Setmana Europea de l'Esport 2024

La Setmana Europea de l'Esport (SIGUEU), iniciativa de la Comissió Europea, per combatre el sedentarisme, es tornarà a celebrar de forma simultània en tots els països membres de la UE i uns altres de la resta del continent que s'han anat sumant des de 2015, arribant a adherir-se més de 40 països en l'edició de 2023. 

 

A nivell europeu, si l'edició de 2022 va destacar per un nombre especialment elevat d'actes, amb més de tretze milions de participants en quaranta països i regions. En 2023 es van celebrar 36.000 actesque van comptar amb la participació de gairebé 11 milions de persones.

L'objectiu és implicar a tots els estaments socials perquè realitzin una o diverses accions que fomentin l'activitat física i bons hàbits alimentaris entre la població.

En aquesta edició de 2024, any olímpic, i en la de 2025, volem que la SET d'Espanya superi els registres de participació i d'activitats promogudes per les entitats relacionades amb l'esport en la lluita contra la xacra de l'obesitat derivada del sedentarisme creixent i els mals hàbits de consum, a favor d'una vida saludable basada en l'exercici físic i l'alimentació adequada, però també posant en relleu els valors positius que l'esport pot promoure en relació amb la sostenibilitat i la inclusió de grups de població vulnerable.

Per a això voldríem explicar un any més amb els agents més implicats en la promoció esportiva:


COMUNITATS AUTÒNOMES.

MUNICIPIS.

CENTRES EDUCATIUS.

CENTRES ESPORTIUS.

UNIVERSITATS.

CENTRES DE TREBALL.

MITJANS DE COMUNICACIÓ.

Plataforma d'inscripció d'activitats
Cercador d'Activitats
Recursos Gràfics  

1. PROPOSTA D'ACCIÓ Al MOVIMENT ESPORTIU

Registre i realització d'esdeveniments esportius participatius. Amb l'objectiu de realitzar un seguiment de l'impacte de la SET, tal com demana la UE, el CSD disposa d'una plataforma de registre on es poden inscriure els esdeveniments esportius que es realitzin en el marc de la SET. El registre d'un esdeveniment permet al seu organitzador rebre el segell oficial #BEACTIVE, el nou logotip del CSD que identifica aquesta acció com a activitat de la SET i un diploma personalitzat[1] de participació expedit pel CSD.

[1] Una vegada emplenat el registre, després de pujar una foto representativa de l'esdeveniment, el sistema expedeix automàticament un diploma de participació en el qual apareixen les dades d'inscripció al costat de la foto enviada. Encara que la foto s'haurà de pujar necessàriament després de la celebració de l'esdeveniment, recomanem que el registre de l'activitat es faci amb antelació perquè pugui tenir difusió prèvia.

S'OFEREIXEN PROPOSTES DE PARTICIPACIÓ EN LA SET-24, PER SECTORS, AL FINAL D'AQUEST DOCUMENT

2. PROPOSTA D'ACCIÓ Als MUNICIPIS

Promovent a nivell local la participació en la SET 2024 en tots els àmbits municipals pertinents (Centres educatius i Universitats, Centres de treball, Centres esportius…), realitzant activitats de promoció de l'esport, difonent les propostes de participació que se suggereixen en el punt anterior i unes altres que cada municipi pugui idear per aconseguir els nivells més alts de participació possible.

GALA D'ENTREGA DELS PREMIS CSD-BEACTIVE.

Els premis es lliuraran en una Gala de Reconeixement a la participació en la SET-24 a la qual assistiran, al costat dels guanyadors, altes autoritats del CSD, influencers, ambaixadors de la SET-24 i representants de les entitats col·laboradores la participació de les quals hagi estat clau per al bon desenvolupament d'aquesta iniciativa. Aquesta gala tindrà lloc a la seu del CSD a mitjan novembre. Prèviament es realitzarà una visita guiada a les instal·lacions del CAR de Madrid amb els assistents en la Gala que ho desitgin.

Els nostres valors: Compromís, respecte, inspiració, integritat, esforç i exemplaritat. 

PROPOSTA DE PARTICIPACIÓ EN LA SET-24 PER Als CENTRES EDUCATIUS

La proposta que llancem als Centres Educatius és que participin en la SET-24:

  1. Organizando competicions que comencin aquesta setmana i continuïn durant la resta del curs.
  2. Organitzant excursions de contingut esportiu a l'aire lliure durant tota la setmana que impliquin a tots els alumnes.
  3. Abordando el tema dels hàbits de consum saludables i la vida activa, de forma transversal, en totes o diverses de les seves assignatures
  4. Ofreciendo una peça de fruita i suprimint la pastisseria industrial als seus alumnes tots els dies d'aquesta setmana (i si pot ser fins a final d'any).
  5. Desarrollando alguna activitat física que impliqui a un nombre elevat d'alumnes.

Nuestro objectiu és que cada Centre Educatiu pugi a la plataforma de la SET almenys una acció de les descrites deixant constància de la seva participació.

PROPOSTA DE PARTICIPACIÓ EN LA SET-24 PER A les UNIVERSITATS

A les universitats se'ls proposa que participin amb les següents alternatives:

 1. Organitzant esdeveniments esportius, campionats, carreres, seminaris.
 2. Ofreciendo una peça de fruita i suprimint la pastisseria industrial als seus alumnes tots els dies d'aquesta setmana.
 3. Fent nomenament de Doctor Honoris Causa a un esportista assenyalat.
 4. Abriendo les seves instal·lacions esportives a tots els estudiants i oferint-los classes gratis de demostració.
 5. Promocionant la SET posant una pancarta BEACTIVE  en lloc visible.
 6. Creando nous espais per a la pràctica esportiva, vestuaris amb dutxes…

Nuestro objectiu és que cada universitat pugi a la plataforma almenys una acció de les descrites, deixant constància de la seva participació.

PROPOSTA DE PARTICIPACIÓ EN LA SET-24 PER Als CENTRES ESPORTIUS

Als gestors dels Centres Esportius se'ls proposa que participin amb les següents alternatives:

a) Sacando la seva activitat al carrer o exhibint el que fan en els seus clubs.

b) Organizando jornades de portes obertes.

c) Haciendo descomptes importants durant aquesta setmana o aquest mes, o sessions de prova gratuïtes.

d) Poniendo en lloc visible que està adherit a la SET amb el logo #BEACTIVE que està disponible a la web del CSD “certificant-se” com a establiment promotor de la salut.

i) Pueden posar-se en contacte amb el seu ajuntament per veure si aquest va a participar promovent activitats per celebrar la Setmana Europea de l'Esport en les quals el seu centre pugui col·laborar.

Nuestro objectiu és que cada Centre Esportiu pugi a la plataforma de la SET almenys una acció de les descrites deixant constància de la seva participació.

PROPOSTA DE PARTICIPACIÓ EN LA SET-24 PER A les FEDERACIONS

La proposta que llancem a les Federacions Esportives és que participin en la SET-24:

 1. Dando difusió de la SET-24 en els seus mitjans de comunicació i xarxes.
 2. Prestando suport als municipis que ho sol·licitin per promoure el seu esport durant la SET-24.

Nuestro objectiu és que cada Federació pugi a la plataforma de la SET almenys una acció de les descrites deixant constància de la seva participació.

PROPOSTA DE PARTICIPACIÓ EN LA SET-24 PER Als CENTRES DE TREBALL

La proposta que llancem a les empresesés que celebrin la SET-24, del 23 al 30 de setembre,  organitzant esdeveniments especialsen el marc de la Setmana Europea de l'Esport pujant-los a la plataforma d'inscripció d'esdeveniments del CSD. En aquesta plataforma al costat de les seves dades d'inscripció d'activitat, les empreses podran posar un link del seu web.

Se els proposa que participin amb les següents alternatives:

a)  Exhibiendo el que fan als seus Centres de treball.

b) Poniendo en lloc visible que està adherit a la SET amb el logo #BEACTIVE que està disponible a la web del CSD “certificant-se” com a establiment promotor de la salut.

c)  Realitzar una acció especial:

- Competició dels treballadors que estiguin seguint el programa d'activitat,

- Clinic amb algun expert en entrenament/alimentació/salut,

- Sortida de l'entorn per realitzar una activitat saludable,

- celebrar una master class col·lectiva en instal·lacions del centre o un espai obert (pàrquing…)…

El nostre objectiu és que cada Centre de treball pugi a la plataforma de la SET almenys una acció de les descrites deixant constància de la seva participació.

PROPOSTA DE PARTICIPACIÓ EN LA SET-24 PELS INFLUENCERS DE L'EXERCICI FÍSIC I LA SALUT

La importància dels influencers ha anat en augment durant la pandèmia i ha estat una de les claus per mantenir a la població activa, la qual cosa ha suposat un benefici físic i mental fonamental per a molts de nosaltres. Des del CSD, davant aquesta situació de nova normalitat, volem reconèixer-los el seu treball i animar-los al fet que segueixin promovent l'activitat física i l'esport a través dels seus canals.

Volem animar-los al fet que realitzin un repte a les seves xarxes socials amb el #BEACTIVE, especialment dissenyat per a la Setmana Europea de l'Esport, del 23 al 30 de setembre. Els tres que aconsegueixin més “likes” a data 1 d'octubre obtindran el premi CSD_BEACTIVE que es lliurarà pel President del CSD en la Gala d'entrega de trofeus, a la fi de novembre, en la qual podran trobar-se amb altres influencers, amb les autoritats del CSD, amb els esportistes ambaixadors de la SET-24 i podran gaudir d'una visita guiada a les instal·lacions del CAR de Madrid. Però, sobretot, hauran contribuït amb el foment de l'activitat física saludable en aquesta iniciativa europea.

Aquesta Gala serà atesa pels mitjans.

Per participar hauran d'enviar la seva proposta de repte a infosed@csd.gob.es amb el següent contingut:

 • Nom de l'autor/influencer.
 • Xarxa social empleada.
 • Pantallazo amb el nombre de likes a data 1 d'octubre.
 • Enllaç del vídeo per a la seva visualització i possible edició amb vista a la Gala d'entrega de Premis CSD-BEACTIVE.

La participació en aquest concurs suposarà la cessió de l'ús dels vídeos guanyadors per part del CSD per promoure la SET-24.

AMBAIXADORS/AS DE LA SET 2023

Álvaro Hernández –conegut com Varo Hernández– (Madrid, 5 d'agost de 1995) és un esportista espanyol que competeix en ciclisme en la modalitat de BMX estil lliure, especialista en la prova de flatland.1​ Ganó una medalla de plata en el Campionat Europeu de Ciclisme BMX Estil Lliure de 2021.

 

Víctor Gutiérrez Santiago (Madrid, 6 de març de 1991) és un waterpolista espanyol, membre de la selecció nacional i del Club Natació Terrassa. S'exerceix en la posició de boia. És doble graduat en les carreres de Periodisme i Comunicación Audiovisual per la Universitat Rei Juan Carlos i secretari de polítiques LGTBI del PSOE.

Comenzó a jugar al waterpolo en el Club de Natació La Llatina als 8 anys. Amb 16, va ingressar al Centre d'Alt Rendiment (CAR) esportiu de Madrid, on va començar a compaginar el seu desenvolupament com a esportista amb la seva formació acadèmica. Als 18 anys, va fitxar pel club madrileny Real Canoe Natació Club signant el seu primer contracte com a professional. En el Real Canoe va ser capità de l'equip durant 4 anys, de 2016 a 2020. Després de 10 anys en el conjunt madrileny va jugar en el Terrasa però, des de setembre de 2022, torna a jugar en el Real Canoe en la 2022-2023.

Tiene els títols de subcampió d'Europa sub 18, subcampió del món sub 20, i ha estat el màxim golejador de la Divisió d'Honor espanyola les temporades 2016/17, 2017/18 i 2019/20. Ha estat internacional en nombroses ocasions, més de 70, amb la Selecció de waterpolo d'España, havent disputat el Mundial de l'any 2017.

Hizo pública la seva homosexualitat en una entrevista en 2016 en la revista Shangay Express,2​ el que li va convertir en el primer esportista d'elit d'esport d'equip a parlar obertament de la seva orientació sexual i fer-se visible.

El 30 d'abril de 2021 la Federació Espanyola de Natació (RFEN) va sancionar al waterpolista Nemanja Ubovic, del CN Sabadell, per insults homofóbicos contra Víctor Gutiérrez. Va ser la primera sanció d'aquest tipus en l'esport professional espanyol.

Su labor com a activista LGTBI+ dins del món de l'esport li ha fet ser premiat i guardonat en nombroses ocasions. Algunes de les distincions més destacades són el Premi a la diversitat en l'esport en els II Premis Alan Turing o el Premi a la visibilitat en l'esport concedit per Madrid Diversa, entre uns altres.

Al setembre del 2022 va publicar un llibre anomenat “Pilota groga, bandera arcoíris”, en el qual explica la seva història com a esportista homosexual en l'esport d'elit, i reflexiona sobre les dificultats a les quals s'enfronten les persones LGTBI en l'àmbit esportiu. També aborda els canvis necessaris per acabar amb la LGTBIFOBIA i aconseguir la igualtat real en l'esport.

El 17 d'octubre de 2021 va ser triat secretari de polítiques LGTBI del PSOE 4​ durant el 40 congrés que el partit va celebrar a València.

 


Marta Arce Payno (Valladolid, 27 de juliol de 1977) és una esportista espanyola que va competir en judo adaptat.1​ Ganó tres medalles en els Jocs Paralímpics d'Estiu entre els anys 2004 i 2012.2​3​4​5​.

Arce va néixer a Valladolid amb albinismo, la qual cosa a més de la falta de pigmentació en la pell i el pèl, porta associada una discapacitat visual greu progressiva. Es va traslladar a Madrid per estudiar fisioteràpia a l'Escola de Fisioteràpia de l'Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE) adscrita a la Universitat Autònoma de Madrid, on es va llicenciar com a fisioterapeuta. A Madrid va començar la seva carrera esportiva que li ha portat a aconseguir diverses medalles en els Jocs Paralímpics, en judo adaptat en la categoria de menys de 63 quilos, on porta des de 2001, a Rio de Janeiro en la copa del món, aconseguint medalles durant catorze anys. En 2021, va representar a Espanya en els Jocs Paralímpics de Tòquio 2020, sent les seves últimes olimpíades abans de retirar-se.

Arce parla anglès, italià i japonès. És mare de tres fills. Va treballar com a fisioterapeuta a Itàlia, en la Comunitat de Madrid, en un centre de dia,6​ i en diverses clíniques. Va estudiar un Máster en Comunicació i Periodismo Deportivo de Marca (periòdic).

Actualmente és una emprenedora que treballa com a conferenciant, entrenadora i preparadora en col·laboració amb diversos organismes i institucions per transmetre la seva experiència com a esportista professional i els reptes que continua realitzant.

 

EDICIONS ANTERIORS DE LA SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT
 1. SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2023:

En el marc de les activitats de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, la Ciutat de les Arts i les Ciències de València va acollir el 23 de setembre els principals actes de la Setmana Europea de l'Esport de 2023. En aquest context es van celebrar també la reunió dels directors generals d'Esports de la Unió Europea i la Conferència sobre Entorns Segurs/Segurs en l'Esport.

 

 

SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2022:

Per fi, després dels anys de restriccions provocades per la pandèmia, en 2022 hem pogut organitzar una Setmana Europea de l'Esport sense limitacions quant a mesures especials d'higiene preventiva de contagis.

En aquesta vuitena edició, celebrada com cada any del 23 al 30 de setembre, hem arribat a registrar 773 activitats, a sol 25 del rècord aconseguit de 2019, que va anar de 798. Ens han recolzat entitats com el COE, el COE, la Fundació Sanitas o l'ONCE al costat d'altres socis ja habituals com la Fundació Espanya Activa, la Fundació Deporti Jove o el circuit Ploggin Tour. Tots ells han promogut activitats dins d'aquesta setmana promovent la vida saludable a través de l'activitat física, l'esport i els hàbits de consum saludables.

Melilla va acollir l'esdeveniment principal de la SET-2022 amb una llarga jornada d'activitats que van culminar amb una #BEACTIVE NIGHT. A aquest esdeveniment es van sumar altres municipis d'Andalusia i la Regió de Múrcia que van rebre el suport del CSD en forma de material de difusió i monitors per al desenvolupament dels seus master class amb una important afluència de públic. En total es van organitzar 9 ESDEVENIMENTS #BEACTIVE amb el suport directe del CSD. Van participar 13 de les 17 Comunitats Autònomes que formen el nostre país. Això suposa una reducció de participació per autonomies que afrontarem per a la propera edició.

 

SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2021:

En aquesta setena edició de la Setmana Europea de l'Esport es va optar per no promoure nombrosos esdeveniments multitudinaris, com era nostre costum en temps pre-pandèmia, a causa de la vigència del risc de contagi a Espanya malgrat la vacunació massiva que s'ha pogut dur a terme al nostre país. Encara així, hem pogut registrar una quantitat important d'activitats (191) que des de tota la geografia nacional s'han pujat a la nostra plataforma.


Hem volgut seguir sent prudents i per això hem organitzat un únic gran esdeveniment, la BEACTIVE NIGHT  dels Palmells de Gran Canària, que va ser tot un èxit d'assistència, en el qual els visitants van poder practicar molt diverses modalitats esportives en un ambient festiu. Aquest vídeo il·lustra el que s'ha fet amb la inestimable col·laboració de l'Ajuntament de Las Palmas de Gran Canària.

També hem reptat als Municipis d'Espanya al fet que ens enviessin un vídeo d'al voltant de 1’30” que reflectís l'oferta esportiva del seu poble o ciutat classificats en quatre categories diferents en funció de la seva població i hem rebut 63 propostes d'alta qualitat de les quals us deixem una mostra a continuació. Esperem que aquestes imatges ens motivin per mantenir-nos actius aprofitant els recursos que els municipis posen a la nostra disposició.

 

 

Sant esteban de Gormaz:

 

El Casar:

 

Teruel:

 

 

Pamplona:

 

 

Cartagena:

 

SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2020:

L'aparició de la Covid-19 va suposar la restricció de l'activitat esportiva a Espanya, especialment a la fi de setembre, després de l'estiu, en el qual el nombre de contagis i defuncions estava incrementant-se diàriament. Això va suposar l'anul·lació de tots els esdeveniments participatius que es poguessin haver plantejat, inclòs el que volíem haver celebrat a Gijón, que va haver de transformar-se en qüestió de dies en una filmació a porta tancada de les master class que teníem previst haver fet en una zona cèntrica i propera a la platja de Sant Lorenzo.

En el seu lloc plantegem la participació en un curs de foto i vídeo al que es van presentar algunes obres de gran qualitat però, com va ocórrer amb la resta d'esdeveniments presencials, la gala d'entrega de premis també va haver de ser suspesa, sent enviats els trofeus als seus respectius destinataris per correu postal.

Tenim posades les nostres esperances en la vacunació massiva que ens permeti tornar a celebrar la SET com de costum, amb gran participació de tot el sector esportiu.

 

 

SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2019:

La cinquena edició de la Setmana Europea de l'Esport es va celebrar del 23 al 30 de setembre de 2019. Al nostre país es va inaugurar el 21 de setembre al Centre d'Alt Rendiment de Madrid amb una Jornada de portes Obertes en la qual van participar més de mil persones. Del 23 al 27 de Setembre es van celebrar esdeveniments de promoció amb activitats esportives en municipis, col·legis, universitats, hostiptales, clubs esportius, centres de treball, museus, etc. La Setmana es va tancar amb la celebració de dotze #BEACTIVE NIGHTS en diferents espanyoles destacant la de Ciudad Real la nit del 28 al 29 de Setembre.  Cal destacar que en aquesta edició s'han registrat més del doble de les activitats pujades a la plataforma de la Setmana Europea de l'Esport de les quals es van pujar en l'edició anterior, mostra del compromís creixent de les entitats esportives amb aquesta iniciativa. En aquest vídeo pots descobrir com va ser la BeActive Night de Ciudad Real.

Dupliquem el nombre d'activitats desenvolupades del 23 al 30 de setembre pujades a la plataforma respecte a l'any  anterior: de les 336 activitats registrades en 2018, passem a un total de 682 activitats en 2019. Segons les dades de l'Agència Executiva d'Educació, Audiovisual i Cultura –EACEA-, Espanya ha estat el país amb major impacte a les xarxes socials dels 42 països participants amb el 23%, seguit pel Regne Unit amb el 17,4%.

Es van organitzar 12 ESDEVENIMENTS #BEACTIVE amb el suport directe del CSD en tot el territori espanyol. Es van comptabilitzar més de 340.000 participants. Van participar 16 de les 17 Comunitats Autònomes que formen el nostre país.

 •  

   

   

   

   

   

 • SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2018:

  La quarta edició de la Setmana Europea de l'Esport es va celebrar del 23 al 30 de setembre de 2018 i la inauguració oficial a nivell europeu va tenir lloc a Viena, Àustria. A nivell nacional es va inaugurar el 23 de setembre a l'Esplanada del Rei de Madrid Ric. Posteriorment, es va traslladar el Sport Village a València, on es va celebrar una vetllada #beactive (o “beactive night”) la nit entre el 29 i 30. En aquesta edició, des del 24 al 28 es va engegar la caravana #beactive que, sortint de Madrid i tenint com a destinació final València, del 24 al 28 de setembre es va detenir en les localitats de Tarancón, Conca, Sarrión (Terol), Tortosa i Castelló.

   

   

   

 • SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2017:

  La tercera edició de la Setmana Europea de l'Esport es va celebrar del 23 al 30 de setembre de 2017 i la inauguració oficial a nivell europeu va tenir lloc en Tartu, Estònia. A nivell nacional, el CSD va celebrar una vegada més un acte a la Plaça de Colón amb diverses demostracions esportives.

   

 • SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2016:

  En 2016 es va celebrar la segona edició de la Setmana Europea de l'Esport amb el principal objectiu de promoure la participació en  l'esport i l'activitat física en tota Europa. A nivell nacional, el CSD va celebrar un acte de nou a la Plaça de Colón amb diverses demostracions esportives.

   

 • SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2015:

  La primera Setmana Europea de l'Esport, cofinançada a través dels Programes Erasmus + de la Comissió Europea, es va celebrar del 7 al 13 de setembre de 2015. La Plaça de Colón de Madrid va acollir diferents demostracions esportives.