ELS "CRACKS" DE LA BOXA
Els integrants de la selecció nacional de boxa estaven concentrats al Centre d'Alt Rendiment de Serra Nevada quan va ser decretat l'estat d'alarma a Espanya i el posterior confinament.
Largos passadissos, silenci, llum tènue… “semblava l'hotel de la Resplendor”, ens expliquen des de la Federació Espanyola de Boxa, que va tenir a les seves 14 integrants de l'equip nacional concentrats durant un mes. Estaven pràcticament sols a les habitacions, complint així amb les mesures de seguretat.
En les dues primeres setmanes de confinament, ni tan sols podien menjar junts. Cadascun es pujava la safata a l'habitació. Les dues setmanes posteriors, podien coincidir en el menjador.
“A Granada només estàvem 14 persones, al costat d'alguns pocs més esportistes de triatló i natació. Els protocols eren tan estrictes que si se t'oblidava alguna cosa a l'habitació, en haver d'anar en un sol sentit, havies de donar gairebé la volta sencera a l'edifici per recollir les coses”, recorden des de la Federació.
Per Rafa Lozano, seleccionador nacional, aquestes setmanes han estat difícils de gestionar: “perquè és un grup que està molt unit, en el qual amb prou feines hi havia contacte entre ells. Fèiem vida a les habitacions i només coincidíem en l'entrenament. Després, les dues setmanes posteriors, ja ens ajuntàvem en el menjador. Ha estat molt estrany perquè som una petita família i era rar estar separats”, detalla el doble medallista olímpic.
Lozano té una doble lectura de l'obligada aturada que tant ha afectat a tot l'esport mundial: “Ha estat bastant fastidioso, perquè estaven en un moment de forma fantàstic, que va anar en el preolímpico de Londres. Ens ha trencat el ritme de competicions, l'estat de forma… però també és veritat que para uns altres ha servit per recuperar-se de lesions, i sobretot, per guanyar experiència. Per exemple, les noies: tenen bons resultats, encara que a principi d'any les enviem a Marroc perquè agafessin confiança disputant competicions. El que cal treure és que el grup guanya experiència internacional. Fins i tot per Gabriel i Quiles, que encara que ja tenen plaça per a Tòquio, sempre agafen taules en els combats”, ens explica Rafa.
Retorn a Madrid
El “grup” al que es refereix Rafa Lozano, format per 14 boxadors, ha tornat al CAR de Madrid, el seu lloc habitual d'entrenament. “També això era important, perquè tots tiren de tots. És un esport individual, però la unió que tenen és enorme i entre ells es motiven”.
“Estar en el CAR, amb tot el grup al complet és un luxe. Tenim moltíssima il·lusió en els objectius que ens hem marcat i estant tots junts és més fàcil treballar per aconseguir-los”, expliquen des de la Federació Espanyola de Boxa. Aquests objectius als quals es refereixen són aconseguir ficar a 5 boxadors espanyols en els Jocs Olímpics de Tòquio, pels quals ja estan classificats Gabriel Escobar (-52 kg.) i José Quiles (-57 kg.)”.
Pero abans de pensar a un any vista, la planificació esportiva se centra en el “aquí i ara”. “Estem a un 70% del nostre ritme. A causa de les mesures de seguretat, no podem fer combat. Fem una espècie d'ombra imaginària, fem tècnica, defensa i contra atac per parelles… però sempre a distància”, compte Rafa Lozano, que afegeix: “estan com les feres, desitjant sortir a combatre”, ens confessa.
La pandèmia mundial ha condicionat per complet la vida del planeta, i l'esport no és menys. Ha hagut d'adaptar-se a una nova realitat, però que molts esportistes assumeixen com un nou repte. Han canviat els seus horaris, els seus ritmes, la planificació esportiva… el que no ha canviat, ni ho farà, és el ritual diari de salutacions entre els integrants de l'equip. Amb mascarilla, segueixen xocant els seus punys cada vegada que comencen la sessió d'entrenament.