Més d'un centenar de persones participen en la jornada de treball sobre Centres d'Alt Rendiment i Tecnificació Esportiva

Madrid, 19 de febrer de 2019.- El Consell Superior d'Esports (CSD) ha sigut el lloc triat per a celebrar durant el dia d'ahir una jornada de treball sobre Centres d'Alt Rendiment (CAR) i Tecnificació Esportiva (CTD). A ella van assistir més d'un centenar de persones entre representants de federacions esportives i dels diferents centres que hi ha en tota Espanya.



La trobada, que va ser inaugurat per la presidenta del CSD, María José Regna i clausurat pel director General, Mariano Soriano, ha servit per a reiterar l'aposta del CSD per la xarxa de centres d'aquest tipus que existeixen a Espanya. Així ho manifestava Jesús Mardaras, sotsdirector General de Promoció i Innovació Esportiva, qui ha recordat que l'Avantprojecte de la nova Llei de l'Esport estableix la classificació de CAR i CTD, i que en els pressupostos presentats per a 2019 es contemplava un capítol d'inversions per import d'un milió d'euros, a més d'un milió dos-cents mil més per a activitat esportiva.



A més, els assistents van abordar la situació actual de la Xarxa de Centres de l'Estat i van compartir la importància de dotar-los amb noves inversions per a millorar el seu funcionament. A dia d'avui la Xarxa està formada per 56 Centres: 4 CAR, 8 Centres Especialitzats d'Alt Rendiment (CEAR), 13 CTD i 31 Centres Especialitzats en Tecnificació Esportiva (CETD) en els quals es desenvolupen 310 programes esportius amb prop de 9.000 esportistes de totes les categories.



Al llarg de la jornada de treball es van realitzar quatre taules de debat centrades en l'associació internacional d'aquest tipus d'instal·lacions, en les àrees transversals que els afecten, en la seua gestió, i en l'ús que se li dóna per part de les federacions espanyoles. A més, els assistents van tenir l'oportunitat de conèixer les instal·lacions del CAR de Madrid, al mateix temps que la residència Joaquín Blume. 



Models internacionals



La primera taula que va tenir lloc es va centrar a explicar el funcionament de l'Associació Internacional de Centres d'Alt Rendiment (ASPC) i en ella van participar els directors del CAR de Sant Cugat, Ramón Terrasa, del CAR de León, Daniel Mateos, i del CAR de Serra Nevada, Alfonso Sánchez. 



Aquesta trobada va servir, a més, per a parlar del fòrum mundial que aquesta associació va a celebrar en el mes d'octubre a Barcelona. 



Polítiques transversals



Una altra de les taules va versar sobre la protecció de la salut de l'esportista, la carrera dual, i la discapacitat i la inclusió. Els ponents van ser la sotsdirectora General de Dona i Esport, Nuria Garatachea, la responsable del PROAD, Ana Ruth Domínguez, el director de l'Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l'Esport (AEPSAD) Jose Luis Terrers, i el director General del Comitè Paralímpic Español, Alberto Jofre.



Tots ells van abordar les polítiques transversals que s'han d'implementar i millorar en els centres d'entrenament. A més, es van posar en comú les experiències de cadascun d'ells en relació a les matèries abordades. 



Models de gestió

 

Pels quals es refereix a la taula centrada en els models de gestió, es van analitzar quatre centres reconeguts pel CSD i per a açò van participar els principals responsables dels mateixos: Gonzalo Gobert, director del Centre  Especialitzat de Tecnificació Esportiva (CETD) del Motor Ricardo Tormo de Xest; Javier Navarro, director del CTD “Infanta Cristina” de Múrcia; Carmen Maldonado, gerent i coordinadora del programa de tecnificació del CETD Alta Muntanya de Benasque; Mª Isabel Castillo, cap del servei de planificació i promoció de l'esport del CTD de Trasona i CTD Oviedo.



La jornada va permetre posar en coneixement dels diferents centres presentes les experiències de cadascun dels ponents. Es va parlar de polítiques d'intercanvis i de millorar la coordinació entre els diferents actors implicats en la gestió dels centres: les federacions espanyoles i les autonòmiques, les comunitats autònomes i el propi CSD.



Usuaris dels centres



L'última taula de la jornada va estar centrada en l'ús que fan de les instal·lacions les federacions esportives. El president de la Real Federació Espanyola de Piragüisme, Juan José Román, va posar com a exemple de bon ús el que la seua organització fa dels diferents centres de tecnificació i alt rendiment en els quals participen. 



Entre els ponents també va estar la seleccionadora nacional de Gimnàstica Rítmica, Anna Baranova, i l'entrenadora Sara Bayón. Ambdues van posar en valor la importància dels serveis del CAR de Madrid per a facilitar l'exigència dels entrenaments. 



A més, va intervenir el llançador de pes Carlos Tobalina, que s'entrena en el CAR de León i que va aprofitar per a explicar la seua experiència en un centre d'aquestes característiques i la importància que té per al seu rendiment.