ha valors que han d'estar presents”, ha apuntat l'atleta balear, qui no ha volgut oblidar durant la seva intervenció “a tots els que han lluitat per estar en el lloc en el qual estem ara”.
La Medalla d'Or de Marc Tur és el segon reconeixement que el CSD realitza en el marc de l'estratègia ‘Iguals en l'Esport’, engegada el passat mes de març. La primera persona a rebre-ho va ser Patricia Campos, expiloto de l'Armada, entrenadora de futbol i activista dels drets de les dones, especialment en països d'Àfrica. La propera entrega està prevista per a la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el 3 de desembre.