ss.mm. los Reyes lliuren els Premis Nacionals de l'Esport 2022
-
- Aquests guardons, que des de 1982 concedeix el Govern d'Espanya a través del Consell Superior d'Esports, reconeixen a les persones i entitats que més s'han distingit en la competició o en la promoció de l'esport al llarg de l'any
Madrid, 4 d'abril de 2024.- SS. MM. els Reis han presidit aquest dijous en el Palau del Marró la cerimònia d'entrega dels Premis Nacionals de l'Esport, amb els quals el Govern d'Espanya reconeix anualment a través del Consell Superior d'Esports (CSD) a les persones i entitats que més s'han distingit en la competició o en la promoció de l'esport.
Lliurats en presència de la ministra d'Educació, Formació Professional i Esports, Pilar Alegria, i del president del CSD, José Manuel Rodríguez Uribes, els Premis Nacionals de l'Esport corresponents a l'any 2022 han vist ampliat a catorze el nombre de categories, en haver-se fet entrega per primera vegada del Trofeu Unió Europea.
El palmarès ho ha estrenat la txeca Ester Ledecka. En els Jocs d'hivern de PyeongChang 2018 va fer història en convertir-se en la primera persona guanyadora de l'or olímpic en esquí alpí i en surf de neu. En els Jocs de 2022, disputats en Beijing, va dominar igualment la prova d'eslalon gegant paral·lel de surf de neu i es va anotar el seu tercer títol olímpic.
En clau nacional, el tennista Carlos Alcaraz i la triatleta Susana Rodríguez han rebut, respectivament, els premis Rei Felipe i Reina Letizia, que reconeixen als millors esportistes de l'any en categoria masculina i femenina.
Entre els mèrits de Carlos Alcaraz destaquen el seu ascens al primer lloc del ránking de l'ATP i la conquesta dels tornejos de Rio de Janeiro, Madrid i Miami, a més del Trofeu Conde de Godó i l'Obert dels Estats Units, sent el jugador més jove de la història a triomfar en el Gran eslam novaiorquès.
Per la seva banda, Susana Rodríguez es va proclamar campiona del món i d'Europa de paratriatlón. A més, va aconseguir la medalla d'or en les Sèries Mundials de Yokohama i Mont-real i en les proves de la Copa del Món disputades a la Corunya i Alhandra (Portugal). De la mà d'aquests resultats s'ha convertit en la primera esportista amb discapacitat que guanya el Premi Regna Letizia.
Amb el Premi Princesa Leonor, al millor esportista menor de 18 anys, ha estat reconegut el jugador de bàsquet Izan Almansa. En 2022 va ser campió d'Europa amb la selecció espanyola en categoria sub-18 i subcampió del món en categoria sub-17, sent triat el MVP de tots dos tornejos.
La Fundació de Síndrome de Down Madrid ha estat distingida amb el Premi Infanta Sofia, que premia a la persona, entitat o institució que, per la seva pròpia actuació esportiva o pel foment de l'activitat d'uns altres, hagi destacat especialment en el foment de l'esport o l'activitat esportiva de persones amb discapacitat.
El Premi Rei Juan Carlos a esportista revelació ho ha recollit l'atleta Jordan Díaz, campió d'Espanya sub-23 de triple salt en pista coberta i plusmarquista espanyol en categories absoluta i sub-23 a l'aire lliure.
El Premi Regna Sofia, amb el qual es reconeix a la persona, entitat o institució que més hagi destacat durant l'any per un gest especialment rellevant de noblesa o joc net en la pràctica esportiva o que hagi prestat una contribució especial a l'erradicació de la violència en qualsevol de les seves expressions, ha estat per als periodistes Paloma del Riu i Antonio Pampliega, per la seva implicació en la defensa de les dones sota l'amenaça talibà i l'assistència a immigrants.
En els Premis Nacionals de l'Esport 2022, coincidint amb el centenari de la seva fundació, s'ha distingit així mateix a la Confederació Panamericana de Ciclisme amb el Trofeu Comunitat Iberoamericana. Aquesta categoria premia a l'esportista, entitat, club o institució iberoamericana més destacada de l'any per les seves activitats esportives.
La Copa Baró de Güell, que premia a l'equip o selecció nacional més destacada, ha estat per al conjunt espanyol de patinatge, que en els Campionats del Món va aconseguir 40 medalles. La delegació espanyola va aconseguir pujar al podi en totes les categories en les quals va tenir representació.
Per la seva banda, el Real Club Mediterrani de Màlaga, bressol de grans esportistes, ha rebut la Copa Stadium per la seva especial contribució a tasques de promoció, difusió i foment de l'esport, especialment del deporti base.
El Premi Consell Superior d'Esports, destinat a l'entitat local que més s'hagi destacat per les seves iniciatives per al foment de l'esport, ha estat per a l'Ajuntament de Getafe. El programa “Getafe Ciutat Diversa”, que persegueix la integració i la igualtat i que té com a objectiu l'erradicació de la violència i la discriminació, li ha fet mereixedor d'aquest guardó.
La Universitat d'Alacant ha rebut el Trofeu Joaquín Blume pel seu compromís amb l'esport, en oferir instal·lacions d'alta qualitat accessibles a la comunitat universitària. A més, col·labora en esdeveniments inclusius com la jornada anual UPAPSA, que va reunir a més de 800 esportistes amb diversitat funcional.
El Premio a las Artes y las Ciencias Aplicadas al Deporte se ha otorgado a Alberto Palomar, Magistrado de lo contencioso-administrativo, Doctor en Derecho y referente en derecho deportivo.
El exjugador de balonmano Raúl Entrerríos ha recogido el Premio Francisco Fernández Ochoa por su trayectoria. Fue internacional con la selección española en 294 partidos, destacando entre sus méritos la consecución del Campeonato del Mundo de 2005 y los Campeonatos de Europa de 2018 y 2020, así como las medallas de bronce en los Juegos Olímpicos de Beijing 2008 y Tokio 2021, entre otras muchas.
Amb els Premis Nacionals de l'Esport, el Consell Superior d'Esports reconeix anualment des de 1982 a les persones i entitats que més s'han distingit en la competició o en la promoció de l'esport.
Fotografies disponibles per a la seva descàrrega en: https://www.flickr.com/photos/149228308@N03/albums/72177720315979499/
Històric de premiats: https://www.csd.gob.es/es/csd/distinciones/premios-nacionales-del-deporte