El CSD multiplica per quatre el suport econòmic a l'esport olímpic i paralímpic
- El Comitè Olímpic rebrà 4,7 milions, i el Paralímpic, 1,9 milions
- Es destinen 5,7 milions en ajudes a esportistes per a competicions internacionals
- El CSD ha anat incrementant la seva dotació al Pla ADO fins a cobrir un 62% del pressupost total
Madrid, 10 de novembre de 2020.- La presidenta del Consell Superior d'Esports (CSD), Irene Lozano, ho va detallar divendres passat, 6 de novembre, al llarg de la seva compareixença davant la Comissió de Cultura i Esports del Congrés dels Diputats: “per a aquest Govern l'esport és un ben públic i els esportistes olímpics i paralímpics que acudiran als Jocs de Tòquio van a comptar amb tots els mitjans materials i humans que estiguin al nostre abast”.
Así es reflecteix en les diferents partides econòmiques dels Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2021, que detallen un considerable augment de subvencions al Comitè Olímpic Español (COE) i al Comitè Paralímpic Español (CPE) i per al programa de beques ADO per als esportistes olímpics.
L'assignació al COE en 2021, any convertit en olímpic a causa de l'ajornaments dels JJOO de Tòquio, creix en 3,8 milions d'euros, la qual cosa es tradueix en un total de 4,7 milions, un augment del 441% respecte a 2020. La partida també creix un 400% respecte a l'últim any olímpic, el 2016, en augmentar en 3,4 milions d'euros (llavors l'entitat va percebre 1,2 milions d'euros). Tot això es deu al fet que el CSD assumeix les despeses de participació, allotjament i viatges dels esportistes, tècnics i resta de la delegació espanyola.
Per la seva banda, el Comitè Paralímpic experimenta un increment en la seva partida d'1,5 milions d'euros, és a dir, una pujada del 375%, situant-se en un total d'1,9 milions. Aquest augment cobrirà les despeses logístiques de la participació de la delegació espanyola a Tòquio. La presidenta Irene Lozano va destacar en la seva compareixença la labor humana i professional que el CPE estava desenvolupant per l'esport i la inclusió dels seus esportistes en la societat.
El CSD ja és el major patrocinador d'ADO
Por otro lado, els Pressupostos contemplen una assignació de 5,7 milions d'euros per a ajudes a esportistes que representin a España en competicions internacionals, referint-se aquestes a les quals serveixen per completar les ajudes del Programa ADO. cal recordar sobre este tema que el CSD ha incrementat gradualment la seva aportació al programa, dedicant el 56% dels recursos totals en el 2018; el 61% en el 2019; i el 62% del total del pressupost durant el 2020.
La presidenta del Consell, Irene Lozano, va assegurar divendres passat en la seva compareixença davant la Comissió de Cultura i Esports del Congrés que “cap esportista espanyol es quedarà sense la seva Beca ADO. Anem a aportar el que sigui necessari per cobrir totes i cadascuna de les ajudes de manera que els nostres esportistes puguin concentrar-se únicament en els seus entrenaments i competicions. Volem donar-li certitud i tranquil·litat”. Aquest missatge tranquil·litzador ja l'hi havia traslladat personalment a més de 130 esportistes integrats al programa ADO el passat 30 d'octubre, mitjançant un encontre telemàtic amb ells.
Concentrats a Tòquio
Como complement al suport que avui dia està prestant el Consell a l'esport olímpic i paralímpic, cal recordar que a la fi de setembre va quedar activada la Fase Zero del pla ‘Concentrats a Tòquio’ al Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Madrid, per la deterioració de la situació epidemiològica i amb l'objectiu de protegir i garantir els entrenaments dels esportistes olímpics i paralímpics que han guanyat la seva plaça per als Jocs de Tòquio o que estan pendents de competicions classificatòries.
‘Concentrats a Tòquio’ va ser concebut per protegir la pràctica esportiva dels esportistes olímpics i paralímpics i evitar les conseqüències més dures de la pandèmia. L'altíssima incidència de la malaltia i el confinament van provocar, al març, l'aturada dels entrenaments que ara s'evitarà en qualsevol circumstància. El pla del CSD explica, igualment, amb diverses fases d'aplicació i mesures més o menys restrictives en funció de l'evolució de la situació epidemiològica.
Aquest pla va incloure l'adquisició de dues màquines per fer proves de detecció de la Covid-19 amb la rapidesa que requereix la pràctica esportiva en el CAR, que en ocasions, i malgrat l'ús generalitzat de mascarilla, es produeix en equip. El cost d'aquestes dues màquines, amb capacitat per llançar resultats de test PCR i d'antígens, ascendeix a 10.000 euros.
Aquest pla compta amb prop de 800 places en els CAR de Madrid, Sierra Nevada i Sant Cugat, així com en la resta d'instal·lacions que conformen la Xarxa de Centres d'Alt Rendiment i Tecnificació classificats pel CSD.