Xifres econòmiques de les Federacions
Las Federacions Esportives Espanyoles (FFDDEE) són pilars essencials en el sistema esportiu espanyol, ja que sobre elles s'equilibra un model piramidal en el qual prenen partit els esportistes, els entrenadors i els jutges, els clubs, les federacions autonòmiques i les lligues professionals. La seva labor principal és l'organització, regulació i promoció de les diferents disciplines esportives, havent adoptat sobre la base de tot això el rol estratègic que els reconeix la Llei de l'Esport aprovada al desembre de 2022. No en va, les federacions nacionals són el fil conductor entre la base de l'esport i el nivell més alt d'excel·lència competitiva.
A través del desenvolupament de plans esportius, l'estructura federativa garanteix que els esportistes puguin aproximar-se al seu màxim potencial, enfortint conseqüentment la identitat nacional. Però, a més, els temps actuals exigeixen la seva contribució al desenvolupament de l'esport com a sector productiu, a la professionalització, a la creació d'ocupació i al dinamisme en l'economia a través d'esdeveniments i activitats esportives.
Les federacions han afermat al llarg dels anys un sistema esportiu modern, responsable i competitiu, sent una part essencial d'una indústria en creixement. El nostre país és ja un referent pels èxits dels nostres esportistes, equips i seleccions nacionals. También ho ha de ser per l'acció dels dirigents federatius, a els qui correspon la gestió econòmica dels recursos federatius i dels fons públics.
En aquesta línia s'elabora l'informe sobre ‘Les grans xifres econòmiques de les federacions esportives espanyoles (2014 -2023)’. Aquesta radiografia concreta de l'estat econòmic actual de les federacions nacionals és una invitació a seguir treballant en la senda marcada.
I és que avui l'esport s'erigeix no solament en una activitat humana enormement enriquidora i generadora de benestar personal. También constitueix un important instrument de cohesió social, un eficaç vehicle per a la transmissió de valors i un sòlid element d'impuls econòmic. Tot això sota un pretext de rendició de comptes i de responsabilitat en la governança. Aquestes són les regles de joc per a l'enfortiment de la seva estructura a través de l'impuls que històricament ve concedint el CSD a les federacions esportives, entitats privades sense ànim de lucre que són responsables del foment, l'organització, la reglamentació, el desenvolupament i la pràctica, en el conjunt del territori espanyol, de les modalitats i especialitats esportives que figuren en els seus estatuts.
Conclusions de l'últim informe 'Les grans xifres econòmiques de les Federacions Esportives Espanyoles 2013-2023':
- Els ingressos totals de les federacions van augmentar en 2023 gairebé un 10% respecte a l'any anterior, gràcies a les noves subvencions del CSD i a majors ingressos propis. Confirma així els superàvits obtinguts des de 2018, a excepció de l'any 2020 per la covid-19.
- Continúa millorant la solvència de les federacions iniciada en 2018, amb una pujada de gairebé el 11% en 2023 respecte a l'any anterior i més d'un 80% en els últims deu anys. És el resultat de les mesures de sanejament i els superàvits dels últims anys.
- La aportació del CSD a les federacions ha anat en augment, amb un creixement especialment notable en l'últim sexenni, a partir de 2018. Solament en l'últim any, va sobrepassar els 110 milions, gairebé un 9% més que en l'exercici previ.
- La deute total en l'exercici 2023 s'incrementa un 24,46 per cent prenent com a referència l'any anterior i un 1,13 per cent si es té en consideració tota la sèrie temporal. Aquesta pujada es veu compensada compensada al llarg d'aquests anys amb una pujada més que proporcional de l'actiu del conjunt del sector, la qual cosa demostra un increment del volum de negoci i, per tant, de l'activitat..
- També s'aconsegueixen xifres rècord en la generació de recursos propis de les federacions, tals com a publicitat, llicències, quotes, organització de competicions o formació. Se superen els 140 milions en 2023, un 11% més que l'any anterior.
- Al llarg d'aquesta dècada, s'han mantingut nivells molt estables en els percentatges de despeses esportives (tres quartes parts) i d'estructura (una quarta part). En 2023 es van superar els 1.000 empleats en les FFDDEE, que representen una despesa de 50 milions d'euros.
Informe complet:
Informes anteriors: