Cardioprotección en instal·lacions esportives

El síncope d'un esportista en el terreny de joc és un esdeveniment alarmant que a més pot ser greu i acabar en una mort sobtada.

La taquicàrdia ventricular i la fibril·lació ventricular es reconeixen entre les principals causes de mort sobtada

dels esportistes. En aquests casos el ràpid inici d'una reanimació cardiopulmonar juntament amb l'aplicació dels desfibril·ladors automàtics han demostrat millorar enormement la supervivència en els esportistes que sofreixen un síncope.

La formació en reanimació cardiopulmonar (RCP) del personal de les instal·lacions esportives i fins i tot dels propis esportistes és una política preventiva molt important, ja que són ells els que poden i han d'actuar com a primers intervinents fins a l'arribada dels serveis d'emergència.

Pel CSD la prevenció de la mort sobtada és una actuació prioritària i és per això pel que ha desenvolupat aquest projecte en col·laboració amb la Fundació ZonasCardio, amb l'objectiu de conscienciar i formar en RCP a totes aquelles persones que estan involucrades en l'àmbit esportiu.

 

 

VÍDEOS

Presentació general

Vídeo de conscienciació que recull entrevistes amb metges, persones afectades i suports de personatges coneguts per impulsar la cardioprotección en tota la societat i en l'àmbit esportiu en particular.

 

Dramatització

Situació de parada cardíaca d'un esportista amb utilització de desfibril·lador i aplicació de tècniques de reanimació cardiopulmonar (RCP).

 

Cadena de supervivència

Protocol per a l'actuació ràpida i eficient de la SEMICIUC que està basat en les recomanacions de l'ERC i que recull les etapes a seguir per actuar eficientment davant l'aparició d'una aturada cardíaca.

 

RCP en adults

Tècniques de reanimació cardiopulmonar RCP d'adults, actualitzades segons les últimes recomanacions de l'ERC del 2010.

 

RCP en nens

Tècniques de reanimació cardiopulmonar de nens/as (fins a 8 anys), actualitzades segons les últimes recomanacions de l'ERC del 2010.