Divulgació científica

Punts de tall de diferents paràmetres antropométricos per al diagnòstic de sarcopenia. Alicia S. Tanca amb clau Moreno.

La sarcopenia és una síndrome caracteritzada per baixa massa muscular juntament amb pèrdua de força i/o disminució del rendiment físic. A causa de l'envelliment de la nostra població, s'ha produït un augment de la seva prevalença relacionada amb l'edat, a la qual se sumen altres factors causats per certes malalties o la malnutrició. La tècnica antropométrica pot servir com screening de sarcopenia en l'estudi de grans poblacions. Accedeix aquí a l'article que sota aquest títol ha publicat Alicia S. Tanca amb clau Moreno (Responsable de la Unitat d'Antropometría del Centre de Medicina de l'Esport) a través de la revesteixi Nutrició Hospitalària (Societat Espanyola de Nutrició Parenteral i Enteral)

Canvis en el sistema cardiovascular associats a l'entrenament dels esportistes d'elit. Jaime del Carrer Herrero, Araceli Boraita Pérez, Mª. Eugenia Heras Gómez.

Amb motiu del XX Congrés Anual del Col·legi Europeu de Ciències de l'Esport, Jaime del Carrer Herrero en representació del Centre de Medicina de l'Esport com a becari de la Unitat de Control del Rendiment, va presentar l'estudi titulat “LONGER TRAINING EXPERIENCE INDUCED GREATER EFFICIENT SYSTOLIC FUNCTION IN ENDURANCE ELITE ATHLETES.”

El treball, dirigit per Araceli Boraita i realitzat amb la col·laboració de Mª. Eugenia Heras, de la Unitat de Cardiologia del Centre, estudia  els canvis en el sistema cardiovascular associats a l'entrenament dels esportistes d'elit.

Guia Pedagògica Thao d'activitat física per a professorat d'educació física. Fundació Thao, Consell Superior d'Esports.

La combinació de la promoció de l'activitat física i del foment d'una alimentació saludable resulta fonamental com a estratègia per prevenir l'obesitat i el sobrepès en edats infantils. La Fundació Thao, en col·laboració amb el Consell Superior d'Esports, edita aquesta “Guia Pedagògica Thao d'activitat física per a professorat d'educació física” per  facilitar als educadors eines per ensenyar i mostrar als nens conceptes bàsics sobre activitat física, amb la finalitat de que prenguin consciència de la seva importància i dels beneficis que els aporta, així com dotar-los d'habilitats/habilitats per a l'acció.

La Fundació Thao és una organització no lucrativa que es dedica a promoure estils de vida saludables entre els ciutadans i a prevenir problemes de salut per reduir la prevalença de malalties cròniques no transmissibles relacionades amb l'estil de vida. Aquesta promoció d'hàbits saludables la duu a terme mitjançant el disseny i desenvolupament de programes, projectes, accions i campanyes a llarg termini basades en la comunitat. S'utilitzen tots els mitjans capaços d'influir en la societat per aconseguir canvis de comportaments.

Característiques morfològiques del triatleta segons sexe, categoria i nivell competitiu. Alicia S. Tanca amb clau, Luis A. Castiblanco, Ainhoa N. Toro, Javier A. Amestoy, Susana Figueres

Accedeix aquí a la informació completa de l'estudi que, dirigit per Alicia S. Tanca amb clau Moreno (Responsable de la Unitat d'Antropometría del Centre de Medicina de l'Esport), defineix el perfil antropométrico del triatleta segons sexe, categoria i nivell competitiu amb la finalitat de caracteritzar les variables antropométricas més discriminants relacionades amb el rendiment esportiu.

Exercici Físic i Esquinços de Turmell i Genoll. Recomanacions per a la recuperació de lesions esportives. Paz Lillo Jiménez, Elena Martínez Martínez.

Editada en col·laboració amb el Laboratori Farmacèutic Novartis, a través de la iniciativa “Exercici x un tub”, aquesta guia, elaborada per la Unitat de Fisioteràpia del Centre de Medicina de l'Esport, pretén ser d'utilitat per a la recuperació d'esquinços de turmell i genoll per professionals de la fisioteràpia en l'àmbit esportiu.

Exercici Físic i Contractures i Trencaments Musculars Recomanacions per a la recuperació de lesions esportives. Manuela González Santander, Teresa López Augustín, Elena Martínez Martínez.

Editada en col·laboració amb el Laboratori Farmacèutic Novartis, a través de la iniciativa “Exercici x un tub”, aquesta guia, elaborada per la Unitat de Fisioteràpia del Centre de Medicina de l'Esport, pretén ser d'utilitat per a la recuperació de lesions musculars (contractures i trencaments musculars) per professionals de la fisioteràpia en l'àmbit esportiu incloent consells pràctics per al seu tractament i prevenció.

Exercici Físic i Tendinopatías en espatlla, colze, genoll i turmell. Recomanacions per a la recuperació de lesions esportives. Manuela González Santander, Elena Martínez Martínez.

Editada en col·laboració amb el Laboratori Farmacèutic Novartis, a través de la iniciativa “Exercici x un tub”, aquesta guia, elaborada per la Unitat de Fisioteràpia del Centre de Medicina de l'Esport, pretén ser d'utilitat per a la recuperació de tendinopatías en espatlla, colze, genoll i turmell per professionals de la fisioteràpia en l'àmbit esportiu.

Guia Clínica d'Avaluació Cardiovascular prèvia a la pràctica esportiva en pediatria. David Crespo Marcos, Francisco J. Pérez-Lescure Picarzo, Araceli Boraita Pérez, et al.

L'objectiu principal d'aquesta Guia Clínica és proporcionar informació rellevant i uniforme a fi de disminuir la variabilitat del reconeixement cardiovascular predeportivo i millorar la detecció de patologia cardíaca de risc per a la pràctica esportiva. Així mateix, es facilita informació per a les famílies i recomanacions de pràctica esportiva per als nens i adolescents portadors de cardiopaties.

Guía de Alimentación, Nutrición e Hidratación en el Deporte. Nieves Palacios Gil-Antuñano, Zigor Montalvo Zenarruzabeitia, Ana Ribas Camacho.

En l'esportista una dieta equilibrada ha de subministrar l'energia suficient per cobrir totes les necessitats, i ha de proporcionar tots els nutrients en les quantitats adequades, tenint en compte les característiques i necessitats individuals, i adaptant la ingesta al tipus d'esport realitzat i als entrenaments (intensitat, nombre de sessions, horari...). Aquesta Guia, editada pel Consell Superior d'Esports, està destinada a ajudar a l'esportista que cerqui una adequada alimentació, nutrició i hidratació.