El president del Govern acomiada en la Moncloa als esportistes olímpics i paralímpics que competiran a París 2024
- “Aneu a viure el major somni dels esportistes, una gran experiència esportiva i humana. Ningú ni gens us va a poder llevar el triomf que suposa representar a Espanya en aquests Jocs Olímpics i Paralímpics”, ha assegurat Pedro Sánchez
- A l'encontre també han assistit la ministra d'Educació, Formació Professional i Esports, Pilar Alegria, i el president del Consell Superior d'Esports, José Manuel Rodríguez Uribes
Madrid, 23 de juliol de 2024.- El president del Govern, Pedro Sánchez, ha acomiadat aquest dimarts en el Complex de la Moncloa a una àmplia representació dels equips olímpic i paralímpic espanyols, als quals ha transmès el reconeixement i el suport de tot el país amb vista a la seva imminent participació en els Jocs de París 2024.
La cita olímpica es desenvoluparà del 26 de juliol a l'11 d'agost i en ella participaran 382 esportistes espanyols, la xifra més alta des de Barcelona’92, en els quals la delegació espanyola va exercir com a amfitriona. A ells se sumen els 150 esportistes que acudiran als Jocs Paralímpics entre el 28 d'agost i el 8 de setembre.
“Aneu a viure el major somni dels esportistes, una gran experiència esportiva i humana. Per sobre de tot, m'agradaria traslladar l'orgull immens que la ciutadania sent per vosaltres i vosaltres. Ningú ni gens us va a poder llevar el triomf que suposa representar a Espanya en aquests Jocs Olímpics i Paralímpics”, ha assenyalat el president del Govern.
Pedro Sánchez ha estat acompanyat en la recepció per la ministra d'Educació, Formació Professional i Esports, Pilar Alegria, i el president del Consell Superior d'Esports (CSD), José Manuel Rodríguez Uribes, a més del president del Comitè Paralímpic Español (CPE), Miguel Carballeda, i del president del Comitè Olímpic Español (COE), Alejandro Blanco.
L'alt nivell de participació, tant en els Jocs Olímpics com en els Paralímpics, representa el primer gran èxit de la delegació espanyola, a la qual el Govern ha acompanyat a través del Consell Superior d'Esports (CSD) amb una inversió sense precedents en el cicle que enllaça Tòquio i París. En 2022, amb 315 milions d'euros, el pressupost del CSD va superar per primera vegada la barrera dels 300 milions d'euros, aconseguint la xifra rècord de 381 milions en 2023. Amb els pressupostos de 2024, s'hauran superat els 950 milions d'euros en aquests tres anys.
En aquest període, les polítiques públiques esportives estan tenint com a principals eixos la igualtat i la inclusió, dos valors que guien les actuacions del CSD a nivell normatiu i pressupostari des de 2018 i que defineixen la representació espanyola a París.
Així, Pedro Sánchez ha destacat la magnitud de la delegació olímpica espanyola, “la més nombrosa des de Barcelona’92”, i el nivell de paritat aconseguit, amb 192 dones i 190 homes.
“En aquests Jocs Olímpics la dona ocupa el lloc que li correspon”, ha apuntat en al·lusió a la primera cita olímpica en la qual la participació masculina i femenina serà paritària.
El president del Govern ha posat en relleu també el valor de l'esport paralímpic en la projecció de la imatge d'Espanya, com a exemple de país que “impulsa el mèrit i no accepta la discriminació”.
Pressupostos públics històrics i programes CSD Team Espanya durant “el millor cicle de la història”
El president del Comitè Olímpic Español (COE), Alejandro Blanco, ha assegurat durant l'acte que l'equip arriba a París “amb el millor cicle de tota la nostra història”.
“La medalla és de l'esportista, però fins a arribar a la cinta intervé molta gent”, ha explicat Blanco, en referència a “famílies, clubs, entrenadors, federacions i el Govern d'Espanya” que, com ha recordat, “ha fet una aposta enorme”.
L'impuls inèdit per part del Govern a l'esport espanyol -sent ressenyable que l'any 2018 el pressupost del CSD era de 205 milions d'euros- ha tingut com a grans beneficiàries a les federacions esportives nacionals, que han rebut subvencions per valor de 101 milions d'euros en 2022 i de 110 milions d'euros en 2023. Al tancament de 2024, el CSD preveu que la quantia sigui similar.
Amb aquesta inversió, la més alta de la història, el Govern enforteix i consolida les estructures federatives, reconeixent la seva importància en la promoció de l'esport, en el desenvolupament de les modalitats esportives i en el foment d'hàbits saludables entre la ciutadania, per els qui els esportistes d'alt nivell són un exemple.
La novetat més significativa amb vista als Jocs Olímpics i Paralímpics de París 2024 és l'engegada del programa CSD Team Espanya, amb el qual el Govern ha pretès donar un nou impuls a l'esport espanyol, intensificant la preparació dels esportistes i equips nacionals i potenciant aquelles disciplines estratègiques en la projecció de la imatge del nostre país.
La dotació pressupostària per a aquest nou programa ha ascendit a 50 milions d'euros en el trienni 2022-2024, procedents de la venda dels drets audiovisuals del futbol professional, que es canalitzen a través de les federacions esportives i del que estan beneficiant-se esportistes, entrenadors i personal de suport.
Aquest programa permet una preparació individualitzada i personalitzada, en cobrir les necessitats específiques del selecte grup d'esportistes que, sobre la base de criteris tècnics, compten amb més opcions de ser finalista o medallista en els Jocs Olímpics i Paralímpics de París 2024.
Aquestes ajudes complementen les beques ADOP i ADO, que compensen econòmicament la dedicació dels esportistes.
Precisament, al llarg d'aquest últim cicle s'ha promogut la revitalització del Pla ADO, el finançament del qual va assumir de manera íntegra el CSD en 2022 (8,5 milions d'euros) i 2023 (11,8 milions). En 2024 recolzen aquest programa de preparació olímpica, del que són socis fundadors el CSD, el COE i RTVE, quatre entitats patrocinadores (Loteries i Apostes de l'Estat, Colacao, Renfe i El Corte Inglés).
A més, en aquest cicle el CSD ha afermat la subvenció al COE, que ha estat de gairebé 8 milions d'euros en el trienni 2022-2024, dels quals 4.640.000 euros corresponen a aquest any. Per la seva banda, el Comitè Paralímpic Español ha rebut en aquest període 4,7 milions d'euros, aconseguint el seu sostre històric en 2024, amb 2.925.000 euros
Amb aquestes quantitats se sufragaran les despeses derivades de la participació de les delegacions nacionals en els Jocs de París. Entre ells, els premis per medalla que perceben els esportistes olímpics i paralímpics espanyols i que per primera vegada seran equiparats.
Una mesura de l'actual Govern d'Espanya que suposa “el reconeixement a l'esforç dels esportistes, tinguin o no discapacitat”. “El nostre país dona la talla amb un exemple social, amb el màxim respecte a les persones amb discapacitat”, ha subratllat el president del Comitè Paralímpic Español (CPE), Miguel Carballeda.
El moviment olímpic i paralímpic comparteix “valors i un sol cor”
En un dels moments més emotius de l'acte, la banderera espanyola en els Jocs Paralímpics de París, Marta Arce, ha recordat el fet que, per segona vegada, el president del Govern hagi rebut als esportistes olímpics i paralímpics de forma conjunta.
És un “veritable progrés”, que reflecteix que es tracta de “esportistes sense cognoms, sense adjectius”. “Som un sol moviment olímpic i paralímpic, cadascun en la seva categoria i tots competint per Espanya amb diferències que sumen, compartint valors i un sol cor”, ha conclòs la judoca val·lisoletana.
Per la seva banda, Fátima Gálvez, medalla d'or en tir olímpic a Tòquio, s'ha mostrat convençuda que la delegació espanyola acudeix a París per “escriure una pàgina nova en la història del nostre país”.
“Som el reflex de les persones que s'aixequen cada matí per lluitar pels seus somnis”, ha apuntat Gálvez, qui ha destacat la “passió” i el “orgull” de l'equip espanyol.
En aquest cicle, els esportistes estan començant a gaudir de les millores als Centres d'Alt Rendiment, que el CSD ha emprès gràcies a la inversió procedent dels fons europeus. Espanya ha estat l'únic país de la Unió Europea que ha inclòs l'esport com una de les palanques de recuperació després de la pandèmia, posant a la disposició del sector 300 milions d'euros procedents dels Fons Next Generation.