Els directors generals d'Esports de la Unió Europea comparteixen mesures per combatre el discurs d'odi als espais esportius

Es va insistir en les diverses formes de combatre aquesta xacra

La segona jornada de la reunió dels directors generals d'Esports dels països de la Unió Europea, que els dies 21 i 22 de setembre s'ha celebrat a València, ha servit per exposar la necessitat d'erradicar els comportaments que incitin a l'odi

 
El programa d'aquest divendres també ha inclòs una sessió sobre la coorganización de grans esdeveniments esportius, en la qual s'ha exposat com a exemple la candidatura d'España, Portugal i Marroc per albergar el Campionat del Món de Futbol de 2030

València, 22 de setembre.-  La segona jornada de la reunió dels directors generals d'Esports de la Unió Europea (UE), que els dies 21 i 22 de setembre s'ha celebrat en el Palau de les Arts i les Ciències de València, ha servit per posar en comú mesurades per reforçar la lluita contra les actuacions que inciten a l'odi en l'esport.

Un dels objectius marcats en matèria esportiva per la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea és la promoció d'un debat per erradicar de manera efectiva i definitiva els comportaments d'odi en l'esport. En aquest sentit, en la jornada d'aquest divendres els directors generals d'Esports dels països membres han posat el focus en les diverses formes de combatre aquesta xacra.

“El discurs de l'odi en l'esport és el germen de posteriors incidents violents, d'aquí la necessitat de combatre aquest fenomen, adoptant una estratègia integral que tingui en compte aspectes socials, educatius, preventius i punitius”, ha recalcat el director general d'Esports d'España, Fernando Molinero.

Él ha estat l'encarregat d'obrir la sessió d'aquest divendres, en la qual els intervinents han coincidit a subratllar que no pot existir un entorn segur/segur en l'esport si es produeixen manifestacions o actuacions relacionades amb el discurs de l'odi.

Els directors generals d'Esports dels països membres de la Unió Europea han fixat com a objectiu bàsic a aconseguir, no només en l'àmbit de l'esport professional sinó des de la base, que la pràctica esportiva pugui dur-se a terme en un entorn segur/segur, regit per la tolerància i el respecte. I és que el desenvolupament esportiu és essencial per a un adequat creixement físic, social, emocional i psicològic dels nens, nenes i joves.
Según es desprèn de les conclusions de la reunió, la identificació de comportaments intolerants, discriminatoris o contra la dignitat dels esportistes i la consciència per part de potencials infractors, a través d'accions educatives o informatives, ha de suposar una pedra angular que generi un debat i una reflexió respecte a les accions i estratègies a adoptar en el context nacional i comunitari.

Esa va ser una idea que ha introduït la cap del Departament de Drets del Nen i Valors d'Esport del Consell d'Europa, Irena Guidikova.

Per la seva banda, el sotsdirector general de Règim Jurídic del Consell Superior d'Esports, Raúl Rodríguez, ha exposat en la seva presentació el projecte espanyol per combatre la incitació a l'odi en l'esport.

La jornada ha continuat amb una taula rodona moderada per la cap de la Unitat d'Esport de la Comissió Europea, Floor Van Houdt. En la mateixa han participat el president de l'Associació Espanyola de Premsa Esportiva (AEPD), Julián Redondo; l'expert internacional i membre de la Junta Directiva de Football Against Racism in Europe (FARE), Balint Josa; i el fiscal Rafael de Vega.

A continuació, la directora de projectes de la Unitat d'Esport Segur/Segur del Comitè Olímpic Internacional (COI), Gloria Viseras, ha detallat la manera en què la creació d'entorns segurs/segurs en l'esport s'està abordant a nivell internacional; mentre que el cap de la Unitat d'Esport d'Hongria, Roland Liszkai, en representació del trio de presidències, ha exposat l'actualització de l'Agència Mundial Antidopatge.

La coorganización de grans esdeveniments esportius ha estat el tema de l'última sessió de la reunió, amb una presentació del projecte de la candidatura d'Espanya, Portugal i Marroc per albergar el Mundial de Futbol de 2030 a càrrec del coordinador de la candidatura, Antonio Laranjo.

Galeria de fotos: https://flic.kr/s/ahbqjavcdz
Vídeo resum: https://www.youtube.com/watch?v=lpegenbi63o
Dossier de premsa: https://www.csd.gob.es/sites/default/files/media/files/2023-09/peue_dossierinformativo_1.pdf