El món de l'esport alça la seua veu en contra de la LGTBIfobia

El CAR ha acollit hui un acte de reivindicació amb motiu del Dia Internacional de la LGTBIfobia en l'Esport, que es commemora el 19 de febrer

 

  • Más d'un centenar d'esportistes i representants de la resta del món de l'esport han participat al costat de Miquel Iceta i José Manuel Franco en un senzill acte en el qual s'ha llegit un manifest en defensa de la diversitat i el respecte en l'esport

 

  • Es la primera de les iniciatives previstes dins de l'estratègia impulsada pel CSD ‘Iguals en l'Esport’, que engloba una doble via d'actuació que abasta tant accions centrades en el desenvolupament de polítiques públiques com de conscienciació, amb actes commemoratius, jornades de debat i exposicions

 

 

Madrid, 17 de febrer de 2022. El Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Madrid del Consell Superior d'Esports (CSD) ha acollit hui un emotiu acte de reivindicació amb motiu del Día Internacional Contra la LGTBIfobia en l'Esport, que es commemora el dissabte 19 de febrer, en el qual els esportistes Eva Moral, Marc Tur, Eli Pinedo i Damián Quintero i la directiva del Club Atlètic de Madrid Lola Romero, han pres la paraula al costat del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, i el president del CSD, José Manuel Franco per a defendre la diversitat i el respecte en l'esport.

El acte ha comptat amb la presència de més d'un centenar d'esportistes i representants de la resta del món de l'esport i s'emmarca en les actuacions de conscienciació dins de l'estratègia “Iguals en l'Esport” impulsada pel CSD amb l'objectiu d'objectiu d'impulsar la igualtat, visibilitzar la diversitat i acabar amb la discriminació de les dones, el col·lectiu LGTBI i les persones amb discapacitat en l'àmbit esportiu.

Per al secretari d'Estat per a l'Esport, José Manuel Franco, amb este tipus d'iniciatives “ressalten el ferm compromís del CSD en l'impuls d'una política d'igualtat com un pilar fonamental i la nostra màxima obstinació està a combatre qualsevol tipus de discriminació en l'esport”, assegura.

“Les institucions i els seus representants som responsables de traslladar a la societat valores que ens facen millors i eixe és el principal objectiu d'esta estratègia. L'esport ha de ser un espai d'igualtat que servisca d'espill per a tota la ciutadania i com tal ho anem a defendre”, ha assegurat.

“L'esport és respecte i convivència. Es un instrument de la lluita contra l'odi, contra la intolerància, contra la LGTBIfobia. Reivindique com segurament tots i totes vostés, l'esport enfront de l'odi. Amb més cultura i més esport, més aconseguirem aïllar fins a erradicar la violència l'única base de la qual és el menyspreu o l'odi al diferent. Digamos, ben clar i ben fort, NO a la LGTBIfobia en l'esport!”. Amb estes paraules, pronunciades per Miquel Iceta, acabava un manifest que ha defès importància de la no discriminació per qüestions vinculades a l'orientació i identitat sexual de les persones.

 

 

Manifiesto contra la LGTBIfobia en l'esport

 

José Manuel Franco:

En el matí del 3 de maig de 1998, el futbolista anglés Justin Fashanu va ser oposat penjat en un garatge abandonat en Shoreditch, Londres. Semanas abans, havia sigut acusat d'agressió sexual i interrogat per la policia, que en la seua investigació no va trobar proves contra ell. En la seua nota de suïcidi, afirmava: «M'he donat compte que ja he sigut condemnat com a culpable. No vull ser més una vergonya per als meus amics i família [...] espere que el Jesús que amo em done la benvinguda i finalment trobe la pau».

Eli Pinedo:

Fashanu havia fet història prèviament en convertir-se, en 1990, en el primer futbolista de relleu professional a declarar-se obertament gai. No obstant açò, la seua vida – i el seu esport-, van anar un turment. La homofòbia, els insults i la degradació de la seua imatge pública van ser una constant en els seus últims anys. Encara que del seu terrible, injust i trist final hem obtingut alguna cosa instructiu: la commemoració de la seua figura, el dia del seu naixement, com a Dia contra la LGTBIfobia en l'esport.

Damián Quintero:

Est és un aniversari que ens ha de servir per a recordar una cosa: no admetem ni un sol Justin Fashanu més. Les persones que estem ací hui, defenem un esport lliure de tot tipus de discriminació. I parlem en representació d'un col·lectiu molt més ampli, perquè vols apostem per la igualtat som majoria. I seguirem parlant alt i clar per a deixar sense espai a eixa minoria que discrimina. L'esport és esport: en la gespa, en la pista, en el tatami i en la pista, tots i totes som iguals.

Eva Moral:

La igualtat ha de ser la bandera que presidisca els nostres partits, competicions o carreres. Us necessitem a tots i totes els que interveneu en l'ecosistema esportiu: Federaciones, organitzadors de competicions, empresaris i empresàries, patrocinadors, a vosaltres, els mitjans de comunicació i a tota la societat. Deixem que el nostre esport siga un lloc d'encontre en el qual solament es practica això: esport. Sense discriminació. Amb el respecte i la igualtat per banderes.

Lola Romero:

És inqüestionable que encara queda molt per fer. Si bé la normalització avança i una majoria de nosaltres es comporta ja amb plena normalitat, vull rescatar alguns exemples que reflectisquen eixa necessitat –encara palesa- d'educar en la tolerància i en el respecte. A Víctor Gutiérrez li van insultar en una piscina per ser qui és; a Pau Ribes, nadador artístic, li van repetir fins a la ferida que el seu era un esport “per a gais”; i a Teresa Abelleira i Patricia Curbelo els van enlletgir el seu amor fins a arribar al linxament a través de les xarxes socials. Mentre en la graderia persistisca l'insult homòfob, haurem d'actuar. Mentre una árbitra no puga xiular en llibertat, haurem d'actuar. I mentre a una xicoteta li coarten a l'hora de jugar al futbol referint-se a l'orientació sexual dels seus protagonistes, haurem d'actuar. I ho farem, junts i juntes, com ens agrada, en equip, amb ple respatler institucional i social. Perquè som majoria, com va dir Damián, els qui apostem per la igualtat.

Marc Tur:

Reconozco obertament qui soc per a ajudar, com em van ajudar a mi. Tant de bo arribe un dia en el qual parlar d'alguna cosa així no siga notícia, o no import. Però no hem arribat a eixe punt. Encara hi ha qui patix insults, desqualificacions o violència, verbal i física, per raó de la seua orientació sexual. Per això, este missatge que hui traslladem resulta tan important. Perquè va a ajudar. Perquè qui està patint a causa d'insults, desqualificacions, bullying o qualsevol altre tipus de violència, ha de saber que ens té i ens tindrà de la seua part. Als i les esportistes, junts, a favor de la igualtat i en contra de la discriminació, en la casa de l'esport espanyol.

Miquel Iceta:

Que este senzill acte d'hui servisca de recolzament a la lluita contra la LGTBIfobia en l'esport. Jo foment el divers, perquè des del divers podem enfortir l'orgull col·lectiu.

L'esport és respecte i convivència. És un instrument de la lluita contra l'odi, contra la intolerància, contra la LGTBIfobia. Reivindique com segurament tots i totes vostés, l'esport enfront de l'odi.

Amb més cultura i més esport, més aconseguirem aïllar fins a erradicar la violència l'única base de la qual és el menyspreu o l'odi al diferent.

Diguem, ben clar i ben fort, NO a la LGTBIfobia en l'esport!