Regna: “L'esport ajuda a formar persones en una societat que té cada vegada més activitats però que és menys activa”

Madrid, 22 de novembre de 2018. El Consell Superior d'Esports ha acollit avui la presentació del programa educatiu “Juga net, el valor educatiu i social de l'esport”. Aquest esdeveniment ha estat presidit per la secretària d'Estat per a l'Esport, José María Regna, acompanyada pel secretari d'Estat d'Educació i Formació Professional, Alejandro Tiana, el director del programa, Francisco Javier Martin del Burgo, la coautora del programa, Theresa Zabell, i el director de la Divisió Educativa de Grup Anaya, Carlos Marchena.

Durant aquest esdeveniment, que ha estat presentat per la periodista de TVE Paloma del Riu, María José Regna ha comentat que “l'esport és la millor eina per al creixement personal i professional de les persones i per a millorar la nostra qualitat de vida. Ens ajuda a treballar en equip per un objectiu, a trencar barreres, a crear, i a formar persones amb valors dins d'una societat que té cada vegada més activitats però que és menys activa”, ha dit la Secretària d'Estat per a l'esport.

Regna ha destacat a més que aquest programa “tindrà sempre el suport del Consell Superior d'Esports. Aquest llibre és un suport essencial per a lluitar contra el sedentarisme, per a protegir als menors, per a fomentar la inclusió i l'activitat física i per a l'educació en valors. Els esportistes són els nostres millors ambaixadors, ells fan visibles tots aquests valors, per açò els xiquets i xiquetes volen ser com ells i com elles”, ha afegit Regna en la presentació.

Alejandro Tiana ha destacat que “l'esport enriqueix a les persones en el seu desenvolupament, reforça l'autoestima, desenvolupa comportaments inclusius, però a més és fonamental per a fomentar els comportaments cívics i el respecte a les normes. Per açò ha d'estar present en totes les etapes educatives, des de l'edat escolar, des de la infància, durant l'adolescència i fins a la joventut”.

Francisco Javier Martín del Burgo, coordinador del llibre, ha destacat que el programa “és innovador i suposa la cara més amable i formativa del potencial educatiu i pedagògic de l'esport. L'activitat física és necessària perquè conforma actituds i aptituds gràcies als valors de sentiment, seguiment i treball”. Martín del Burgo ha dedicat el llibre a Juan Antonio Samaranch –el seu nét ha estat en l'esdeveniment- i a José María Cagigal -que la seua vídua, Isabel, ha assistit també a l'acte- “perquè don dues llegendes, dos líders i dos visionaris de l'esport”.

Theresa Zabell, doble campiona olímpica de vela, ha afirmat que “l'esport és la millor escola per a la vida. Amb açò no dic que els xiquets deixen d'anar al col·legi, però el que t'ensenya l'esport no s'aprèn en cap assignatura. Aquest llibre és una llavor que va a aconseguir grans fruits, la qual cosa s'inverteix en esport s'arreplega anys després multiplicat de forma exponencial. Tot el que es faça serà poc”, ha dit la medallista d'or a Barcelona 92 i Atlanta 96.

Carlos Marchena, director de la divisió educativa de l'editorial Anaya, ha dit que el llibre pretenia “una formació integral de la persona. L'esport ajuda a aprendre, ajuda a créixer a les persones i no té data de caducitat”.

El llibre té 270 pàgines. En elles han col·laborat conegudes signatures de l'esport com l'atleta Arturo Casado, els ex jugadors de bàsquet Fernando Romay i José Manuel Beirán, el ciclista Eduardo Barraques, l'ex periodista José Ángel de la Casa i el director de l'AEPSAD José Luis Terrers, entre uns altres. L'obra no es comercialitzarà, sinó que es distribuiran 13.000 exemplars de manera gratuïta en tots els col·legis i centres educatius d'Espanya.