• Adreces útils

    Adreces útils relatives a l'esport

    Agencia Española de Protección de Salud en el Deporte

    Parar contactar con la Agencia Española de Protección de Salud en el Deporte, las direcciones postales, telefónicas y telemática son las siguientes:

    Servicios centrales  

    Plaza Valparaiso 4. 28016 Madrid  

    Teléfono: +34 917585750

    E-mail: aepsad@aepsad.gob.es

    Laboratorio control dopaje  

    C/ Pintor el Greco s/n. 28040 Madrid  

    Teléfono: +915418869  

    E-mail: lab.dopaje@aepsad.gob.es

    Comité Olímpico Español

    Para contactar con el Comité Olímpico Español, las direcciones postal, telefónica y electrónica son las siguientes:

    C/ Arequipa, 13

    28043, Madrid - España

    Teléfono: +34 91 381 55 00

    Fax: +34 91 381 96 39

    E-mail: correo@coe.es

  • Ajudes

    Preguntes freqüents que puguin sorgir sobre ajudes

    Quins són les Ajudes als Ajuntaments i Comunitats Autònomes?

    Des del Consell s'han mantingut diferents línies d'actuació. Fins a l'any 2012 existia una convocatòria de caràcter anual d'ajudes dirigides a les Corporacions Locals per a l'execució d'infraestructures esportives i dotació d'equipaments esportius, amb motiu de la celebració de competicions de caràcter internacional. No obstant això, i fruit de les restriccions financeres actuals i de la política d'austeritat màxima fixada per a l'Administració General de l'Estat, al pressupost en curs del Consell no existeix dotació per a una nova convocatòria aquest any.

    Actualment, com a possible línia en la qual els Ajuntaments poden resultar beneficiaris, la Real Federació Espanyola de Futbol és destinatària de part dels ingressos procedents de la recaptació de les travesses, destinant-se per a instal·lacions esportives afectes al futbol no professional.

    En aquest sentit el Consell Superior d'Esports assigna de forma directa aquesta subvenció a la RFEF, una vegada que aquesta identifica i determina els projectes susceptibles de rebre finançament públic amb càrrec a la subvenció nominativa; projectes que responen a criteris d'índole esportiva i entre els quals poden incloure's actuacions relatives a la construcció, millora, ampliació i remodelació d'instal·lacions esportives no professionals.

    Així mateix, el Consell Superior d'Esports duu a terme la concessió de subvencions a Comunitats Autònomes per a Centres Especialitzats d'Alt Rendiment (CEAR) o per a Centres de Tecnificació Esportiva (CTD), prèvia qualificació del Centre com algun d'ells, d'acord amb les normes existents.

    Per a més informació es poden consultar les convocatòries disponibles a la nostra web, al Catàleg de Tràmits de l'Oficina Virtual del CSD.

    On es poden consultar les Ajudes econòmiques a Escoles Esportives i/o Promoció de l'Esport?

    Tots els programes del Consell Superior d'Esports i possibles ajudes a la promoció de l'esport en edat escolar es poden consultar a la nostra pàgina Web:

    Esport Escolar

    En el Consell Superior d'Esports no existeix una partida pressupostària destinada a ajudes per a la creació d'Escoles Esportives.

    Per a més informació sobre ajudes autonòmiques o locals haurà de contactar amb la Comunitat Autònoma o l'Ajuntament corresponent.

  • Deporti base

    Preguntes freqüents que puguin sorgir sobre esport basi

    Quins són les institucions competents en l'esport basi?

    Les institucions amb competència en l'esport basi  són les àrees d'esports de l'Ajuntament de la seva localitat, o bé de la Comunitat Autònoma. No obstant això, si el seu interès radica en algun esport específic, les Federacions Esportives Espanyoles (ben directament o a través de les seves Federacions Esportives Autonòmiques), en algun cas també desenvolupen programes en aquest àmbit.

    Pot consultar les adreces de les Federacions Esportives Espanyoles

  • Esportistes

    Preguntes freqüents que puguin sorgir sobre esportistes

    Quins són les ajudes als esportistes espanyols per resultats esportius obtinguts?

    Les ajudes econòmiques del Consell Superior d'Esports a esportistes espanyols que hagin aconseguit llocs de medalla, es concedeixen a través d'una convocatòria de subvencions a les Federacions Esportives Espanyoles, Apartat II, i Annexos VI i VII.
    https://sede.csd.gob.es/oficinavirtual/fichaprocedimientos.aspx?idprocedimiento=59&botonSeleccionado=0

    La tramitació es realitza a través de les Federacions Esportives Espanyoles i, únicament, es concediran per resultats obtinguts en Campionats del Món i d'Europa, oficials, quan concorrin les circumstàncies i condicions que s'estableixen en la convocatòria, no contemplant-se els resultats obtinguts en competicions nacionals.

    On puc consultar les ajudes per a desplaçaments a la península de clubs i esportistes?

    De conformitat amb l'establert a l'apartat sisè de la convocatòria  d'ajudes per a desplaçaments a la península de clubs i esportistes, el formulari de sol·licitud pot descarregar-se en l'adreça  electrònica següent:

    https://sede.csd.gob.es/oficinavirtual/fichaprocedimientos.aspx?idprocedimiento=51&botonSeleccionado=0

    Així mateix, en aquesta mateixa adreça pot descarregar-se l'annex a emplenar, així com la documentació a tenir compte per poder sol·licitar les ajudes d'aquesta convocatòria.

    Quines Beques hi ha per cursar els Ensenyaments Esportius Oficials?

    Els Ensenyaments Esportius Oficials formen part del Sistema Educatiu Nacional i comparteixen el sistema d'ajudes, per la qual cosa ha de dirigir-se al Ministeri d'Educació i Formació Professional.  [Calli Els Madrazo, 15 Madrid. 28014. Telèfon: 91 327 76 81]

    L'enllaç a la pàgina web del citat departament ministerial, és: ww.educacionyfp.gob.es/servicios-al-ciudadano-mecd/becas-ayudas.html

    On es pot consultar la relació dels Centres d'Alt Rendiment al món?

    Es pot consultar a la  pàgina d'Internet de l'Associació  Internacional de Centres de Formació d'Alt Rendiment Esportiu, l'adreça del qual és la següent: http://www.sportperformancecentres.org/centre-world-mapa

    On es pot consultar la relació dels Centres d'Alt Rendiment a Espanya?

    Els Centres d'Alt Rendiment a Espanya són els  classificats pel Consell Superior d'Esports, segons estableixen les Resolucions de 9 de març de 1998 (BOE de 17 de març) i de 17 de juny de 2002 (BOE de 12 de juliol).

    CENTRE D'ALT RENDIMENT DE MADRID 
    Consell Superior d'Esports 
    C/ Martín Fierro, 5. 
    28040 MADRID 
    Tel.: 91 589.66.96 / 67.11 Fax: 91 589.67.07 
    e-mail: car.madrid@csd.gob.es 
    http://www.csd.gob.es

     

    RESIDÈNCIA JOAQUIN BLUME 
    C/ El Greco, s/n. 
    28040 MADRID 
    Tel.: 91 589.68.56
    e-mail: residencia.blume@csd.gob.es 
    http://www.csd.gob.es

     

    CENTRE D'ALT RENDIMENT ESPORTIU DE LEÓN
    C/ Els Jesuïtes, 13 
    24007 LEÓN
    Tel.: 98 710.30 90 
    e-mail: car.leon@csd.gob.es 
    http://www.ceardleon.com

     

    CENTRE D'ALT RENDIMENT DE SANT CUGAT (BARCELONA) 
    Av. Alcalde Barnils, 3-5 
    08174 SANT CUGAT DEL VALLS (BARCELONA) 
    Tel.: 93 589.15.72 Fax: 93 675.41.06 
    e-mail: info@car.edu 
    https://www.car.edu

     

    CENTRE D'ALT RENDIMENT PER A ENTRENAMENT A ALTURA DE SERRA NEVADA (C.A.R.D.A.) 
    18196 MONACHIL (GRANADA) 
    Tel.: 958 48.20.04  
    e-mail: car.granada@csd.gob.es
    http://carsierranevada.com/

     

    Pot trobar mes informació a la nostra pàgina: Centres d'Alt Rendiment i Tecnificació Esportiva

    On es poden cursar els ensenyaments esportius per obtenir el títol de Tècnic Esportiu o Tècnic Esportiu superior?

    Els estudis dels ensenyaments destinats a obtenir  el títol de Tècnic Esportiu de Grau Mitjà i de Tècnic Esportiu Superior de Grau Superior, en la corresponent modalitat o especialitat es poden cursar als centres públics i/o als centres privats autoritzats per les respectives Comunitats Autònomes.

    Actualment estan establerts els títols i implantades els corresponents ensenyaments en les següents modalitats i especialitats: atletisme, handbol, bàsquet, bussejo, esports de muntanya i escalada, esports d'hivern, futbol i futbol sala, esgrima, espeleologia, hípica, judo i defensa personal, piragüisme, salvament i socorrisme i vela.
    La informació sobre els  centres reconeguts es troba disponible a la  pàgina web del Ministeri d'Educació i Formació Professional, al següent enllaç:

    https://www.educacion.gob.es/centros/home.do

    La resta de modalitats esportives estan en l'anomenat període transitori, regulat per l'Ordre ECD 158/2014, de 5 de febrer, i pels corresponents plans formatius. Les activitats formatives les realitzen les Federacions espanyoles o autonòmiques dins d'aquest marc.

    https://www.csd.gob.es/es/csd/ensenanzas/periodo-transitorio/normas-calendario-de-extincion-y-planes-formativos.

    Què són els Centres de Tecnificació Esportiva?

    Són els que duen a terme les següents competències: 
    Atendre l'especialització tècnica dels esportistes des dels seus inicis, a primerenca edat, i durant les diverses etapes del seu perfeccionament esportiu, en el seu àmbit territorial, fins a la seva consolidació com a esportistes d'alt nivell.
    Ajudar a compatibilitzar la pràctica esportiva amb la formació acadèmica de l'esportista, amb el clar objectiu d'aconseguir la formació integral dels joves esportistes.
    Aconseguir un projecte tècnic únic, que pugui ser aplicat, inicialment, en les fases de tecnificació autonòmica, i posteriorment, en l'alta competició nacional, en el qual col·laborin les Federacions Autonòmiques i les corresponents Espanyoles.
    La detecció de promeses esportives

    Què són els Centres Especialitzats de Tecnificació Esportiva?

    Són centres que desenvolupen per a una modalitat esportiva el perfeccionament dels esportistes l'activitat dels quals es desenvolupa fonamentalment en l'àmbit territorial.

    Quins Centres Especialitzats de Tecnificació Esportiva existeixen a Espanya?

    Pot ampliar la informació, consultant a la nostra pàgina: Centres de Tecnificació Esportiva

    Quins són els requisits dels Centres que imparteixen els ensenyaments de Tècnics Esportius?

    El Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre, atorga la consideració d'ensenyaments de règim especial a aquells ensenyaments que condueixen a l'obtenció dels títols de tècnics esportius esmentades en l'article 55 de la Llei 10/ 1990, de 15 d'octubre, de l'Esport. Així mateix, aprova les directrius generals sobre els títols i dels corresponents ensenyaments mínims.

    Els centres públics són aquells dependents de l'Administració educativa o esportiva (Institut Ensenyament Secundari o Escoles de l'Esport), mentre que  els centres privats són aquells els titulars dels quals són persones físiques o jurídiques.

    Els requisits mínims d'espais, equipament i professorat estan recollits en cadascun dels Reials decrets que regulen els títols de les diferents modalitats o especialitats.

    Al seu torn el procediment de sol·licitar un centre privat d'ensenyaments esportius està regulat per les pròpies Comunitats  Autònomes en el marc de les seves competències. Per tant ha de dirigir-se a la Conselleria d'Educació de la Comunitat Autònoma on vulgui establir el centre.

    Com puc obtenir el Certificat Alt Nivell o Alt Rendiment?

    L'emissió del certificat d'Alt Nivell depèn de la condició que compleixi l'interessat,  d'entre les establertes en l'article 2.3 del Reial decret 971/2007, de 13 de juliol sobre esportistes d'alt nivell i d'alt rendiment. Per obtenir aquest certificat, l'interessat, el seu representant o la Federació ho poden sol·licitar directament al CSD.

    Asímismo, per obtenir el certificat d'esportista d'alt rendiment en el cas de complir amb algun dels requisits definits als apartats a), b), d) i) i f), és necessari que la Federació Espanyola corresponent enviï la sol·licitud a aquest Organisme, acreditant quin d'ells compleix, per la qual cosa haurà de posar-se en contacte amb aquesta Federació.

    En el cas que compleixi amb l'apartat c) del Reial decret esmentat, haurà de sol·licitar-ho a l'organisme competent en la seva Comunitat Autònoma (Direcció general d'Esports), i en el cas de complir amb el de la lletra g), destinat als esportistes que estan en Centres de Tecnificació reconeguts pel CSD, seguint programes de federacions autonòmiques, ha de sol·licitar-ho al CSD, aportant al seu torn un certificat en aquest sentit, de la federació autonòmica corresponent.

    Si l'esportista surt publicat en els llistats de la seva Comunitat Autònoma, en el cas que necessiti el certificat per a universitats o centres d'estudis d'una altra comunitat autònoma diferent a la seva, aquest Organisme també pot emetre-ho, sempre que s'aporti el diari oficial on es va publicar, o certificació de la Direcció general d'Esports corresponent, que acrediti que compleix la condició d'alt rendiment o equivalent, i sempre que estigui dins del termini màxim establert. 

    És a dir el Reial decret permet mitjançant aquest apartat c), que la condició d'alt rendiment o equivalent adquirida en una Comunitat Autònoma, pugui ser tinguda en compte en una altra comunitat diferent.

    Quin és la diferència entre ensenyaments esportius oficials i federatives?

    La diferència entre ensenyaments esportius oficials i federatives és, que  mentre les primeres tenen validesa acadèmica i professional, les segones són privades sense validesa acadèmica. És a dir, en el cas de tenir un títol de Tècnic Esportiu o Tècnic Esportiu Superior, a més de poder exercir el seu treball en territori nacional i un reconeixement a nivell internacional, té una validesa acadèmica que en algun cas, li permet accés a la Universitat així com tots els beneficis d'acreditar un títol oficial en els processos selectius. Al seu torn permet l'accés al sistema de beques del Ministeri d'Educació.

    En el cas de la formació merament federativa és una formació realitzada al marge de la normativa vigent i li habilita, en alguns casos, a participar exclusivament en les competicions regulades per les Federacions.

  • Modalidades, agrupacions, federacions esportives i SAD

    Preguntas freqüents que puguin sorgir sobre federacions i societats anònimes esportives

    Quins són els requisits per a la constitució i reconeixement d'una Federació esportiva espanyola?

    El pas previ imprescindible a la constitució i reconeixement d'una Federació esportiva espanyola és el reconeixement de la Modalitat Esportiva propòsit de la Federació. L'aprovació de tots dos reconeixements li correspon a la Comissió Directiva del CSD, segons estableix l'article 14 de la Llei 39/2022, de 30 de desembre, de l'Esport.

    Una vegada aprovada una nova Modalitat Esportiva pel C.S.D., els requisits per a la constitució i reconeixement d'una Federació Esportiva Espanyola es troben establerts en l'article 8 del Reial decret 1835/1991, de 20 de desembre, sobre Federaciones Deportivas Españolas i Registro de Asociaciones Deportivas, quan es reuneixin tots i cadascun dels requisits i condicions anteriorment indicats, es podrà remetre la sol·licitud de reconeixement Federació esportiva espanyola a la Comissió Directiva del C.S.D., juntament amb la documentació acreditativa de tot l'indicat anteriorment, per al seu estudi i aprovació, si escau.

     

    La publicitat dels comptes anuals de totes les societats mercantils, entre les quals s'inclouen les societats anònimes esportives, es realitza a través del Registre Mercantil, podent ser sol·licitada còpia de les  mateixes en aquest registre.

    Les dades requerides  es poden consultar en les estadístiques que es publiquen al portal del Consell Superior d'Esports (Otras estadístiques).

    El llistat oficial de les federacions reconegudes pel CSD  amb les seves adreces postals, enllaços a les seves pàgines web i adreces electròniques, es pot consultar a la nostra pàgina web,  a l'enllaç següent:

    Federaciones Españolas — Portal del Consell Superior d'Esports

    Quin és el procediment per reconèixer una modalitat esportiva pel CSD?

    Según estableix l'article 44 de la Llei 39/2022, de 30 de desembre, de l'Esport, el pas previ a la creació d'una Federació esportiva espanyola és el reconeixement pel CSD de la modalitat esportiva objecte de la Federació. Els criteris per al reconeixement d'una modalitat esportiva es troben establerts en l'article 44 de la Llei 39/2022, de 30 de desembre, de l'Esport, quan reuneixin tots i cadascun dels requisits i condicions anteriorment indicats, podran remetre la sol·licitud al CSD juntament amb la documentació acreditativa de tot l'indicat anteriorment, per al seu estudi i aprovació, si escau.

    Quins són els requisits per a la constitució i reconeixement d'una Agrupació de clubs d'àmbit estatal?

    Els requisits per a la constitució i reconeixement d'una Agrupació de clubs d'àmbit estatal es troben establerts en la Disposició Addicional Primera del Reial decret 1835/1991, de 20 de desembre, sobre Federaciones Deportivas Españolas i Registro de Asociaciones Deportivas.

  • Tècnics

    Preguntes freqüents que puguin sorgir sobre tècnics

    On es poden cursar els ensenyaments esportius per obtenir el títol de Tècnic Esportiu o Tècnic Esportiu superior?

    Els estudis dels ensenyaments destinats a obtenir  el títol de Tècnic Esportiu de Grau Mitjà i de Tècnic Esportiu Superior de Grau Superior, en la corresponent modalitat o especialitat es poden cursar als centres públics i/o als centres privats autoritzats per les respectives Comunitats Autònomes.

    Actualment estan establerts els títols i implantades els corresponents ensenyaments en les següents modalitats i especialitats: atletisme, handbol, bàsquet, bussejo, esports de muntanya i escalada, esports d'hivern, futbol i futbol sala, esgrima, espeleologia, hípica, judo i defensa personal, salvament i socorrisme, piragüisme i vela.


    La resta de modalitats esportives estan en l'anomenat període transitori, regulat per l'Ordre  EDU 158/2014, de 5 de febrer, i pels corresponents plans formatius. Les activitats formatives les realitzen les Federacions espanyoles o autonòmiques dins d'aquest marc.

    Quins són els requisits dels Centres que imparteixen els ensenyaments de Tècnics Esportius?

    El Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre, atorga la consideració d'ensenyaments de règim especial a aquells ensenyaments que condueixen a l'obtenció dels títols de tècnics esportius esmentades en l'article 55 de la Llei 10/ 1990, de 15 d'octubre, de l'Esport. Així mateix, aprova les directrius generals sobre els títols i dels corresponents ensenyaments mínims.

    Els centres públics són aquells dependents de l'Administració educativa o esportiva (Institut Ensenyament Secundari o Escoles de l'Esport), mentre que  els centres privats són aquells els titulars dels quals són persones físiques o jurídiques.
    Els requisits mínims d'espais, equipament i professorat estan recollits en cadascun dels Reials decrets que regulen els títols de les diferents modalitats o especialitats.

    Al seu torn el procediment de sol·licitar un centre privat d'ensenyaments esportius està regulat per les pròpies Comunitats  Autònomes en el marc de les seves competències. Per tant ha de dirigir-se a la Conselleria d'Educació de la Comunitat Autònoma on vulgui establir el centre.

    Quin és la diferència entre ensenyaments esportius oficials i federatives?

    La diferència entre ensenyaments esportius oficials i federatives és, que mentre les primeres tenen validesa acadèmica i professional, les segones són privades sense validesa acadèmica. És a dir, en el cas de tenir un títol de Tècnic Esportiu o Tècnic Esportiu Superior, a més de poder exercir el seu treball en territori nacional i un reconeixement a nivell internacional, té una validesa acadèmica que en algun cas, li permet accés a la Universitat així com tots els beneficis d'acreditar un títol oficial en els processos selectius. Al seu torn permet l'accés al sistema de beques del Ministeri d'Educació.

    En el cas de la formació merament federativa és una formació realitzada al marge de la normativa vigent i li habilita, en alguns casos, a participar exclusivament en les competicions regulades per les Federacions.

    Quin és el tràmit per a les Homologacions, convalidacions, equivalències i correspondències?

    La tramitació s'inicia amb l'enviament d'una sol·licitud emplenada acompanyada dels documents necessaris. Pot accedir al formulari de la sol·licitud punxant en FORMULARI.

    Quins passos haig de seguir per legalitzar els meus documents o títols oficials a l'estranger?

    La legalització de documents que han d'assortir efectes en altres Estats és un procés convingut amb caràcter internacional.

    • LEGALITZACIÓ DE DOCUMENTS OFICIALS

    En el cas dels documents acreditatius d'estudis cursats a Espanya a qualsevol centre públic o privat autoritzat per l'administració educativa, relacionats amb els ensenyaments esportius de Tècnic Esportiu o Tècnic Esportiu Superior en una modalitat o especialitat, han de seguir un procés de legalització.

    Per aconseguir l'homologació del seu títol a un altre país, s'ha de sol·licitar a l'autoritat competent del país d'acolliment. En la majoria dels casos ha de presentar el seu títol i aquells documents que li sol·licitin convenientment legalitzats, per a això ha de seguir els passos següents, conformement a l'Ordre de 16 d'abril de 1990, sobre legalització de documents acadèmics espanyols que han d'assortir efectes a l'estranger (BOE del 19): Documents amb destinació a països signataris del Conveni de l'Haia . El tràmit consta de dos actes:

    1. Reconeixement de les signatures de les autoritats educatives competents que expedeixen el document (Comunitat Autònoma o Ministeri d'Educació, Cultura i Esport):
      • Quan el títol s'hagi expedit en una Comunitat Autònoma, serà la pròpia Comunitat, a través de la seva Conselleria d'Educació, qui realitzi el reconeixement de signatures.
      • Quan el titulo s'hagi expedit a les Ciutats de Ceuta i Melilla, serà el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport a través de la Sotsdirecció General d'Ordenació Acadèmica, Servei de Títols i Convalidació d'Estudis Estrangers no universitaris, Unitat de Legalitzacions 917018355 C/ Els Madrazo, nº 15, 3ª planta 28071 MADRID.
    2. Legalització pròpiament aquesta (Postil·la de l'Haia ) en la Secció de Legalitzacions del Ministeri de Justícia (Oficina Central d'Atenció al Ciutadà - c/ Borsa, 8 - 28012 - Madrid. Telèfon 902 007 214). També es podrà sol·licitar en les Gerències Territorials de Justícia o en els Òrgans de l'Administració de Justícia.

    Documents que han d'assortir efectes en la resta de països (no signataris del Conveni del Faig) El tràmit de legalització per via diplomàtica consta de tres actes:
     

    1. Reconeixement de les signatures de les autoritats educatives competents que expedeixen ( Comunitat Autònoma o Ministeri d'Educació, Cultura i Esport):
      • Quan el títol s'hagi expedit en una Comunitat Autònoma, serà la pròpia Comunitat, a través de la seva Conselleria d'Educació, qui realitzi el reconeixement de signatures.
      • Quan el titulo s'hagi expedit a les Ciutats de Ceuta i Melilla, serà el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport a través de la Sotsdirecció General d'Ordenació Acadèmica, Servei de Títols i Convalidació d'Estudis Estrangers no universitaris, Unitat de Legalitzacions 917018355 C/ Els Madrazo, nº 15, 3ª planta 28071 MADRID.
    2. Legalització pròpiament dita per la Secció de Legalitzacions del Ministeri d'Afers exteriors i de Cooperació (C/ Juan de Mena, 4, telèfon 91 379 16 10 i 91 379 17 00). Cita prèvia a través de: http://www.maec.es/
    3. Reconeixement de les signatures anteriors per la Representació Diplomàtica o Consular a Espanya del país on hagi de fer efecte el document.

    S'aconsella consultar prèviament les pàgines Web del Ministeri de Justícia i del Ministeri d'Afers exteriors i de Cooperació a fi de conèixer els requisits que s'exigeixen per realitzar els tràmits de legalització posteriors al reconeixement de signatura.

    Quin és el valor acadèmic i professional dels títols de Tècnic Esportiu i Tècnic Esportiu Superior una modalitat o especialitat esportiva al territori nacional?

    Els ensenyaments de Tècnic Esportiu i Tècnic Esportiu Superior (d'ara endavant TD i TDS) en una modalitat o especialitat esportiva, estan regulades en el corresponent Reial decret i poden impartir-se en centres públics i/o privats autoritzats pels òrgans competents en matèria educativa de les Comunitats Autònomes.

    L'autorització dels centres que poden impartir aquests ensenyaments, així com la implantació per les Comunitats Autònomes d'aquests ensenyaments, és una competència transferida a les mateixes, com a administració educativa competent, doncs la competència de l'Estat s'estén, com determina la Constitució Espanyola en el seu article 149.30 a la “Regulació de les condicions d'obtenció, expedició i homologació de títols acadèmics i professionals i normes bàsiques per al desenvolupament de l'article 27 de la Constitució, a fi de garantir el compliment de les obligacions dels poders públics en aquesta matèria”.

    Pel que es refereix al valor acadèmic i professional dels títols de TD o TDS al territori nacional, cal assenyalar que els citats títols són oficials, per tant qualsevol Federació Espanyola o Autonòmica té l'obligació d'acceptar-los quan s'imposin condicions de titulació per al desenvolupament d'activitats de caràcter tècnic en Clubs que participin en competicions oficials dins del territori nacional, segons disposa l'article 55.4 de la Llei 10/1990, de 15 d'octubre, de l'Esport.

    En qualsevol cas, la possibilitat que les Federacions Esportives, o qualsevol altra entitat, pugui realitzar un altre tipus de formació, diferent dels ensenyaments oficials, està prevista en el Reial decret 1363/2007, de 24 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments esportius de règim especial, en regular en Disposició addicional vuitena. Formacions esportives que no condueixen a títols oficials, una sèrie de requisits que han de complir aquestes formacions, amb la finalitat d'evitar confusió a l'alumne que opti per la seva realització.

    Així, aquesta Disposició addicional vuitena. Formacions esportives que no condueixen a títols oficials, estableix:

    1. Les entitats que imparteixin formacions de l'àmbit de l'activitat física i esportiva que no condueixin a l'obtenció d'un títol oficial quedaran sotmeses a les normes vigents que els siguin aplicable.

    2. Aquestes formacions no podran utilitzar cap de les denominacions establertes per als certificats, cicles, graus o títols oficials que es regulen en aquest reial decret, ni les corresponents a les denominacions dels centres, ni qualssevol unes altres que poguessin induir a error o confusió amb aquelles.

    3. Els materials dels suports, els formats i les grandàries que utilitzin per expedir les seves diplomes o certificats es diferenciaran netament dels establerts per als títols oficials en l'Annex III del Reial decret 733/1995, de 5 de maig, sobre expedició de títols acadèmics i professionals corresponents als ensenyaments establerts per la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu.

    4. En lloc destacat de la publicitat que emetin haurà de figurar una referència clara al caràcter no oficial dels estudis que s'imparteixen i dels diplomes o certificats que, al seu terme, s'expedeixen.

    En aquest sentit, és competència del CSD, o de l'autoritat autonòmica corresponent, vetllar perquè se de compliment al que es disposa en aquesta Disposició.

    Quin és el valor acadèmic i professional dels títols de Tècnic Esportiu i Tècnic Esportiu Superior fos del territori nacional?

    Pel que es refereix al valor acadèmic i professional dels títols oficials fos del territori nacional, és necessari legalitzar els documents. El procediment de legalització pot consultar-ho en la pregunta Quins passos haig de seguir per legalitzar els meus documents o títols oficials a l'estranger?

    El valor concedit pel país en qüestió, dependrà de la legislació d'aquest país. En el cas de conflicte entre països de la Unió Europea (Directiva 2005/36/CE) i solament quan hagi rebut resposta denegatòria o existeixin problemes de reconeixement de titulacions o qualificacions professionals d'índole transfronterera, o problemes ocasionats per l'aplicació incorrecta de la legislació comunitària o quan impliquin a una administració pública, ja sigui, nacional, regional o local, es podrà acudir a la xarxa SOLVIT que intentarà resoldre els casos en un termini de 10 setmanes. (Recomanació 2001/893/CE de la Comissió, de 7 de desembre de 2001), o bé acudir a la xarxa ENIC-NARIC en l'àmbit de l'ensenyament superior (Tècnic Esportiu Superior).

    El teu Europa Assessorament conté informació relativa a professions regulades, tràmits i documentació necessaris per al reconeixement professional,  autoritats competents a cada país:

    ENIC/NARIC és una xarxa dedicada a informar sobre homologació acadèmica de qualificacions.

    Qui expedeix les Llicencies UEFA B, A i PRO?

    Són llicències que la RFEF expedeix a l'empara en les Directives regulades en la Convenció de la UEFA sobre Titulacions Tècniques i el Programa d'Educació d'Entrenadors de la UEFA "Coaching Convention" (d'ara endavant la convenció), subscrit per diverses associacions nacionals afiliades a la UEFA. La Convenció és un document que imposa uns drets i obligacions als signants de la mateixa, entre les quals es troba l'emissió de la Llicencia UEFA.

    Cal destacar que les llicencies UEFA despleguen els seus efectes fos del territori nacional, ja que faculten als entrenadors que estiguin en possessió d'elles a entrenar en la resta dels països afiliats a UEFA.

    Què són els ensenyaments esportius?

    Són ensenyaments de règim especial. El seu objectiu és la formació de tècnics en les diferents modalitats i especialitats esportives. (Reial decret 1363/2007).

    Els ensenyaments esportius tenen reconeixement en tot el territori nacional i s'organitzen en dos cicles d'ensenyament:

    • Grau mitjà.
    • Grau superior.

    La superació dels cicles inicial i final de l'ensenyament esportiu de grau mitjà dona lloc a l'obtenció del títol de tècnic esportiu. Amb la superació del cicle superior, s'obté el títol de tècnic esportiu superior.

    Quina oferta formativa ofereix el CSED?

    El Centre Superior d'Ensenyaments Esportius imparteix en règim d'ensenyament a distància el bloc comú del període transitori en els seus tres cicles (inicial, final i superior) i està capacitat, així mateix, per impartir els cicles de grau superior d'ensenyaments esportius. 

    Què significa que una modalitat esportiva està inclosa en el període transitori?

    Es troben en un procés de transició posat que encara no s'ha desenvolupat el reial decret que aprova el seu títol. Aquest tipus de formació és oficial, però no té valor acadèmic i està regulada per l'Ordre  ECD/158/2014.

    Les activitats de formació esportiva del període transitori s'estructuren en tres nivells (nivell I, nivell II i nivell III) i cadascun d'ells està dividit en un bloc comú, un bloc específic i un període de pràctiques. El bloc comú és el mateix en el període transitori i en els ensenyaments esportius. S'imparteix en un centre autoritzat per Administració educativa. És una formació acadèmica latent que en un futur tindrà reconeixement oficial.

    Quins organismes promouen la formació del període transitori?

    La formació del període transitori pot ser promoguda pels òrgans competents en matèria esportiva de les comunitats autònomes, Ceuta, Melilla, les federacions esportives espanyoles i les federacions esportives autonòmiques.

    Com pot constatar un alumne que l'oferta formativa de les federacions està conforme al període transitori?

    Aquestes formacions han d'ajustar-se a l'Ordre  ECD/158/2014. L'alumne ha de comprovar que el bloc comú s'imparteix en un centre oficial autoritzat per l'Administració educativa. A més ha d'assegurar-se que el bloc específic s'ajusta al pla formatiu desenvolupat mitjançant Resolució del CSD i que les hores lectives són les mateixes que apareixen en la normativa.

    És convenient que l'alumne es dirigeixi a l'Administració esportiva de la comunitat autònoma per tenir una confirmació oficial de la celebració del curs.

    És homogènia la formació del període transitori en totes les comunitats autònomes?

    Sí. Els continguts són els mateixos en totes les comunitats des de l'engegada de l'Ordre  ECD/158/2014 i s'ajusten al pla formatiu publicat en el BOE i a la web del CSD.

    A quines carreres universitàries poden accedir els tècnics esportius superiors?

    Els tècnics esportius superiors poden accedir a les carreres incloses en les branques de ciències socials, jurídiques i ciències de la salut, segons l'establert en l'Ordre EDU/3242/2010

    Tenen algun tipus d'exempció els esportistes d'alt nivell en accedir als ensenyaments esportius?

    Els esportistes que acreditin la condició d'esportista d'alt nivell o d'alt rendiment quedaran exempts de la realització de la prova d'accés segons l'establert en Reial decret 1363/2007. A més, poden obtenir la correspondència formativa en determinats mòduls. Els interessats han de consultar el seu cas particular en la federació o centre corresponent. 

    Existeixen beques i ajudes per estudiar ensenyaments esportius?

    Sí. Es poden consultar a la pàgina del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.

    • Varis

      Preguntes freqüents que puguin sorgir sobre temes varis

      Com es poden utilitzar els serveis del Centre de Medicina de l'Esport?

      El Centre de Medicina de l'Esport de l'Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l'Esport presta els seus serveis a aquells esportistes d'alt nivell les federacions esportives del qual nacionals ho sol·licitin.

      Quins són els requisits per obrir un gimnàs?

      Els requisits legals per obrir un gimnàs els estableix la pròpia normativa autonòmica o local. Quant a la formació, en aquells supòsits de regulació professional,  s'exigeix per exercir la professió de monitor esportiu títols oficials (Llicenciat en CAF i D, TAFAD, Tècnic esportiu en la modalitat o formació del període transitori).

      En aquells altres casos on no existeixi regulació professional, sempre s'aconsella contractar personal qualificat amb la titulació oficial corresponent en funció de les competències professionals que vagi a exercir (monitor de sala, monitor d'aeròbic, monitor de spinning.....). Entre aquests títols oficials pot triar entre els Llicenciats en CAF i D, els TAFAD, els Tècnics  Esportius en la modalitat o diplomes de formació de període transitori.

      La formació privada, sense cap tipus de reconeixement oficial no suposa cap garantia ni laboral ni jurídica.

      On es regulen les retransmissions esportives?

      La Llei 7/2010, de 31 de març, (BOE, 1 d'abril 2010) General de la Comunicació Audiovisual, establia en el seu Article 20, el següent:

      La potestat per excloure l'emissió codificada d'esdeveniments d'interès general per a la societat.

      1. 1. El Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals ha de fixar mitjançant decisió motivada un catàleg amb vigència biennal on es recullin els esdeveniments d'interès general per a la societat que han d'emetre's per televisió en obert i amb cobertura estatal. En fer-ho, es determinarà també si els esdeveniments han de ser transmesos total o parcialment en directe, o en cas necessari, per raons d'interès públic, total o parcialment en diferit.

      No obstant això, el Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals no es va arribar a crear i en 2012, s'atribueix al Ministeri de Presidència la competència per decidir què esdeveniments esportius són de "interès general" i, per tant, han de ser emesos en obert.  En aquest sentit, per sol·licitar informació sobre les retransmissions esportives ha de fer-ho a través del  Formulari de consulta d'informació general del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat

       

      Com puc treballar en el Consell Superior d'Esports?

      El Consell Superior d'Esports,  en ser  un Organisme oficial de l'Administració Pública,  es regeix en els seus criteris de selecció per la normativa general d'ingrés en la mateixa a través de l'Oferta d'Ocupació Pública.

      No obstant l'anterior, aquest Organisme convoca directament algunes places en règim de contractació temporal, donant publicitat de les mateixes en els taulers d'anuncis de la nostra seu i a la seu electrònica de la nostra pàgina web, així com  a través del Centre d'Informació Administrativa del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, qui al seu torn les difon entre diversos mitjans de comunicació, als quals li recomanem pari esment, per si anessin del seu interès i reunís els requisits necessaris.

      Pot consultar el següent enllaç per consultar l'Oferta Pública d'Ocupació: