Décalogo de recomanacions per a esportistes professionals i federats

Guia per a la incorporació a la nova normalitat.

El desentrenamiento, d'una manera o una altra, ha afectat a esportistes professionals i federats/as com a conseqüència del confinament. El nou escenari permet la seva reincorporació als entrenaments. CSD i Consell COLEF posen a la seva disposició una sèrie de recomanacions per facilitar-los el retorn a la seva labor professional i oferir-los el suport d'ambdues institucions.

Per als/as esportistes professionals, encara entrenant a les seves cases i seguint estrictament els programes dels seus preparadors/as físics/as i entrenadors/as, ha resultat complex mantenir la intensitat i el volum d'entrenament necessaris, principalment com a conseqüència de la falta de control i l'avaluació de les càrregues adequades, i més encara amb una planificació els cicles de la qual no podien adaptar-se a cap període de competició previst. En esports de competició institucionalitzats són necessaris espais i equipaments que habitualment no estan disponibles als domicilis, per la qual cosa els/as esportistes, tant professionals com a amateur, s'han vist afectats/as per l'absència d'entrenaments específics amb una transferència adequada a les condicions de competició. El rendiment, per tant, pugues haver-se vist afectat, podent haver sofert cert grau de desentrenamiento específic en determinades capacitats físiques, la qual cosa pot comportar un augment del risc de lesió a l'hora de tornar a la pràctica esportiva anterior al confinament (Jukic et al., 2020).

Per tot això, i davant l'engegada de la fase 0 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat, a través de l'Ordre SND/388/2020, de 3 demaig , en la qual es reprenen entrenaments individuals d'esportistes professionals i federats/as i els entrenaments bàsics de lligues professionals (veure Annex II), el Consell Superior d'Esports (CSD) i el Consell General de l'Educació Física i Esportiva (Consell COLEF) han elaborat una sèrie de recomanacions per a esportistes, complementàries a les ja publicades per ambdues institucions en dies previs (pràctica físic-esportiva a l'aire lliure per a població general).

 

1.    Compleix les normes. Porta sempre la teva acreditació, no surtis del municipi, si ets federat/a, o de la província, si ets professional, i actua amb responsabilitat.
2.    Tingues paciència. Encara que hagis estat entrenant al teu domicili, probablement no s'hagi pogut complir el principi d'especificitat. Per això/Per això, tingues paciència amb les respostes i adaptacions que requereix el teu cos per tornar a l'estat previ al confinament. El retorn a la nova normalitat pot arribar a assemblar-se a una pretemporada.
3.    Confia en els/as professionals. El teu preparador/a físic/a i el teu entrenador/a estan desenvolupant, en coordinació amb el servei mèdic (si ho hi hagués), la millor planificació perquè recuperis el teu rendiment anterior, al mateix temps que protegeixen la teva salut.
4.    Disminueix el risc de lesió. Comparteix les teves sensacions amb el teu preparador/a físic/a i el teu entrenador/a perquè, en coordinació amb el servei mèdic (si ho hi hagués), puguin adaptar el teu entrenament, fent-ho el més efectiu possible i disminuint el risc de lesió, protegint la teva salut. No vols tornar a parar, veritat?
5.    Dosa els teus guanyes. Segueix les indicacions del teu preparador/a físic/a i el teu entrenador/a en relació amb la freqüència, intensitat i volum de l'entrenament. El sobreentrenamiento pot tornar a parar-te i també et fa més vulnerable davant un possible contagi.
6.    Descansa. Dorm almenys 7 hores al dia. Això, a més de ser important per al teu rendiment, també és necessari per mantenir el teu sistema immune en condicions òptimes.
7.    Cuida la teva alimentació. Recorda que la teva alimentació ha d'adaptar-se al teu entrenament. El teu dietista-nutricionista és un/a aliat/a per fer més efectiva i eficaç la recuperació de la teva forma física i/o marques.
8.    Demana ajuda. No tinguis por de demanar ajuda a un/a psicòleg/a per afrontar les conseqüències que hagi pogut tenir el confinament en les teves emocions, la teva motivació esportiva, les teves pors en relació amb el rendiment en competició, etc.
9.    Sé previngut/a. Segons es vagi recuperant la nova normalitat, és possible que es descurin les mesures preventives d'higiene i seguretat. Per això/Per això, incorpora-les des del principi com a nous hàbits dins de la teva rutina: distància social, rentat/rentat de mans, possible ús de mascarilla, etc. Tingues especial cura amb les superfícies de contacte compartides.
10.    Evita contagis. Davant qualsevol signe o símptoma de malestar que pugui ser sospitós d'un possible contagi, avisa al teu entrenador/a, i al servei mèdic (si ho hi hagués), perquè es prenguin les mesures necessàries protegint la teva salut i la de la resta d'esportistes i personal del club que hagin pogut estar en contacte amb tu. No posis en perill la teva salut ni la dels altres pels teus guanyes de seguir entrenant.

 

Ordre SND/388/2020, de 3 de maig, per la qual s'estableixen les condicions per a l'obertura al públic de determinats comerços i serveis, i l'obertura d'arxius, així com per a la pràctica de l'esport professional i federat

PLA PER A la TRANSICIÓ CAP A UNA NOVA NORMALITAT, DEL 28 D'ABRIL DE 2020. MINISTERI DE SANITAT
Annex II.- Previsió orientativa per a l'aixecament de les limitacions d'àmbit nacional establertes en l'Estat d'Alarma, en funció de les fases de transició a una nova normalitat