La Real Federació Espanyola de Patinatge presenta en el CSD el pla de desenvolupament del skateboarding
- L'impuls del programa Team Espanya, creat pel Consell Superior d'Esports, està permetent a la Real Federació Espanyola de Patinatge implementar una estratègia que comença amb la detecció de talent i culmina en la participació de la selecció espanyola en els principals esdeveniments internacionals
- “Aquesta disciplina, que ve del carrer, ha arribat als Jocs Olímpics per quedar-se”, ha destacat el president del Consell Superior d'Esports
- José Manuel Rodríguez Uribes s'ha mostrat orgullós del treball que s'està realitzant per a la promoció d'aquest esport a Espanya i ha felicitat als esportistes espanyols pels seus últims resultats
Madrid, 28 de maig de 2024.- La Real Federació Espanyola de Patinatge ha presentat aquest dimarts en el Consell Superior d'Esports (CSD) el pla de desenvolupament del skateboarding, una disciplina que va debutar al programa olímpic a Tòquio 2020, convertint-se durant aquest esdeveniment en l'esport amb major interacció en xarxes socials.
Aquest ‘boom’ de seguiment ho està aprofitant la Real Federació Espanyola de Patinatge per fer créixer aquesta disciplina, inclosa dins de l'activitat federativa l'any 2015. La detecció de joves talents és la base del pla de desenvolupament que està impulsant la Real Federació Espanyola de Patinatge en col·laboració amb el Consell Superior d'Esports i que contempla, entre uns altres, la professionalització de les estructures.
Segons el president del CSD i secretari d'Estat per a l'Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, “el skateboarding té la gràcia de l'heterodòxia”. “Ve del carrer i ha arribat als Jocs Olímpics per quedar-se”, ha destacat.
Precisament, l'estrena del skateboarding al programa olímpic a Tòquio 2020 i la seva consolidació a París 2024 i Los Àngeles 2028 expliquen el decidit impuls que la Real Federació Espanyola de Patinatge li està donant a aquesta disciplina. “Estem vivint una realitat inimaginable fa uns anys”, ha assegurat el president de la federació, Carmelo Paniagua.
“El skateboarding està gaudint d'un èxit gran i li espera un futur molt bo. Això no seria possible sense el suport i la confiança del CSD, a través del programa Team Espanya, i el respatller de patrocinadors com Iberdrola i Joma”, ha afegit Paniagua.
El director general de la Real Federació Espanyola de Patinatge, Xavier Moyano, ha detallat el pla de desenvolupament del skateboarding, que comença amb la detecció de talent i culmina en la participació de la selecció espanyola en els principals esdeveniments internacionals.
“Gràcies al projecte Team Espanya, del CSD, podem oferir als esportistes la possibilitat de participar en més competicions internacionals i apostar, entre uns altres, per la professionalització de l'equip tècnic. A més, el desenvolupament de les competicions a nivell nacional, amb la creació de les Skate Sèries, ens permet incrementar els moments de competició”, ha explicat Moyano.
En aquest pla de desenvolupament està sent molt important la igualtat de gènere, així com la formació d'esportistes i tècnics. “Hem aprovat plans formatius i estem treballant de manera conjunta amb les Comunitats Autònomes per a projectes de promoció i formació d'entrenadors i jutges”, ha afegit el director general de la Real Federació Espanyola de Patinatge.
La construcció de noves instal·lacions també està contribuint a l'increment del nombre de practicants al nostre país, tal com ha comprovat el president del CSD, José Manuel Rodríguez Uribes, en una visita recent a Gandia.
“Allí, gràcies als Fons Europeus, ara poden gaudir d'un skatepark, que s'ha convertit en un punt d'encontre habitual dels més joves”, ha celebrat Rodríguez Uribes.
Danny León, Alain Kortabitarte, Peio González, Egoitz Bijueska, Julia Benedetti, Gadea Mulla, Cecilia Rendueles, Natalia Muñoz, Afrika Criat i Daniela Terol, tots ells integrants de l'equip nacional, han estat presents en l'acte celebrat aquest dimarts en el CSD.
El flamant campió del Pro Tour de Dubai, Danny León, ha pres la paraula per reconèixer “el gran canvi que ha experimentat a Espanya el skateboarding” després del seu reconeixement com a esport olímpic. “Jo porto patinant des dels 9 anys i ara em dedico cent per cent a aquest esport. Aprenc dia a dia, també dels més joves, i vaig a seguir intentant estar en el més alt per agrair el suport que estem rebent”, ha assenyalat.
Per la seva banda, Julia Benedetti ha transmès la motivació de tot l'equip espanyol per certificar pròximament a Budapest el major nombre de places olímpiques. Ella va ser una de les representants espanyoles en els Jocs de Tòquio 2020, una cita olímpica “molt atípica, sense públic i sense possibilitat de gaudir de la vila”, ha recordat.
La gran absent en l'acte d'aquest dimarts ha estat Naia Laso, campiona del Pro Tour de Dubai el passat mes de març. S'està recuperant de la lesió en la clavícula que va sofrir recentment en Shanghái.
Segons el seleccionador nacional, Alain Goikoetxea, “tot l'equip tècnic està treballant amb ella perquè arribi suficientment entrenada i motivada als Jocs de París 2024”.
Espanya, present en els Jocs Olímpics
La primera participació del skateboarding espanyol en uns Jocs Olímpics es va produir a Tòquio 2020, coincidint amb el seu debut al programa olímpic, gràcies a la classificació d'Andrea Benítez, en la modalitat de street, i Julia Benedetti, Danny León i Jaime Mateu, en park.
A París 2024 participaran 22 esportistes per modalitat i gènere i Espanya aspira a incrementar la seva participació pel que fa a Tòquio 2020. L'última oportunitat de classificació arribarà els dies 20, 21, 22 i 23 de juny, en la sèrie de classificació olímpica de Budapest.
Enllaç descarrega de fotografies: https://we.tl/t-hh59kwc607