
Activa't. La salut s'entrena
L'activitat física regular és beneficiosa per al cor, el cos i la ment. Prevé malalties, ajuda a tractar-les i contribueix al nostre equilibri emocional. Però això potser ja ho sabies. Com segurament també sàpigues que solament hi ha un obstacle per aixecar-te del sofà i practicar esport: tu.
El Consell Superior d'Esports (CSD) llança la campanya de publicitat institucional ‘ACTIVA'T. La salut s'entrena’. Una nova iniciativa del Govern d'Espanya per combatre el sedentarisme i promoure l'activitat física i l'esport entre la població espanyola.
L'activitat física regular és un factor de gran importància en la prevenció i tractament de malalties no transmissibles, com les afeccions cardiovasculars, la diabetis i diversos tipus de càncer. Ajuda també a mantenir un pes equilibrat i al benestar general. Sense oblidar que l'exercici físic freqüent influeix positivament en la nostra salut mental, a més de prevenir la deterioració cognitiva i els símptomes de la depressió i ansietat.
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any podrien evitar-se entre quatre i cinc milions de morts al planeta si la seva població anés més activa físicament. A nivell mundial, gairebé un terç dels adults i més del 80% dels adolescents no compleixen les recomanacions de l'OMS sobre activitat física: entre 150 i 300 minuts d'activitat aeròbica moderada a la setmana -o l'equivalent en activitat vigorosa- entre adults i 60 minuts diaris entre menors.
A Espanya, l'última Enquesta d'Hàbits Esportius reflecteix que poc més del 50% de la població practica esport almenys una vegada a la setmana i només el 23% ho fa cada dia. Encara que aquestes dades han millorat en els últims anys, encara és necessari conscienciar sobre la importància de dur a terme una vida activa i saludable, especialment entre les persones de més de 65 anys.
El pla de difusió d'aquesta campanya contempla la inserció d'espots i peces gràfiques en premsa escrita, cinema, mitjans digitals i exterior, així com l'emissió de tascons de ràdio.
Recomanacions per a una vida més saludable
L'OMS ho té clar: qualsevol activitat física és millor que cap i quanta més, millor. Tot és qüestió d'incorporar-ho a les nostres rutines diàries. A més de practicar activitats esportives pròpiament aquestes, pot integrar-se en el treball, en les tasques domèstiques o en els desplaçaments. Canviar l'ascensor per les escales, moure't a peu o usar la bicicleta en lloc del cotxe o incloure passejos en les reunions socials és un pas. Tot depèn de tu.
Infància i adolescència (5 – 17 anys)
- Els nens, nenes i adolescents que practiquen activitat física regular es beneficien d'una millora de la forma física i de la salut cardiometabólica, òssia i mental, a més d'obtenir millors resultats cognitius -el que influeix en l'acompliment acadèmic- i reduir l'adiposidad.
- La recomanació de l'OMS és que els menors dediquin una mitjana de 60 minuts d'activitat física diària principalment aeròbica d'intensitat moderada a vigorosa al llarg de la setmana, i fer-ho almenys 3 dies a la setmana.
- També recomana limitar les hores que els nens i adolescents passen asseguts davant d'una pantalla.
Adults (18 – 65 anys)
- Entre els adults, l'exercici físic és beneficiós perquè prevé malalties cardiovasculars, la hipertensió, la incidència del càncer i de la diabetis de tipus 2, la salut mental, cognitiva i el somni.
- Segons l'OMS, els adults han de sumar al llarg de la setmana un mínim d'entre 150 i 300 minuts d'activitat física aeròbica d'intensitat moderada, o bé un mínim d'entre 75 i 150 minuts d'activitat física aeròbica d'intensitat vigorosa.
- Una combinació de tots dos tipus d'exercici també permet obtenir beneficis per a la salut.
Persones majors (més de 65 anys)
- A més dels beneficis per a la salut de la vida adulta, en edats més avançades l'activitat física habitual serveix per prevenir caigudes i lesions provocades per aquestes caigudes, així com la deterioració òssia i funcional.
- L'OMS és clara: totes les persones majors han de realitzar exercici amb regularitat. La seva recomanació és mantenir, com en l'etapa adulta, un mínim d'entre 150 i 300 minuts d'activitat física moderada, o bé entre 75 i 150 minuts d'activitat vigorosa.
L'activitat física és així mateix beneficiosa per a dones embarassades, persones amb afeccions cròniques -tals com a supervivents de càncer, persones amb hipertensió, amb diabetis o VIH-, i persones amb discapacitat, lesió medul·lar, párkinson o esclerosi múltiple, entre unes altres.