Organismes internacionals
UNIÓ EUROPEA
La Comissió europea està composta per diverses Direccions generals i diferents departaments. Dins de la Direcció general d'Educació i Cultura, està la Unitat d'Esports, que és responsable de les següents àrees:
- Cooperació dins de la Comissió i amb altres institucions sobre assumptes relacionats amb l'esport.
- Cooperació amb institucions, organitzacions i federacions esportives nacionals i internacionals.
- Reunions bilaterals amb institucions i organitzacions esportives i amb federacions esportives internacionals.
Normalment el país que té la presidència celebra una reunió informal de Ministres europeus responsables de l'esport..
Luxemburg va presidir el primer semestre de 2005 i va celebrar una reunió informal de Ministres els dies 28 i 29 d'abril.
En el segon semestre, la presidència és a càrrec del Regne Unit i està prevista una reunió informal de Ministres a Liverpool, els dies 19 i 20 de setembre.
Des del 1º de gener és Àustria l'encarregada de dirigir la política d'esports de la Unió Europea.
CONSELL D'EUROPA
El Consell d'Europa és una organització internacional fundada en 1949 per deu països membres. Gradualment els països membres han anat augmentant fins a arribar actualment a 46. Espanya és membre des de 1977.
La cooperació esportiva en el si del Consell d'Europa es desenvolupa en complementarietat entre els òrgans governamentals i no governamentals, en el marc del Comitè per al Desenvolupament de l'Esport (CDDS).
El Consell d'Europa proposa als Estats membres una xarxa de convenis i acords que constitueixen el fonament d'un veritable i propi “Dret europeu”.
En l'àmbit de l'esport existeixen dos convenis:
-
Conveni sobre un plantejament integrat de protecció, seguretat i atenció en els partits de futbol i altres esdeveniments esportius (Conveni número 218 del Consell d'Europa) fet en Saint-Denis el 3 de juliol de 2016.
-
El Conveni contra el dopatge, signant en 1989 i ratificat per Espanya en 1992.
Existeixen dos Comitès que verifiquen l'aplicació d'aquests dos Convenis:
- El Comitè Permanent (T-RV) del Conveni contra la violència
- El Grup de seguiment del Conveni contra el dopatge (T-DO)
Experts espanyols en la matèria formen part d'aquests Comitès i assisteixen regularment a les seves reunions.
Cada quatre anys se celebra una Conferència de Ministres europeus responsables de l'Esport i generalment una reunió informal de Ministres en el període intermedi.
L'última Conferència de Ministres europeus responsables de l'Esport es va celebrar a Budapest els dies 14 i 15 d'octubre de 2004. El tema principal de la Conferència va ser “el bon govern en l'esport”.
A l'octubre de 2006 està prevista la celebració d'una “reunió informal de Ministres europeus de l'Esport”, a Moscou.
UNESCO
L'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) va néixer el 16 de novembre de 1945.
La UNESCO desplega la seva acció en els àmbits de l'Educació, les Ciències Naturals i Exactes, les Ciències Humanes i Socials, la Cultura, la Comunicació i la Informació.
La missió de la UNESCO en el marc de la promoció de l'educació física i de l'esport es fonamenta en els objectius generals i específics de la Carta internacional de l'Educació Física i de l'esport, adoptada per la Conferència General de la UNESCO, en la seva 20 sessió, celebrada a París, al novembre de 1978.
El Comitè intergovernamental per a l'educació física i l'esport (CIGEPS) es crea en el si de la UNESCO, en 1979, amb la intenció de coordinar, promoure i difondre l'acció en l'àmbit de l'educació física i l'esport. L'objectiu era introduir nous mètodes de consulta i cooperació, més flexibles i de cost efectiu, en l'àmbit de l'educació física i l'esport.
L'interès de la UNESCO per l'educació física i l'esport queda igualment posat de manifest en la I Conferència internacional de Ministres i alts funcionaris responsables de l'educació física i l'esport (MINEPS), que es va celebrar a París, en 1976 i que va constituir l'origen d'un procés d'elaboració a escala internacional d'una estratègia de desenvolupament de l'educació física i de l'esport, considerats com un aspecte essencial del dret a l'educació, una dimensió de la cultura constitutiva de l'humanisme modern i un element fonamental de la formació harmoniosa de l'home. Fins a 1988, a Moscou, no se celebraria la II MINEPS. I en 1999, en Uruguai, va tenir lloc la III MINEPS
Al desembre de 2004, es va celebrar la IV MINEPS, en la qual es va debatre entre uns altres el projecte de Convenció Internacional contra el Dopatge en l'Esport i en la qual es va adoptar la Declaració d'Atenes, comprometent-se a “posar en vigor polítiques coherents i prendre mesures concretes per al desenvolupament de l'educació física i l'esport”.
Del 3 al 21 d'octubre, es va celebrar a París la 33 Conferència General de la UNESCO i un dels temes que es va debatre fué el Projecte de Convenció internacional contra el dopatge, aprovant-se el dia 19 d'octubre. En aquests moments la Convenció està pendent de la seva ratificació.
WADA/MESTRESSA
La Conferència mundial sobre el dopatge en l'esport, que es va celebrar en Lausanne al febrer de 1999, va donar lloc a la Declaració de Lausanne sobre el dopatge en l'esport. En aquest document s'establia la creació d'una agència internacional antidopatge independent, que havia d'estar totalment operativa per als Jocs de la XVII Olimpíada, a celebrar a Sydney, en el 2000.
L'Agència Mundial Antidopatge es va crear per promoure i coordinar la lluita contra el dopatge en l'esport en el plànol internacional. La MESTRESSA s'ha constituït en fundació per iniciativa del Comitè Olímpic Internacional (CIO), amb el suport i la participació d'organitzacions intergovernamentals, de governs, d'administracions i d'altres organismes públics i privats compromesos en la lluita contra el dopatge en l'esport.
El Codi Mundial Antidopatge constitueix el document de base del Programa mundial antidopatge. És el primer document que tracta d'harmonitzar les regles relatives al dopatge als diversos països del món i en les diferents disciplines esportives. Es tracta d'un document fonamental que constitueix el marc de les polítiques, les regles i els reglaments en matèria de lluita contra el dopatge tant de les organitzacions esportives com de les autoritats públiques.
La majoria de les federacions esportives i prop de 80 governs del món sencer han aprovat el Codi Mundial Antidopatge. Espanya s'ha adherit amb la signatura de la declaració de Copenhaguen i posteriorment, al juny de 2005, va acceptar el Codi de la WADA.
L'any 2007 se celebrarà a Madrid la Conferència Mundial sobre el dopatge en l'esport de WADA que tornarà a definir les tendències de l'Agència en matèria de dopatge.