María José Regna clausura en el Senat la jornada parlamentària “Propostes per a un nou marc jurídic de l'esport”

Ha desgranat les principals línies bàsiques per a la futura Llei de l'Esport



María José Regna ha clausurat en el Senat la jornada “Proposades per a un nou marc jurídic de l'esport”

  • La Secretària d'Estat per a l'Esport ha afirmat que la Conferència Sectorial serà l'eina bàsica d'interlocució amb les Ciutats i Comunitats Autònomes



Madrid, 5 de novembre de 2018. La Presidenta del Consell Superior d'Esports, María José Regna, ha clausurat avui en el Senat les jornades parlamentàries que s'han realitzat en els últims mesos i que avui han acabat amb la jornada  “Proposades per a un nou marc jurídic de l'esport”, en el qual ha presentat les línies bàsiques de la nova Llei de l'Esport.



Durant la seua exposició, la Secretària d'Estat per a l'Esport ha anat desgranant les línies d'actuació que serviran per a actualitzar la Llei de l'Esport, com per exemple el finançament de les Federacions Esportives Espanyoles, la labor del Programa d'Atenció a l'Esportista, la figura de l'esportista d'alt nivell, l'esport escolar i universitari, l'esport inclusiu, el paper dels menors d'edat o el foment de l'esport femení, entre altres assumptes.



En primer lloc, María José Regna ha destacat que l'esborrany d'avantprojecte de la Llei de l'Esport “va a estar llest al més prompte possible. Estem treballant en açò perquè ens va a donar una base molt sòlida de cara al futur. Hi ha una taula d'experts que ens està donant moltes aportacions perquè són persones de reconegut prestigi tècnic i jurídic. A més, ens hem reunit amb tots els agents del sector, a els qui he d'agrair la seua participació, així com el compromís dels grups polítics perquè hem pogut veure les possibles debilitats per a així tenir la màxima fortalesa jurídica”, ha dit. 



Regna ha afirmat que una de les eines bàsiques per a millorar la llei actual serà “la conferència sectorial, que celebrem aquesta vesprada i matí en el CSD, i que ens servirà per a seguir coordinant-nos amb les Comunitats i Ciutats Autònomes. El passat mes de juliol, el Ministre Guirao va presidir la primera Conferència Sectorial de la història amb els consellers. Va ser una fita molt important perquè el nivell d'interlocució es va elevar i ens van plantejar moltes aportacions”.



El paper de la dona en la nova Llei de l'Esport estarà reconegut especialment, ha dit María José Regna: “aportarà notables millores, com per exemple mesurades per a la maternitat. Anem a treballar amb les Federacions Esportives i Comunitats i Ciutats Autònomes per a crear una taula de treball específica sobre aquest assumpte. A més, la seua presència en els òrgans de govern és essencial. Crec que el 8-M va suposar un abans i després. Tots i totes volem igualtat en la societat i en l'esport”, ha afirmat. Ha afegit que estava molt satisfeta amb el paper de les comissions d'esport femení que ja han incorporat nombroses federacions esportives espanyoles.



En la seua exposició, Regna ha desgranat diferents novetats de la futura Llei de l'Esport: “Anem a redefinir la figura de l'Esportista d'Alt Nivell (D.A.N). La nova llei reconeixerà els drets i les obligacions de l'esportista perquè els necessitem. Ells són l'eix d'aquesta llei i també les icones que creen afició, tant en els esports més majoritaris com en els emergents”, ha comentat per a referir-se a la figura de l'esportista.



També s'ha referit a la formació dels D.A.N, afirmant que s'impulsarà la labor del PROAD (Programa d'Atenció a l'Esportista del CSD): “El 80% dels esportistes que es retiren aconsegueix treball durant el primer any. Hem de fer aqueix seguiment de l'abans, durant i després, en el qual tant s'han involucrat les Comunitats Autònomes. L'esportista d'alt nivell té data de caducitat, però els estudis i la formació són per sempre. Ells han de seguir formant-se perquè açò els fa millors esportistes”.



Quant a l'esport escolar i universitari, Regna ha ressenyat que el nou marc legal tindrà en compte aquest aspecte: “Serà una línia prioritària perquè l'esport d'elite comença en edats primerenques i és important facilitar aquest accés a l'esport. Enguany, com a novetat, hem canviat la manera de finançar els Campionats d'Espanya en edat escolar i universitaris, que són competència del CSD, perquè les Federacions puguen estar més involucrades en la seua organització”, ha dit la Secretària d'Estat per a l'Esport.



Sobre el detall dels esportistes menors d'edat, Regna ha dit que en la futura Llei “els menors se sentiran protegits perquè el seu intercanvi no siga un negoci. El primer és que són menors, si després es volen dedicar a l'esport d'alta competició ja els ajudaran les estructures que estan creades per a donar aquest suport”, ha destacat.



Un capítol que ha tingut especial rellevància en la jornada ha sigut el de les Federacions Esportives Espanyoles, amb alguns dels seus dirigents presents en el Senat. Regna ha agraït totes les aportacions rebudes, “perquè ens ajuden a cercar les millors solucions i les anirem incorporant a la Llei”. Ha posat en valor que “cada vegada seguisquen millorant en bona governança i transparència, perquè la societat demanda que la gestió siga eficaç i que les subvencions de diners públics estiguen ben gestionades”. Sobre la possible limitació de mandats dels seus presidents, Regna ha dit que és una proposta en la qual no hi havia consens entre elles: “Hi ha diversitat d'opinions. Unes estan en contra i unes altres ja ho han incorporat als seus estatuts, per tant és un assumpte que encara cal parlar-ho amb deteniment”.



Sobre les ajudes al mecenatge esportiu o la creació d'un IVA reduït en l'esport, Regna ha dit que “volem estudiar aquesta possibilitat, però vull recordar que ja existeixen nombrosos programes per als desgravaments, com la declaració d'Esdeveniment d'Excepcional Interès Públic, Univers Dona, Suport a l'Esport Base o Espanya Competeix. I ara cal sumar altres dos més com són el de “Noves Metes” i el d'Esport Inclusiu”. També ha fet referència a les aportacions públiques que tindran les Federacions Esportives Espanyoles: “Cerquem que s'aconseguisquen els millors recursos per a créixer. Anem a seguir lluitant per a millorar els pressupostos i tenir una visió estratègica plurianual i encaixar-los amb el sistema administratiu del Ministeri d'Hisenda”.



En les seues conclusions finals, María José Regna ha dit que “l'Administració pública té un `tempo´ i l'esport és molt més dinàmic. No és fàcil adaptar-se però tenim a veure les millors solucions. L'esport és integració, inclusió, salut, generador de riquesa… estem treballant molt perquè així es considere, més després d'aquesta enorme evolució en aquests 40 anys, ja que estem en un moment històric per a aconseguir una nova llei adaptada a l'actualitat. Seria un plaure que ens unim, que vegem el ben de l'esport, que siguem constructius per a seguir evolucionant. Si s'aprovara per unanimitat seria estupend, no va a ser fàcil, però sé del compromís de tots els grups. Entre tots anem a fer gran a l'esport”, ha conclòs, fent referència a la ponència que ha precedit la seua intervenció: “40 anys d'esport i Constitució”, que ha commemorat el 40º aniversari de la Carta Magna.



En aquesta ponència, moderada per la directora de comunicació de RTVE, María Escario, han participat l'ex futbolista del Reial Madrid i entrenador “Míchel”, la medallista paralímpica Teresa Perales, la senadora i campiona olímpica Miriam Blasco i el president de la Federació Espanyola d'Atletisme Raúl Chapado. Tots ells han coincidit a destacar la gran evolució de la societat i de l'esport en aquests últims 40 anys. 



Com a exemple, Miriam Blasco ha assenyalat que la presidència del CSD recau ara en una dona: “Estic encantada que hi haja una dona, que ha sigut esportista, que done la cara per les dones esportistes, ha dit”. Teresa Perales s'ha manifestat en termes similars: “És de valents acceptar perquè t'exposes de manera molt ingrata”. 



“Michel” González, per la seua banda, ha demanat que en la Llei de l'Esport futura “s'escolten les opinions dels vertaders protagonistes, que són els esportistes”, i Raúl Chapado ha destacat: “no juguem a empatar, mirem a la generació actual, als joves, per a veure com entén l'esport, com ho consumeixen. Necessitem donar una visió estratègica”.