Convenció internacional contra el dopatge
La Convenció Internacional contra el Dopatge en l'Esport entrarà en vigor el 1º de febrer
11-12-2006 8:00 pm La Convenció Internacional contra el Dopatge en l'Esport, adoptada per unanimitat per la Conferència General de la UNESCO el 19 d'octubre de 2005, entrarà en vigor el 1º de febrer de 2007, atés que Luxemburg va depositar l'11 de desembre de 2006 el seu instrument de ratificació, que completa les 30 raticaciones necessàries. El paràgraf primer de l'article 37 de la Convenció estipula que esta “entrarà en vigor el primer dia del mes següent a l'expiració d'un termini d'un mes després de la data en la qual s'haja depositat el trenté instrument de ratificació, acceptació, aprovació o adhesió”. Este text, primer d'abast internacional en l'àmbit del dopatge en l'esport, ha sigut ratificat per 30 Estats* en un temps rècord. “Cap altre instrument jurídic internacional elaborat per la UNESCO ha sigut objecte d'una ratificació tan ràpida”, va declarar el Director General de l'Organització, Koichiro Matsuura. “Esta Convenció tan esperada entrarà en vigor dins de només un mes. És una bona notícia per a tots amb la qual vam mostrar a la joventut i al món de l'esport professional i aficionat que ens hem pres la qüestió amb la màxima serietat”.
El Director General va agregar: “Els Estats Membres de la UNESCO han donat mostres de determinació i responsabilitat respectant els compromisos que havien pres amb el món esportiu. La lluita contra el dopatge és una elecció educativa, un combat ètic en pro dels drets humans i una aposta per la vida. Gràcies a esta Convenció, la lluita contra el dopatge queda inscrita, per primera vegada, en el dret internacional. Els governs, les federacions esportives, el moviment olímpic i la societat civil expliquen ara amb un verdader instrument jurídic de caràcter vinculant”.
El Codi Mundial Antidopatge, adoptat per l'Agència Mundial Antidopatge (MESTRESSA) al març de 2003, va constituir el primer intent d'harmonització de les normes per a lluitar contra el dopatge en l'esport. No obstant açò, este Codi no tenia un caràcter jurídic vinculant en l'àmbit del dret públic internacional, tenint en compte que la MESTRESSA és una fundació de dret privat suís. En canvi, la nova Convenció permet harmonitzar els reglaments contra el dopatge de tots els països i per a tots els esports.
El Director General convocarà la primera reunió de la Conferència de les Parts del 5 al 7 de febrer de 2007 en la Seu de la UNESCO. En l'orde del dia de la Conferència, figuraran l'elecció de la seua Taula i reglament, la creació d'un Fons de contribucions voluntàries per a coadjuvar a l'erradicació del dopatge en l'esport i l'adopció de les modificacions de la Llista de substàncies i mètodes prohibits ja aprovada per la MESTRESSA.
En el context de la labor realitzada per a impulsar la lluita contra el dopatge, la tenista belga Justine Hénin-Hardenne rebrà el nomenament de Campiona de la UNESCO per a la promoció de l'esport el 14 de desembre de 2006 a París. Esta famosa esportista s'ha compromès a posar el seu renom al servici de la lluita contra el dopatge en l'esport i de l'educació per a sensibilitzar als perills que esta pràctica antideportiva fa córrer a jóvens.
****
*Per orde cronològic de ratificació: Suècia, Canadà, Dinamarca, Nova Zelandia, Noruega, Austràlia, Mònaco, Islàndia, Illes Cook, Nigèria, Letònia, Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda del Nord, Nauru, Seychelles, Maurici, Jamaica, Lituània, la Xina, Bahames, Perú, Moçambic, Romania, Espanya, Níger, Ucraïna, Bolívia, Països Baixos, Namíbia, Sud-àfrica i Luxemburg.