Les concentracions en el CAR, la recuperació després d'una lesió i el Circuit de Jerez, protagonistes del podcast ‘Team España’
Esportistes de diferents països que s'han preparat en el CAR de Madrid, amb motiu del Madrid Spain Master de bàdminton, expliquen la importància de compartir entrenaments i de fer ús d'unes instal·lacions correctament equipades. El CSD implementarà en aquest espai unes càmeres especials, que permetran recollir la preparació de cada esportista per a un posterior estudi de la seva tècnica
A més, el podcast conté un diàleg entre dos integrants de l'equip espanyol de gimnàstica artística, Ana Pérez i Adrià Vera, que comparteixen les seves experiències i aprenentatges després de sofrir tots dos dues greus lesions
“L'Últim minut” repassa la història del Circuit de Jerez-Ángel Nieto, amb motiu de la celebració del Gran Premi d'Espanya els dies 28, 29 i 30 d'abril
Madrid, 19 d'abril de 2023. El Consell Superior d'Esports (CSD) publica aquest dimecres el segon episodi del podcast ‘Team España’, centrat en la concentració de jugadors internacionals de bàdminton al Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Madrid, el procés de recuperació i volta a la competició dels gimnastas Ana Pérez i Adrià Vera després de sofrir sengles lesions greus i la història del Circuit de Jerez-Ángel Nieto.
En el que va d'any, el CAR de Madrid ha acollit a esportistes de 27 federacions internacionals i 32 modalitats esportives diferents que han fet ús de les instal·lacions, bé per compartir experiències d'entrenament amb esportistes espanyols o bé per preparar la seva participació en una competició que té lloc a Espanya. Est és el cas de desenes de jugadors que, durant una setmana, han entrenat al Centre d'Alt Rendiment amb motiu del Spain Master de Bàdminton que va tenir lloc a Madrid a principis d'aquest mes. Indis, malasios, nord-americans, italians, o txecs, entre uns altres, han compartit un espai en el qual han posat en comú diferents formes d'entrenament, estils, exercicis, enfocaments, i estructures. Entre ells, la parella índia de dobles formada per Satwiksairaj Rankireddy i Chirag Shetty, medallista en el mundial de l'any passat. “L'esport connecta a la gent, permet intercanviar idees sobre diferents entrenos, és beneficiós per tots aquells que formen part d'aquests programes d'entrenament i per a tots els països que participen”, assegura un d'ells.
Tots han coincidit a posar en valor les instal·lacions, tant pel seu alt nivell com pels seus múltiples espais, que permeten al mateix temps l'entrenament físic i l'específic d'aquesta disciplina. “Per a un atleta d'alta competició, és el millor que es pot tenir per entrenar”, assegura la jugadora italiana que ha estat entrenant en elles.
La sala destinada a la pràctica del Bàdminton està condicionada amb ventiladors que permeten l'adaptació a diferents condicions climatològiques, una càmera hiperbárica, així com un sistema intel·ligent d'il·luminació que s'adapta a les necessitats de cada dia. Uns recursos que, en els propers mesos, i amb motiu de la línia d'impuls de la digitalització de les instal·lacions que està duent a terme el CSD, van a millorar amb la instal·lació d'unes càmeres especials d'enregistrament que permetran recollir entrenaments i partits que allí tinguin lloc per a un posterior estudi de la tècnica esportiva de cada jugador.
Ana Pérez i Adrià Vera, exemple de superació
Dos integrants de l'equip espanyol de gimnàstica artística, Ana Pérez i Adrià Vera, són també protagonistes en aquest segon episodi. Tots dos han patit lesions d'important gravetat i en un diàleg pausado comparteixen les experiències i aprenentatges adquirits després de passar per un procés tan complicat.
En gener de 2021, Ana Pérez es va trencar els lligaments del turmell de la cama dreta com a conseqüència d'una luxació completa, el cuarto metatarsià del peu esquerre, i una lesió de Lisfranc en aquest mateix peu. Per la seva banda, Adrià Vera es va trencar el lligament creuat anterior del genoll dret en 2017 i va estar més de mig any de baixa. Cinc anys després, l'hi va tornar a trencar, però aquesta vegada en el genoll esquerre.
Los dos relaten la incertesa que se sent quan ocorre alguna cosa així. “No saps si vas a poder reprendre la rutina. Em deien que no em garantien que tornés a fer gimnàstica i ho donava per fet, però em vaig començar a trobar bé i vaig decidir provar. I ha sortit bé”, explica Pérez. També coincideixen en la importància de l'aspecte psicològic per superar un moment com aquest ja que ajuda a saber “gestionar les emocions” i “la por a tornar a fer-se mal”. Ara, després de passats aquests mals moments, l'objectiu és París 2024, una cita que constitueix un repte per a tots dos i per la qual estan en plena preparació. “Aquí tenim totes les ajudes, ens faciliten tot perquè sigui el més còmode possible. Estem a les millors mans”, indica Vera. Sobre la influència del programa ‘Team España Élite’, destinat a facilitar aquesta preparació, els dos assenyalen que l'estan notant amb l'increment de viatges a competicions i viatges internacionals, “alguna cosa que fins ara no ocorria”, remarquen.
A més, en la secció “El Test”, coneixerem una mica més sobre els seus gustos musicals, preferències d'entrenament, o menjars favorits.
En la secció de tancament, ‘L'Últim minut’, es repassa la història del Circuit de Jerez-Ángel Nieto, amb motiu de la celebració del Gran Premi d'Espanya que es disputarà els dies 28, 29 i 30 d'abril. Es va inaugurar en 1987 amb una carrera corresponent al Campionat d'Espanya de Turismes, que va transcórrer sense que el recinte estigués acabat i en condicions que, com a conseqüència de la pluja, no van ser les millors. Encara així, va anar un èxit i, des de llavors, porta celebrant-se ininterrompudament durant més de 30 anys, sent un dels principals esdeveniments esportius que se celebren a Espanya i que contribueix de forma notable a la projecció de la imatge del nostre país a tot el món.
Podcast ‘Team España’
L'objectiu d'aquest podcast és posar en valor a esportistes, entrenadors, fisioterapeutes, psicòlegs, així com a la resta de figures que formen part del sistema esportiu espanyol. El nom neix dels programes d'ajudes ‘Team España Élite’ i ‘Team Espanya Interès Estratègic’, que va implementar el CSD l'any passat, amb la finalitat d'impulsar les condicions de preparació dels esportistes olímpics, paralímpics i d'especialitats claus per afavorir la projecció de l'esport espanyol al món.
Spotify: https://open.spotify.com/episode/33pfxz2czygzfa9ekjtbuc?si=6kuf5s0etnuoeam6rasnsa
Ivoox: https://go.ivoox.com/rf/106665838