Patricia García: “El major desafiament no està en el camp, sinó a canviar mentalitats”
Madrid, 5 de març de 2025.- Patricia García, exjugadora internacional de rugbi i actualment entrenadora, protagonitza el tercer lliurament de la sèrie d'entrevistes que està difonent el Consell Superior d'Esports (CSD/SD) amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que es commemora aquest dissabte, 8 de març.
Per a l'esportista madrilenya, diploma olímpic en Riu de Janeiro 2016 i cinc vegades campiona d'Europa amb la selecció espanyola de rugbi XV, “és important que les nenes vegin que es pot jugar i que existeixen dones com elles, perquè el que no es veu no se somia”.
“Crec que existeix un estigma social i un determinat prejudici cap a les dones que practiquen el rugbi, històricament considerat com a esport per a homes”, assegura García, fundadora a més de la PGR ONG, dedicada a l'educació social en valors a través de l'esport.
“Cada vegada són més les nenes, les joves i les dones que practiquen aquest esport, no només a Espanya sinó a nivell global. El creixement és increïble i per sort poc a poc socialment anem instaurant una cultura de major igualtat”, reflexiona.
Un creixement que, com la pròpia esportista reconeix, necessita de visibilitat i referents: “Quan començo a convertir-me en jugadora internacional prenc consciència de l'important que és el tenir referents i referents pròxims per a les nenes que comencen a jugar al rugbi en edat primerenca”.
“És per això que les Lleones i, sobretot, la nostra generació, hem tingut consciència de la importància de generar aquests referents, de treballar la visibilitat no solament en Internet, en xarxes socials, sinó també en premsa, en esdeveniments, perquè les futures nenes i joves que vulguin jugar al rugbi poguessin veure a les jugadores que en aquest moment portaven la samarreta de les Lleones”.
Una visibilitat especialment necessària si tenim en compte que les dones només són presents en el 15,4% de les notícies esportives radiofòniques, xifra que baixa fins al 8,2% en televisió, segons l'estudi impulsat pel CSD/SD, finançat amb fons NextGenerationEU i publicat, precisament, el Dia Internacional de la Dona de 2023.
Per a Patricia García, també és necessari que existeixi una major presència femenina en els llocs de decisió, ja que “hi ha molt poques líders i directives en els despatxos”, la qual cosa requereix que hi hagi “més oportunitats perquè les dones en tota la seva educació es plantegin poder ser jugadores de rugbi, es plantegin poder ser directives, es plantegin poder ser empresàries i, quan arribin aquests moments de forjar-se en experiència, en coneixement i en estudis, tinguin una mentalidadsuficientemente forjada en igualtat per a poder pensar que poden arribar a grans cotes”.
No obstante, l'exjugadora de rugbi ressalta que, des dels seus inicis en 2007-2008, ha vist “un gran avanç quant al paper de la dona no sols dins del camp sinó també fora”, amb cada vegada un major nombre de figures femenines en àmbits com l'arbitratge i l'entrenament.
En efecte, gràcies a l'impuls de les polítiques públiques, la presència de les dones en les Juntes Directives de les federacions esportives espanyoles s'ha incrementat un 40% des de l'any 2018, passant d'un total de 233 dones a gairebé 330.
Patricia García conclou la seva entrevista per al CSD/SD amb una crida a les futures generacions: “Si hi ha alguna nena que té algun dubte pel judici social o pel què diran, o per comentaris que pugui rebre quant a la pràctica esportiva o, específicament, del rugbi, li diria que si li ve de gust jugar que jugui, que és un esport com qualsevol altre”.
“El major desafiament no està en el camp, sinó a canviar mentalitats. És per això que estem intentant obrir camí per a que les noves generacions creixin sense límits ni desigualtat”, finalitza.
El seu testimoniatge ja es troba disponible en el canal de Youtube i en les xarxes socials del CSD/SD.
Vídeo complet en Youtube: https://youtu.be/tnf8axknm_u
El compromís per la igualtat en l'esport.
Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, aquest dissabte 8 de març el CSD/SD organitzarà un acte institucional que inclourà un col·loqui entre les esportistes Aauri Bokesa, Ana Ortega ‘Furia’, Eva Moral, María Vicente i Patricia García i la instal·lació de diverses estacions esportives perquè nenes, nens, joves i adolescents puguin practicar esport al costat dels seus referents.
Aquesta activitat, oberta al públic general, clausurarà una jornada de reivindicació sobre el paper de la dona en l'esport que començarà a les 11.45 hores en el pavelló poliesportiu situat en la planta -2 de l'edifici institucional del CSD/SD.
Com a institució encarregada d'impulsar les polítiques públiques en matèria esportiva, el CSD/SD manté un ferm compromís amb la igualtat, ja sigui a través de la promoció d'iniciatives que fomentin la participació de la dona en l'esport, la visibilització de referents femenins o el suport a programes específics que afavoreixen la igualtat real en l'àmbit esportiu.