L'aplicació NØDopApp permet a l'esportista conèixer si un medicament conté substàncies prohibides en l'esport

L'AEPSAD llança una eina que facilita a l'esportista informació sobre la composició de medicaments i persegueix evitar positius no intencionats

Madrid, 12 d'agost de 2019. L'aplicació per a dispositius electrònics NØDopApp, desenvolupada per l'Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l'Esport (AEPSAD), permet als seus usuaris conèixer d'una manera fàcil i accessible si un medicament la comercialització del qual està autoritzada als diferents països integrats en aquesta plataforma conté alguna substància inclosa en la Llista de substàncies i mètodes prohibits en l'esport aprovada cada any per l'Agència Mundial Antidopatge (MESTRESSA).

L'objectiu és oferir a l'esportista una eina de consulta que permeti evitar el nombre de resultats antidopatge positius no intencionats provocats en la majoria de les ocasions pel desconeixement del propi esportista o del seu entorn.

NØDopApp, que compta amb versió web (NØDopWeb), està disponible per a la seva descàrrega a tot el món tant per a dispositius Android com para Iphone a través de Google Play i App Store.

Aquesta eina permet realitzar la consulta introduint el nom de la substància, del medicament o bé la referència del medicament (codi nacional o equivalent) que apareix reflectit en el seu etiquetatge. També permet realitzar la consulta directa per substàncies concretes.

Una vegada seleccionada la substància o el medicament, l'aplicació informarà sobre si consum en l'esport està o no permès. També detalla les possibles restriccions del seu ús.

Així mateix, en la consulta apareix informació relativa a la classificació de les substàncies dopantes segons apareixen reflectides en la Llista de substàncies i mètodes prohibits en l'esport aprovada cada any per l'Agència Mundial Antidopatge (MESTRESSA) i que cada any publica a Espanya el BOE.

També existeix un apartat en el qual s'inclouen els regs que per a la salut suposa l'il·lícit consum o utilització de les substàncies i mètodes prohibits en l'esport fora de les indicacions autoritzades amb la intenció d'incrementar el rendiment esportiu, la massa muscular, etc.

NØDopApp i NØDopWeb no proporcionen informació sobre substàncies presents en aliments, complements alimentosos, plantes, medicaments a força de plantes medicinals o medicaments homeopáticos.

Les dades d'aquesta eina referents a medicaments són els existents en el registre de medicaments autoritzats per les diferents Autoritats Reguladores de Medicaments (Agències de Medicaments, Ministeris de Salut, Ministeris de Sanitat, etc.) dels diferents països que estan integrats en la plataforma.

Els usuaris també tenen l'opció d'enviar consultes o comentaris a l'AEPSAD a través del correu electrònic: educacion@aepsad.gob.es

Eina de referència en els Jocs Panamericanos de Lima 2019

Dins del compromís de l'AEPSAD de col·laboració amb Iberoamèrica, i en un treball coordinat amb la Comissió Nacional Antidopatge de Perú (CONAD), NØDopApp i NØDopWeb estan sent les eines de consulta oficial dels Jocs Panamericanos i Parapanamericanos de LIMA 2019. El propòsit de l'AEPSAD és seguir augmentant el nombre de països iberoamericans integrats en aquesta plataforma de consulta de medicaments.