Lucía Martín-Portugués i José Luis Álvarez: quan el coratge sense control va trobar la millor estratègia en la pista

La tiradora d'esgrima Lucía Martín-Portuguès i el seu entrenador, José Luis Álvarez, protagonitzen una nova entrega del projecte “El que vaig aprendre del meu entrenador

Madrid, 28 de novembre de 2023.- El Consell Superior d'Esports (CSD) llança aquesta setmana una nova edició del programa “El que vaig aprendre del meu entrenador”, que explica com a protagonistes amb la tiradora Lucía Martín-Portugués i el seu entrenador, José Luis Álvarez.

A través de un diàleg entre esportista i entrenador, gravat en les instal·lacions del Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Madrid, tots dos analitzen les claus d'un treball conjunt que ha aconseguit situar a l'equip espanyol entre els millors del món.

Als seus 33 anys, Lucía Martín-Portugués viu el millor moment de la seva carrera. En 2022 va aconseguir les medalles d'or, plata i bronze en les Copes del Món d'Alger, Atenes i Istanbul, respectivament. Aquest any ha aconseguit una plata en el Gran Premi de Tunísia.

Su proper repte és aconseguir una plaça en els Jocs Olímpics de París 2024.

Por su parte, la amplia trayectoria como entrenador de José Luis Álvarez incluye un exitoso periplo al frente de la selección de México que compitió en los Juegos de Río 2016.

Con España ha fet història en acompanyar per primera al podi d'una Copa del Món a l'equip femení de sabre. 
  
Confianza i ambició

La charla entre Lucía Martín-Portugués y su entrenador, José Luis Álvarez, desvela algunos detalles de su trabajo diario y describe anécdotas vividas dentro y fuera de la competición de dos de las figuras más relevantes de la esgrima española. 

“Jo com a persona soc foc i José Luis m'ha ensenyat com controlar això. El control i la disciplina és el que més he après d'ell, juntament amb la importància de l'estratègia. Tu pots posar tot el teu cor, però si no tens un pla, no arribes a cap lloc”, confessa Lucía Martín-Portugués.

“Lucía pone mucho corazón, mucho coraje, muchas ganas, pero yo vi que su debilidad estaba en que no tenía un plan. Llegaba a los combates y no tenía estrategia. Por eso siempre pensé que tenía que montar un plan para ella”, explica José Luis Álvarez. 

Juntos han construït “un projecte en comú”, basat en la confiança i en l'ambició.

Acerca de “El que vaig aprendre del meu entrenador”

Aquest projecte, impulsat pel Centre Superior d'Ensenyaments Esportius (CSED) del Consell Superior d'Esports, té com a objectiu posar en valor la figura de l'entrenador i la seva important labor a l'hora de millorar la preparació, la progressió i la consecució dels èxits d'aquells esportistes amb els quals treballen.

A través de un diàleg aborden aspectes com la importància de la figura del tècnic o les qualitats que ha de posseir per realitzar el seu treball en la millor de les condicions. A més, s'analitzen qüestions com el mètode de treball emprat, les seves experiències en la competició o les seves idees sobre els aspectes psicològics en l'àmbit de l'esport.

Entrevista completa a Lucía Martín-Portugués i José Luis Álvarez:

https://www.youtube.com/watch?v=cymccgfmxge