Eva Moral: “Espero que la meva història inspiri a les esportistes que volen ser mares”

La triatleta és la segona protagonista de la sèrie d'entrevistes que el Consell Superior d'Esports està difonent aquesta setmana, amb motiu del Dia Internacional de la Dona.
  • La triatleta Eva Moral reflexiona sobre la maternitat i la conciliació en la segona entrevista que el Consell Superior d'Esports (CSD/SD) difon aquesta setmana amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

  • Ella és una de les 351 esportistes que s'han beneficiat de les ajudes a la maternitat i la conciliació que el CSD/SD ofereix des de l'any 2014.

Madrid, 4 de març de 2025.- La triatleta Eva Moral és la segona protagonista de la sèrie d'entrevistes que el Consell Superior d'Esports (CSD/SD) està difonent aquesta setmana, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que es commemora aquest dissabte 8 de març.

La maternitat i la conciliació en l'esport d'alt nivell són els temes que aborda Eva Moral en una entrevista en la qual comparteix la seva inspiradora història, marcada per un accident mentre practicava esport i el seu ressorgir per a convertir-se en medallista en els Jocs Paralímpics de Tòquio 2020.

“El dia de l'accident es va produir un cap de setmana com un altre qualsevol. Vaig decidir amb una companya del club fer una marxa cicloturista en la Serra de Madrid”, recorda, “però aquell dia la destinació em tenia reservada aquesta petita aventura”. 

“Va començar a ploure, em vaig relliscar amb la bici, vaig xocar amb una barana, vaig saltar per damunt i hi havia un barranc de set metres. Jo vaig pensar que aquí se m'havia paralitzat la vida per complet”, relata. El que va trobar, no obstant això, va ser el suport unànime del món de l'esport, el seu ressorgir esportiu i la possibilitat de fer realitat el somni de ser mare.

“Quan vaig tenir l'accident, aquesta idea se'm va anar del cap”, reconeix Eva Moral. “Més que res, per una cosa tan egoista com pensar en com anava a portar a algú al món estant jo en cadira de rodes. És una absurdez, però això el vas veient amb el pas dels anys”, compte sobre la seva decisió de ser mare.

La maternitat va portar amb si la “por” a no tornar a trobar un bon estat de forma o a perdre patrocinadors després d'haver estat medallista de bronze a Tòquio 2020, però la veritat és que Eva Moral, una de les esportistes beneficiàries de les ajudes a la maternitat i la conciliació que des de 2014 ofereix el CSD/SD, continua sent una de les millors triatletes del món.

“Mamàs esportistes hi ha poques i, a més, es parla poc de la maternitat en l'esport d'alt nivell. Per això crec que cal donar-li més visibilitat a aquest tema i a tot el que ve després, com la lactància o el suport psicològic que necessitem les mares esportistes. Espero que la meva història serveixi perquè les futures generacions d'esportistes puguin decidir ser mares sense por”, desitja Eva Moral.

Per a afavorir la maternitat i la conciliació, el CSD/SD ofereix des de l'any 2014 dues línies d'ajuda de les quals ja s'han beneficiat 351 esportistes. Entre elles, Eva Moral. El seu testimoniatge ja es troba disponible en el canal de Youtube i en les xarxes socials del CSD/SD: https://youtu.be/fkijzmdsayk

 

El compromís per la igualtat en l'esport 

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, aquest dissabte 8 de març el CSD/SD organitzarà un acte institucional que inclourà un col·loqui entre les esportistes Aauri Bokesa, Ana Ortega ‘Furia’, Eva Moral, María Vicente i Patricia García i la instal·lació de diverses estacions esportives perquè nenes, nens, joves i adolescents puguin practicar esport al costat dels seus referents. 

Aquesta activitat, oberta al públic general, clausurarà una jornada de reivindicació sobre el paper de la dona en l'esport que començarà a les 11.45 hores en el pavelló poliesportiu situat en la planta -2 de l'edifici institucional del CSD/SD. 

Com a institució encarregada d'impulsar les polítiques públiques en matèria esportiva, el CSD/SD manté un ferm compromís amb la igualtat, ja sigui a través de la promoció d'iniciatives que fomentin la participació de la dona en l'esport, la visibilització de referents femenins o el suport a programes específics que afavoreixen la igualtat real en l'àmbit esportiu.