Un any de José Manuel Franco al capdavant del Consell Superior d'Esports

Avui es compleix un any del nomenament de José Manuel Franco com a president del CSD, un any marcat per la volta a la normalitat esportiva després de la covid-19
  • La nova Llei de l'Esport, la professionalització del futbol femení i uns pressupostos històrics han estat tres de les grans fites del primer any Franco com a president del CSD

 

  • Els principals objectius per al seu segon any com a secretari d'Estat per a l'Esport són aconseguir el consens polític entorn de/entorn de les noves normatives esportives i el desplegament del programa Team España Élite

 

Madrid, 30 de març de 2022.- Hoy es compleix un any del nomenament de José Manuel Franco com a president del Consell Superior d'Esports (CSD) per part del Consell de Ministres. Dotze mesos marcats per la gradual volta a la normalitat de l'activitat esportiva després de la covid-19 i per l'impuls a la renovació del sector esportiu espanyol, a través tant d'una important injecció econòmica com de l'articulació d'un nou marc normatiu.

“Els meus objectius des del primer dia han estat clars: utilitzar l'activitat esportiva com una palanca de canvi cap a un model econòmic i una societat més cohesionats, més igualitaris i més sostenibles”, apunta Franco. I, per aconseguir-ho, com subratllava fa un any en la seva presa de possessió, “ens hem recolzat sempre en el diàleg, el debat constructiu i la col·laboració de tots els sectors, des de les Federacions Esportives fins a les Comunitats Autònomes, passant per moltes altres organitzacions públic-privades que conformen el gran ecosistema esportiu d'España”.

 

Presupuestos històrics per a l'esport

Un de les principals fites del primer any de Franco al capdavant del CSD ha estat l'aprovació d'uns pressuposats rècord per al sector esportiu. En concret, la partida destinada a l'esport als Pressupostos Generals de l'Estat de 2022 ascendeix a 315 milions d'euros, un 25% més que l'any anterior. D'aquesta xifra, 107 milions procedeixen del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, dels quals gairebé un terç aniran destinats íntegrament al desenvolupament de polítiques esportives d'inclusió, igualtat i cohesió social.

Como afirma el secretari d'Estat per a l'Esport, es tracta de la “major inversió en l'àmbit esportiu dels últims trenta anys, una fita històrica per afrontar la renovació i la transformació del nostre model esportiu, i una aposta ferma del Govern per l'esport com a motor econòmic i social”.

El augment pressupostari també ha repercutit en les Federacions Esportives, a les quals el CSD va a destinar en 2022 gairebé 57 milions d'euros (tres més que l'any passat); en el Comitè Olímpic Español, que ha vist incrementades les seves subvencions en més de 3 milions; i en l'esport paralímpic, la partida del qual s'ha triplicat.

A més d'assistir als Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio del passat estiu, en els últims mesos José Manuel Franco ha anunciat l'engegada d'un nou pla de suport als seus esportistes: el programa Team España Élite. Dotat amb aproximadament 48 milions d'euros -16 milions per any fins als propers Jocs-, estarà dirigit a la preparació d'aquells i aquelles esportistes que, en base sempre a criteris tècnics, comptin amb més opcions d'aconseguir una medalla, de forma coordinada entre el CSD, les Federacions i el COE.

Mediante aquest projecte, Franco espera “millorar en els Jocs Olímpics de París 2024 els resultats obtinguts en els de Barcelona 92, en el cas olímpic, i seguir sent una potència mundial de primer ordre en l'àmbit paralímpic”.

 

300 milions d'euros per modernitzar l'esport

Durante el primer any de Franco com a president del CSD també s'han aprovat i començat a executar els fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que inclouen un capítol dedicat exclusivament al sector esportiu i una dotació econòmica de 300 milions d'euros.

“Espanya és l'únic país de la Unió Europea que compta amb un apartat específic dels fons europeus per a la transformació i l'impuls de l'esport”, recorda Franco. En concret, el projecte d'Esport dels fons europeus recull tres plans d'inversió específics: el Pla de Transició Ecològica de les instal·lacions esportives, que compta amb un pressupost total de 146 milions al llarg dels propers tres anys; el Pla de Digitalització del sector esportiu, dotat amb 75,6 milions; i el Pla Social de l'Esport, amb 77,9 milions.

A més d'aprovar-se, durant aquest últim any ja s'han territorialitzat entre les Comunitats Autònomes gairebé el 30% d'aquests 300 milions. En concret, s'han distribuït 84 milions d'euros dirigits tant a la modernització de les instal·lacions esportives (CAR i centres autonòmics) com per a la digitalització de l'esport i el foment de l'activitat física.

 

Llei de l'Esport

A part de l'impuls econòmic, durant el primer any de mandat de Franco, el CSD i el Govern han conclòs l'elaboració d'un nou marc jurídic per a l'esport i l'activitat física, l'eix central de la qual és el projecte de la nova Llei de l'Esport.

Una norma que, com explica Franco, sorgeix de la “necessitat d'actualitzar el model esportiu generat amb la Llei de 1990, de reformar el model organitzatiu de les competicions i d'afrontar nous reptes com la igualtat, la inclusió i el creixement sostenible”.

En aquest primer any també s'ha aprovat al Congrés dels Diputats, per unanimitat, la Llei Orgànica de lluita contra el Dopatge, que adapta la legislació antidopatge espanyola al nou Código Mundial Antidopaje; i s'ha marcat com a objectiu la redacció d'una Llei de Professions de l'Esport, per dotar d'una major seguretat i estabilitat als esportistes.

En aquest sentit, un dels objectius i desafiaments del secretari d'Estat per al seu segon any de mandat és aconseguir un ampli consens polític entorn de/entorn de les noves normatives esportives, especialment respecte a la Llei de l'Esport, actualment en tràmit parlamentari.

 

Impulso a l'esport femení

Després de l'aprovació el juny passat de la professionalització del futbol femení, fa amb prou feines dues setmanes la Comissió Directiva del CSD aprovava els estatuts els estatuts constituents de la primera lliga femenina de futbol professional a Espanya. Una “fita rellevant que cristal·litza un veritable projecte de país”, com subratlla Franco, i que “salda un deute amb les dones esportistes, que mereixien des de fa molt temps aquest reconeixement”.

Per a la seva materialització, el CSD ha convocat ja les ajudes a clubs i Sociedades Anónimas Deportivas participants en la màxima categoria femenina de futbol per valor de 16 milions d'euros, amb la finalitat de que puguin escometre les millores estructurals necessàries per a la competició.

Franco espera que la professionalització del futbol serveixi de “locomotora per a l'impuls a la resta d'esports practicats per dones i el foment de la igualtat en el sector”. Un compromís amb la igualtat de gènere i la diversitat que el CSD està aglutinant entorn de/entorn de l'estratègia ‘Iguals en l'Esport’, en el marc del qual ja s'han dut a terme diferents campanyes de sensibilització durant els últims mesos.